Voor Barack en Michelle je liefdesleven onmogelijk maakten met hun perfecte relatie, waren er Victoria en Albert, die met hun passie voor elkaar, elk ander koppel overschaduwden.
Nog niet vertrouwd met het romantische verhaal achter het huwelijk van Queen Victoria en Prins Albert, maar wel een fan van epische romances en uitgestelde seksuele spanning? Dan zal je ‘Victoria’, ongetwijfeld verslinden.
1/
- In het eerste seizoen (dat op canvas verscheen,) kon je het prille begin van de relatie tussen Victoria en Albert volgen. Een sprookje, dat wat is opgesmukt voor het televisiescherm, zou je denken. Niets is minder waar. Neem nu de scène tijdens het bal, waarin Albert zijn hemd openscheurt, zodat Victoria er een bloem in kan steken, dat is gewoon helemaal waargebeurd.
- De twee hielden er een heel eerlijke en gedetailleerde briefwisseling op na, samen met het dagboek van Victoria, was er dus materiaal genoeg om hun relatie van heel dichtbij te bestuderen. Zo weten we ook met zekerheid dat de huwelijksnacht van het koppel er eentje vol passie was en dat Albert Victoria met kussen overlaadde.2/
- Met hun oprechte liefde voor elkaar, een zeldzaamheid in koninklijke huwelijken, inspireerde het koppel tal van nieuwe culturele gebruiken. Zo gaf Albert Victoria een verlovingsring, deze traditie bestond voordien niet in Groot-Brittannië, maar was sindsdien niet meer weg te denken.
- Er is bovendien nog een traditie, die we aan Victoria te danken hebben. Zo koos ze een wit kleed voor haar trouw, wat toen ongebruikelijk was, maar sinds de invloedrijke vorstin zowat de regel is geworden.3/
- Aan de Duitse Albert heeft het Verenigd Koninkrijk dan weer de kerstboom te danken, zoals in het volgende seizoen van Victoria te zien zal zijn. Londen is een kerstbestemming bij uitstek, maar dat had zonder Prins Albert niet hetzelfde geweest.
- Victoria en Albert (zelf neef en nicht) zouden negen kinderen krijgen en 42 kleinkinderen. De huwelijken, die deze kinderen en kleinkinderen aangingen verbonden bijna alle Europese vorstenhuizen aan elkaar. Dit leverde Victoria de bijnaam ‘grootmoeder van Europa’ op.
(stagiaire: Isabelle Leempoels)