Elk jaar gebruikt ongeveer 20% van de studenten stimulerende middelen tijdens de examenperiode om het studeren te vergemakkelijken. Wat kan je eten om op een natuurlijke manier je prestaties te boosten?
Geheugenproblemen kennen we allemaal, in het algemeen begint ons geheugen te verzwakken wanneer we moe of gestresseerd zijn -welkom in de blok... Het is een onvermijdelijk fenomeen, maar er bestaan natuurlijke middelen die ervoor zorgen dat je sneller, meer en gemakkelijker kan onthouden! Ontdek de goede raad van naturopaat Alexandra Goesmaere:
VOEDING
Om goed te functioneren, heeft het brein verschillende voedingsstoffen nodig. Elke stof draagt afzonderlijk iets bij, maar het is de samenwerking en interactie van verschillende stoffen die de optimale werking ervan bewerkstelligt.
- De brandstof van de hersenen: koolhydraten
Om te functioneren heeft het brein in de eerste plaats koolhydraten nodig. Het is het orgaan dat het meest behoefte heeft aan suikers en daardoor heeft het ook het hoogste metabolisme van het menselijk lichaam. Kies voor voeding met een lage glycemische index, zoals volkoren granen, olieachtigen en peulvruchten. Deze geven op een langzame, doch langdurige manier energie af, waardoor je tussen twee maaltijden door optimaal geconcentreerd blijft.
- Eiwitten: voor de synthese van neurotransmitters
Proteïnen voeren aminozuren naar het brein, die kan deze gebruiken bij de synthese van neurotransmitters. Proteïnen vind je in vlees, vis , eieren, melkproducten, maar ook in algen of granen en peulvruchten. Varieer zo veel mogelijk tussen de eiwitbronnen.
- Voeding rijk aan omega-3, vitamine B en ijzer
We beschikken over ongeveer 100 miljard neuronen. Die kunnen onderling verbinden dankzij een mantel, die hen omringt, genaamd myéline. Die is voor het grootste deel opgebouwd uit vet. Het is aangeraden om vetten rijk aan omega-3 binnen te krijgen om de neuronenstructuur te versterken. Kies voor vette vis, noten, lijnzaadolie of koolzaadolie.
- Vitamines B (vooral B1, B6, B9 en B12) spelen een primordiale rol bij het geheugen. Ze zijn onmisbaar in het aanmaakproces van acetylcholine, een neurotransmitter die noodzakelijk is tijdens het leerproces. Verkies zalm, lever. spinazie, eieren, pistachenootjes, volkoren granen, groene bladgroenten, kiemen, vers stuifmeel, …
- Een tekort aan ijzer is niet bevorderlijk voor intellectuele prestaties. Ijzer staat immers in voor de zuurstofaanvoer naar de hersenen. Rood vlees, groene groenten, quinoa, spirulina en schaaldieren zijn sterke ijzerbronnen.
2/
PHYTOTHERAPIE
De ginkgo biloba is een van de oudste bomen van de wereld. Hij is bijzonder bestendig en is zelfs het enige levende wezen dat de bombardementen van Hiroshima wist te overleven! Rijk in flavonoïden, draagt hij bij aan een goed evenwicht van de zenuwen. Hij stimuleert de intellectuele activiteit en versterkt het geheugen. De ginkgo bilabo werkt op de microcirculatie van de hersenen en verbetert zo het geheugen en de concentratie. Ginko verzacht de intellectuele vermoeidheid en versterkt de aandachtscapaciteit. Het is dus zeker aan te raden aan ouderen en studenten. Je kan het in pillen- of poedervorm scoren in de biowinkel.
- De bacopa monnieri wordt al 3000 jaar gebruikt in de ayurevedische geneeskunde voor het versterken van het cognitieve systeem. Het stimuleert de intellectuele activiteit en versterkt het geheugen en de concentratie. Bovendien vergemakkelijkt het ontspanning, heeft het een ontspannende werking en draagt bij tot het bestrijden van stress. Je kan het in pillen- of poedervorm scoren in de biowinkel. 3/
SLAPEN OM BETER TE ONTHOUDEN
Het is tijdens onze slaap dat de 'verankering' in het geheugen plaatsvindt. Zo verhindert een slaapgebrek het leerproces. Vermijd dus vooral het nachtelijk herhalen van je leerstof net voor je examen, een nachtrust van zes tot acht uur zal je meer deugd doen. Bovendien verstoort slaapgebrek je aandacht, levendigheid, concentratie en waakzaamheid.
Ben je toch eerder een nachtblokker? Ontdek hier dan onze tips om je nachtelijke studie-uren optimaal te benuttigen!
Ook niet onbelangrijk om te weten is, dat een kort dutje (20 minuten) je geheugen goed doet. Volgens de laatste studies verhoogt het de intellectuele prestaties en stimuleert het creativiteit!
REGELMATIGE FYSIEKE ACTIVITEIT
Studies hebben aangetoond dat regelmatige fysieke activiteit de cardiovasculaire capaciteit verbetert, maar evengoed neurocognitieve prestaties stimuleert. Spieroefeningen als aerobic of lopen zijn dus zeker aan te raden!
(Via Elle Belgique, MaryNo)