Van magisch schepsel via prostituee tot muzikaal genie: vijftien keer nadenken voor je nog eens een lint rond je hals knoopt!
Sinds Taylor Swift de choker ergens in het voorjaar van 2016 tot “the new flower crown” uitriep, is de look niet van het modetoneel te slaan. Op en naast de catwalk, op muziekpodia en in high fashion editorials, op de rode loper en in je volledige Instagram feed: er is geen ontkomen aan de korte, strakke ketting. Hate it or love it, maar het ding gaat al eeuwenlang mee en bleek doorheen de geschiedenis symbolischer dan welk ander kledingstuk ooit. Wat je uitstraalt wanneer je een choker draagt? Je ontdekt het hier:
1. Wie droeg de choker het eerst? Historici zijn het er niet over eens, aangezien het ding in verschillende van ’s werelds oudste samenlevingen opdook. Zo werd het in Mesopotamië en Egypte gedragen als geluksbrengers. Men geloofde toen dat er speciale krachten in verborgen zaten, vooral in de gouden varianten dan -“hoe duurder, hoe beter” was toen al van kracht.
2. Tijdens de Renaissance raakte het in trek bij de elite, die zich maar al te graag liet vereeuwigen met een lekker strak niemendalletje om de hals. Ongetwijfeld het coolste portret uit die tijd, is dat van Anne Boleyn (1501-1536) met een bijzonder moderne variant: haar ketting bestond uit parels en een lekker eigenzinnige letter B -very Blair Waldorf als je het ons vraagt.
3. Natalie Portman droeg in The Other Boleyn Girl trouwens een exacte replica van de ketting.
4. Net als Natalie Dormer in The Tudors!
5. Tijdens en in de nasleep van de Franse revolutie knoopten adelijke dames een rood lint rond de hals als ode aan degenen die onder de guillotine stierven. Daarvoor werden naast de choker soms ook linten in X-vorm over de rug gedragen. Na jaren van Terreur onder Robespierre werd het einde van die donkere periode later uitbundig gevierd met de zogenaamde Bals des Victimes, ware orgies waarop chokers opnieuw massaal werden bovengehaald om de slachtoffers van de revolutie te herdenken.
6. In de tweede helft van de 19de eeuw was een dun zwart of rood lint een teken van prostitutie. Beroemdste voorbeeld daarvan is het Olympia schilderij van George Manet uit 1863. Het werk in kwestie zond in die tijd trouwens schokgolven door de kunstwereld. Niet omwille van de naaktheid, die was schering en inslag in de schilderkunst, wel omwille van Olympia’s uitdagende blik recht in de “lens”. Het beeld was geïnspireerd op oudere Venus schilderijen, maar in tegenstelling tot haar goddelijke voorgangsters, keek Olympia niet verlegen weg. De vrouw met de choker keek haar toeschouwers recht in de ogen en dat vonden mensen niet kunnen voor een prostituee. Drama alom dus.
7. Later kreeg het juweel een minder negatieve connotatie, toen ook ballerina’s ze begonnen te dragen -zoals frequent geïllustreerd in de tekeningen van Edgard Degas.
8. Ironisch genoeg raakte de choker rond diezelfde tijd ook ingeburgerd bij de strenge Victoriaanse elite. Groot verschil was wel dat koningin Victoria (1819-1901) en haar aanhang opteerden voor brede, bombastische varianten, die hun rijkdom zoveel mogelijk konden etaleren -een beetje zoals Kim Kardashian pre-overval…
9. In Oostenrijk en Duitsland was het juweel rond die tijd opvallend populair om de gevolgen van struma te verbergen, een in de Alpen veel voorkomende ziekte die zwellingen in de hals veroorzaakte. Zeer vervelend, maar niets dat een diamanten choker met honderden parels niet kon verbergen!
10. Eén van de grootste aanhangers van de trend, was het stijlicoon en de Britse koningin Alexandra (1844-1925). Zij droeg het al van kleins af aan om een littekenen in haar hals te verbergen. In de loop van haar leven verzamelde ze een indrukwekkende collectie chokers bijeen, eentje die haar onderdanen decennialang bleef inspireren.
11. Tijdens de jaren twintig en dertig bleef de choker trend welig tieren, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog werd het bekend als "collier de chien". Verschillende artikels uit die tijd prijzen het stuk aan, maar vanaf de jaren vijftig raakte het in ongebruik.
12. Tijdens de Grote Depressie droegen vrouwen in Amerika een simpele, zwarte choker als uiting van hun lesbische geaardheid.
13. Hippies brachten het in de jaren zeventig terug op het toneel en Lady Diana, een vurige choker fan, gaf het in de jaren tachtig opnieuw een koninklijke connotatie.
14. Het is echter pas in de jaren negentig dat de choker opnieuw hoogdagen kende. Starlets, rockers, muzes, it-girls en actrices: werkelijk iedereen moest een choker hebben.
Hoewel het stuk in alle geuren en kleuren voorkwam, is het vooral de fijne zwarte “tattoo choker” die voor altijd in het collectief geheugen gegrift staat.
15. Anno 2017 zijn de nineties opnieuw razend hip en zijn ingesnoerde halzen alomtegenwoordig. Breed, smal, velours, parels, metaal of zelfs veren: alles kan en alles mag. Een specifieke symboliek is er niet meer, al associeren mannen het stuk volgens diverse onderzoeken met seks. Je weet dus wat te dragen als je je sex appeal een duwtje wil geven!
ELLE › Mode › 15 dingen die je niet wist over de choker