Lam en groenten gestoofd in een stoofpot
Voorbereiding: 20 min.
Kooktijd: 1u tot 1u30
Voor 4 personen
- 1 terracotta stoofpot (niet vernist)
- 800 gr lamsschouder in blokjes gehakt
- 1 ajuin
- 4 grote wortels
- 3 aardappelen
- 2 pastinaken of andere wortelgroenten
- 2 takjes rozemarijn en 2 takjes tijm of 1 klein boeket
- salie (een dozijn blaadjes)
- 10 cl droge witte wijn
- 1 eetlepel olijfolie
- 4 teentjes look
- Dompel de stoofpot 1 uur op voorhand onder in water. Laat goed uitlekken.
Kruid het stuk vlees met peper en zout.
Pel de ajuin en hak ze fijn. Schil de wortels, de pastinaken en de aardappels, snij ze vervolgens in stukken. Plaats de ajuin op de bodem van de stoofpot, voeg het vlees, de groenten en de ongepelde look er toe. Kruid licht met peper en zout.
Overgiet met de olijfolie en de witte wijn, voeg de aromatische kruiden toe. Sluit met het deksel en plaats op de grill boven de sintels.
Laat 1 tot 1u30 stoven (2u indien de pot zich ver van de sintels bevindt.)
Mix de teentjes look met het kookvocht en voeg dit mengsel toe aan de stoofpot. Meng en dien op.
De stoofpot gedraagt zich als een kleine stoomoven. Je kan deze schotel ook in de oven bereiden. verwarm de oven voor op 7-8/ 230 graden, zet de schotel in de oven, verlaag de temperatuur tot 5/150 graden en laat ongeveer 3-4 uur koken.