Het verhaal van de verlovingsring: de diamant als symbool voor toewijding en liefde. Maar was dat altijd zo?
Klaar voor een geschiedenislesje? De diamant werd niet altijd als verlovingsring gebruikt, meer nog: het is pas sinds een kleine honderd jaar dat we een nakend huwelijk bezegelen met een blinkend kleinood. De reden waarom we dat doen, is trouwens niet zo romantisch: het is vooral een sterk staaltje marketing!
Het is dankzij juwelier De Beers dat diamanten onlosmakelijk verbonden werden met het huwelijk en de liefde. In 1947 kwam het huis met de slogan: ‘a diamond is forever‘. Deze vier iconische woorden stelden het huwelijk gelijk aan de diamant: kostbaar en onbreekbaar -wat op zich ook weer niet zo’n foute associatie was. De campagne bleek een geniale zet en plots wilde iedereen zijn verloofde een ring om de vinger schuiven.
Daarom associëren we diamanten met liefde
De associatie bestaat dus dankzij een invloedrijke juwelier. Toch passen ze mooi samen. Waarom? Volgens mensen die zich toeleggen op crystal healing (Spencer Pratt, anyone?) bezitten diamanten volgende eigenschappen:
- Diamanten zijn heel sterk – en dus voor altijd.
- Ze kunnen zorgen ervoor dat je het gevoel hebt met beide voeten op de grond te staan.
- Ze zuiveren je gedachten.
- Ze kunnen je stamina opdrijven.
- Je bent geconcentreerder en toegewijder wanneer je ze draagt.
We kunnen concluderen dat de diamant toewijding en eeuwigheid symboliseert. Twee mooie waarden die je ook terug kan vinden in een goed huwelijk. Het is dus toch toepasselijk om hem aan je partner te schenken wanneer je hem of haar om eeuwige liefde vraagt.
After all, diamonds are a girls best friend!
Klaar om de grote stap te wagen? Leer hier alles over de verschillende slijpstijlen die je kan kiezen.)
(Stagiaire: Maaike Geys)