koken-eten-recepten-haard-gerookt-

©Valéry Guedes

Gerookte look

Voorbereiding: 5 min.

Marineren: 1u

Roken: 8-10 dagen

  • 1 lookvlecht
  • Houtschaafsel (beuk of eik) of veen

Bereid een klassiek haardvuur voor en, wanneer er sintels zijn, voeg het houtschaafsel, dat gedurende 1uur werd ondergedompeld in water, toe.

Hang de look op in de schouw (aan de zijkant). Laat enkele uren per dag roken gedurende 8-10 dagen. De look mag niet warmer worden dan 40-50 graden Celsius, anders zou hij koken.

Je kan deze bereiding ook uitvoeren met een rokerij. Gerookte look is een traditie uit Arleux in Noord-Frankrijk, en het is het veen dat het zijn traditionele aroma geeft.

Profiteer ervan om ook andere ingrediënten te roken: Parijse champignons, camembert in zijn doosje, dat vooraf gedurende 30 min. is ondergedompeld in water (zonder camembert, uiteraard!), etc.