Er mag dan wel een sneeuwstorm razen, in New York werd het net heel wat graden warmer: Jeremy Meeks liep voor het eerst over de catwalk!
Het levensverhaal van Meeks leest als een sprookje: na een misdadig verleden belandde hij in 2015 in de cel, maar dat betekende voor hem juist het begin van een nieuw leven. Dankzij zijn meer dan geslaagde mugshot -hoe heet kan iemand zijn?- werd hij wereldberoemd en kreeg hij na zijn gevangenisstraf een mooi modellencontract onder de neus geschoven. Sindsdien verdiende hij een aardige duit met tal van commerciële shoots, maar tot nu toe bleef hij buiten de wateren van de mode-insiders. Tot nu toe dus, want Philipp Plein castte hem voor een wandelingetje over zijn AW17/18 catwalk... Maandagavond maakte de man met de traantattoo en vlijmscherpe jukbeenderen dus zijn debuut in de gerespecteerde modewereld voor het oog van onder andere Madonna en Kylie Jenner en dat werd uitbundig onthaald. Omdat ook zijn indrukwekkende lijf, inclusief tatoeages, gezien mag worden, besloot hij zijn Plein look backstage trouwens af te werpen en de wereld te tonen wat hij nog zoal in zijn mars heeft. Benieuwd? Hier krijg je vast warm van:
Meeks kreeg het op de catwalk het gezelschap van Sofia Richie, fotograaf Sebastian Faena, graffiti artiest Alec Monopoly, rugbyer Danny Amendola en rappers Young Thug, Desiigner en Fetty Wap. Plein, die het in het verleden van grootse sets -herinner je Getto Wonderland- moest hebben, koos voor zijn debuut in New York -eerder showde hij altijd in Milaan- een opvallend sobere setting. De New York Pubic Library vormde het decor van zijn Neighborhood Kings collectie, een ode aan de Big Apple en haar verschillende buurten.
In zijn liefdesverklaring aan de verschillende hoods van de stad valt trouwens een dieperliggende boodschap te lezen: Plein wil de barrières neerhalen tussen muziek, stijl, gender, ras en alles wat ook maar een beetje in een hokje past. Hij maakt in zijn collectie niet langer een onderscheid tussen mannen- en vrouwenmode, tussen streetwear en couture, tussen professionele- en gelegenheidsmodellen: iedereen is vrij zijn New York gang te vervoegen en zich uit te drukken zoals het hem of haar betaamt. Een filosofie die dit seizoen bij heel wat andere designers terugkomt: diversiteit is dan ook dé grote trend in modeland.