Het goede nieuws: je hoeft niet élke dag naar de gym. Het minder goede nieuws: je moet kéihard trainen.
Nieuw onderzoek wijst uit dat mensen die één of twee keer in de week intensief sporten evenveel voordelen hebben als zij die zich dagelijks in het zweet werken."Miljoenen mensen sporten 1 à 2 keer in de week, en vragen zich vaak af of dat wel genoeg is", zegt Gary O'Donovan, een Britse sportonderzoeker. "Maar geloof me, langdurig bewegingen herhalen is geen vereiste. Het is vooral de manier waarop de sport beoefend wordt die belangrijk is".
Hoe vaak/lang zou je moeten sporten?
Volgens het Britse National Health Service heb je twee keuzes. Ofwel besteed je 150 minuten per week aan matige lichaamsbeweging. Ofwel mat je jezelf slechts 75 minuten af, mààr dan wel aan een hoge intensiteit. Matige lichaamsbeweging wil zeggen dat je tijdens het sporten nog perfect een babbeltje kan slaan met iemand. Bij de tweede optie daarentegen mag je het praatje vergeten. Het wordt zowaar een potje hijgen.
De “Weekend warriors”
O'Donovan roept een nieuwe term in het leven, namelijk die van weekend warriors. Dit zijn mensen - vaak met weinig tijd - die de aanbevolen duur van fysieke activiteit in 1 of 2 sessies uitzweten. Deze tweedaagse, intensieve workouts zouden meer effect hebben dan gemiddelde sportsessies.
Sportieve voornemens?
Voor wie sportieve voornemens heeft dit jaar maar ervaring mist, raadt O'Donovan aan om te starten met matige lichaamsbeweging, zoals stevig wandelen. Vervolgens kan je dan meer realistische doelen stellen. Meteen met een barbell van 20 kilogram op je nek staan zeulen, is geen goed idee! Geef je lichaam de tijd om aan oefeningen te wennen, dan maak je minder kans op sportletsels.
De duur en de intensiteit
Ulf Ekelund, wetenschapper aan de Universiteit van Sport Wetenschappen in Oslo, stelt dat de studie benadrukt wat onderzoekers al eeuwen beweren: zelfs het kleinste beetje aan beweging verbetert de gezondheid. Een nieuwe bevinding uit het onderzoek is echter wél dat de duur, de intensiteit van sport belangrijker is dan de frequentie, aldus Ekelund. “My take home message is that the greatest risk reduction and the greatest gain for the individual and for public health is if those who are physically inactive take up some activity,” voegt hij toe. Kort en krachtig, wij vinden dit prachtig. Ben je er klaar voor?
Meer sport: