Draag tenminste handschoenen als je het wél doet… -geen grap!
Alarmerend nieuws uit Japan, waar onderzoekers van het Nationale Institute of Informatics erin geslaagd zijn vingerafdrukken te kopiëren op basis van foto’s. Voorwaarde daarvoor is dat je wijs- en middelvinger mooi naar de lens gericht en voldoende belicht zijn. Juist ja, exact wat je doet wanneer je een peace teken uitvoert… Onderzoeker Isao Echizen benadrukt hoe gemakkelijk het kopiëren is wanneer booswichten zo’n beelden in handen krijgen, terwijl social media als Facebook en Instagram er juist van krioelen.
Waarom dat zo gevaarlijk is? Wie je vingerafdrukken in handen heeft, kan je identiteit stelen en toegang krijgen tot een hoop persoonlijke informatie en zelfs bezittingen! Herkenningsoftware op basis van vingerafdrukken raken steeds meer ingeburgerd en worden in het algemeen als veiliger dan een digitale handtekening beschouwd: computers en smartphones worden er niet alleen mee vergrendeld, er komen ook steeds meer applicaties op de markt om op basis van je afdruk toegang te krijgen tot bijvoorbeeld je bankrekening of medische verleden. Overdreven? Echt niet: enkele jaren geleden braken hackers in de smartphone van een Duitse politica in op basis van foto’s van haar handen. Een situatie die terecht voor ongerustheid zorgt dus. Echizen en zijn collega’s werken ondertussen naarstig aan technologieën om toekomstige vingerdiefstallen tegen te gaan, maar voorlopig staan ze nog machteloos.
Niet toevallig werd het onderzoek in Japan gevoerd, het land waar V-tekens op foto’s net zo normaal zijn als een grote glimlach bij ons. Waarschijnlijk wordt het verplichte uniform van de Japanse toerist -fototoestel, gek parapluhoedje en mondmasker- binnenkort dan ook aangevuld met een paar rubberen handschoenen…
Niet alleen het vredesteken is trouwens een gevaarlijke zet op foto’s, ook deze schijnbaar onschuldige pose kan je heel wat problemen opleveren:
Poseren met een ticket!
Wie heeft zich er nooit schuldig aan gemaakt: een “off we go” foto posten met trein-, vlieg- of concertticket in de hand? Een typische -doch reuze irritant voor thuisblijvers- gewoonte die wel eens je avontuur zou kunnen afsluiten nog voor het begint. Zo’n kaartje, en dan vooral een boarding pass, bevat immers heel wat info over je, niet in het minste de persoonlijke scode waarmee je een boeking kan bekijken of wijzigen. Die code kan je gemakkelijk uit een digitale foto knippen en via speciale websites laten inlezen, waardoor je bij de vliegtuigmaatschappij kan inloggen en je vlucht aanpassen. Hackers met snode bedoelingen kunnen op die manier iemands vlucht verzetten naar de volgende dag en die zelf nemen. Of alles annuleren en zich laten terugbetalen. Of verdere boekingen maken op naam van hun slachtoffer. Of diens personalia, zoals naam, adres en telefoonnummer, bemachtigen. Je ziet: de smerige plannetjes zijn talrijk! Volgende keer misschien poseren met een wereldbol om achterblijvers wat #fomo op te leveren?