De maaltijden tijdens de eindejaarsfeesten staan vaak synoniem voor overdaad en decadentie. We drinken teveel, we eten teveel en dan nog vaak onevenwichtig en laat op de avond. Dus, hoe vermijd je dit jaar dat propvolle gevoel?

Anticipeer op de gevolgen en houd de volgende regels in je achterhoofd wanneer je aan de maaltijd begint:

kerstmis-2016-festijn-feestmaal-vertering-2

1. Voor het festijn

De week voordien

  • Eet licht. Verkies groenten, want die zijn rijke aan vitaminen en bevorderen de vertering. In het ideale geval kies je voor groenten met een drainerend effect zoals prei, venkel, andijvie, courgette, …
  • Vermijd: gefrituurde dingen, rijke sauzen, charcuterie, kaas en ook te gesuikerde patisserie.
  • Drink veel water om je systeem te zuiveren. Twee liter water per dag is ideaal.

Enkele uren voor de maaltijd: 

  • Neem 3 eetlepels azijn, gemengd met water binnen, om een opgeblazen gevoel te voorkomen.
  • Bevorder de spijsvertering door een groot glas wortelsap te drinken. Dit sap drijft gifstoffen af en verbetert de vertering van andere voedingsstoffen.
  • Neem een soeplepel olijfolie met een halve citroen vlak voor de maaltijd of breng de geur van pepermunt aan op de rug van je hand. Deze dingen stimuleren de verteringsfuncties van het organisme.
  • Kauw tijdens de aperitief op 2 tot 3 kardemombessen of 2 tot 3 blaadjes basilicum.

Het allerbelangrijkste? Zeker het ontbijt en middagmaal niet overslaan, anders ga je je op het diner storten én zal je uitgehongerde lichaam de calorieën dat het ‘s avonds binnenkrijgt “opslaan” uit angst opnieuw een dag zonder eten te moeten -resultaat: je komt juist extra bij!

2. Tijdens het festijn: