Elk seizoen springen er wel enkele uit: de "new faces", onbekende meisjes wiens ellenlange benen op elke catwalk te zien zijn, die door de modepers tot next big thing worden uitgeroepen en die gezellig op de foto gaan met Gigi Hadid en co. Ze zijn overal, razend knap en in één klap wereldberoemd geworden, maar er is ook een keerzijde. Just Jess Models' Jessie Van Osselt, voormalig agent en partner in crime van Belgisch topmodel Ine Neefs, verklapt de harde realiteit achter de glamoureuze beelden –kleine spoiler: het is vooral keihard knokken.
1.Wat zijn “new faces”?
New faces zijn modellen zonder ervaring, die aan het begin van hun carrière staan en volop timmeren aan hun portfolio door kleine jobs te doen, shoots aaneen te rijgen en zoveel mogelijk shows te lopen. Eens ze voldoende werkervaring hebben, worden ze “main board” en vervoegen ze de verzameling meisjes die actief werkzaam zijn als model. Voor wie high fashion ambities heeft, is een succesvolle passage op de modeweken onvermijdelijk: het is je visitekaartje en een ticket naar campagnes, lookbooks en editorials. Wie een succesvol seizoen loopt, kan op interessante aanbieding rekenen tijdens de andere maanden van het jaar. Vergelijk het met een succesvolle auditie. Dat blijft trouwens ook voor de main board modellen gelden: het is elk seizoen opnieuw een manier om jezelf op de kaart te zetten. De modeweken zijn voor veel meisjes trouwens het minst leuke aspect van hun job omwille van de uitputtende werkschema’s.
2. Kunnen alle new faces naar de modeweken?
Dat niet, enkel heel specifieke profielen halen die selectie. Wat catwalk betreft zijn de voorwaarden jammer genoeg erg streng: je moet een bepaalde minimumlengte hebben en qua maten voldoen aan heel strenge eisen. Commerciële modellen kunnen die nog omzeilen, maar je komt niet op de loopplank als je niet aan de norm voldoet –behalve natuurlijk als je een gevestigde naam –zoals Kate Moss, die eigenlijk te klein is om catwalk te doen- of een beroemdheid bent.
3. Wat gebeurt er eens je naar de modeweken mag?
Dan staan er je enkele heel drukke dagen te wachten! In het begin neem je alles aan, er wordt van je verwacht dat je overal bent en gezien wordt. Het lijkt een simpele taak, maar voor tien minuten show zit je vaak uren in de backstage, moet je een ellenlange casting en nog eindelozere fitting doorstaan. Die laatste vinden vaak ‘s nachts plaats, aangezien ieders dagschema al vol zit. Meestal krijg je trouwens pas ’s avonds laat te horen of je wel of niet voor een show geboekt bent en moet je dan nog je dagschema bepalen. Typische dagen bestaan uit shows, maar ook castings en late fittings voor defilé's die je eventueel in de dagen daarop zou kunnen lopen.
4. Er bestaat een hiërarchie onder modellen…
… en als nieuwkomer bungel je natuurlijk helemaal onderaan de voedselketen. Je krijgt de minst makkelijke time slots aangeboden, moet als laatste wachten om een casting te doen, wordt helemaal op het einde van de fittings ingepland. De vaste modellen van het merk en de beroemdheden gaan voor, daarna komen de meer ervaren meisjes en tenslotte de new faces -pas om drie uur ’s morgens je look mogen passen is heus geen uitzondering. Tegelijk word je ’s anderendaags fris en monter op de volgende show of casting verwacht en klagen is geen optie. Beginnelingen zijn ook het minst zeker van hun plekje in de show: het kan best zijn dat ze midden in de nacht plots worden gedropt en dat pas op de locatie zelf te horen krijgen, of last minute worden gevraagd om toch nog extra fittings te doen. Kort samengevat: het is hard. Jessie raadt aan om altijd te bijven lachen. Bedenk je dat de mensen met wie je werkt òòk nog wakker zijn en ook moeten knokken, tegen hen vervelend doen levert je niets op buiten een kwalijke reputatie. Je uiterlijk is uiteraard belangrijk, maar persoonlijkheid kan net zo goed een carrière maken of kraken. Leuk extraatje: door positief ingesteld te zijn, zal je het allemaal ook minder moeilijk vinden. Ook cruciaal: neem altijd eten en drinken mee: je weet nooit hoe lang je ergens moet wachten, of je tijd zal hebben voor een lunchpauze, of er ter plekke eten wordt voorzien: wees dus goed voorbereid zodat je energieniveau op peil blijft!
5. Als je geluk hebt, word je “exclusief” geboekt!
Elk seizoen worden enkele beloftevolle new faces specifiek door één label opgepikt en exclusief geboekt. Dat betekent meestal dat ze geen enkel andere show voor die van dat ene merk mogen meelopen. Na zo’n debuut kan er een hype rond het model ontstaan en zijn ze plotsklaps alomgewild. Het overkwam Ine Neefs, die debuteerde bij Jill Sander. Een exclusieve boeking is eigenlijk een officiële introductie in de modewereld en als je het slim speelt, kan het je heel wat voordelen opleveren. Je wordt als het ware een VIP new face.
6. Niets is echter zeker.
Het valt eigenlijk nooit te voorspellen of een model het goed zal doen of niet –zelfs bookers en agenten kunnen dit moeilijk zeggen. De modewereld is zeer versatiel en kan het ene seizoen een meisje in de armen sluiten en vervolgens weer uitspuwen. Jessie verzekert echter dat je niet te snel de moed moet laten zakken: als je echter nergens een job te pakken krijgt, heb je waarschijnlijk weinig kans als model, maar het kan wel degelijk drie à vier seizoenen duren voor je echt naam maakt en de ster van de modeweek wordt.
7. Je betaalt alles zelf!
Verrassing: je staat als model zelf in voor je kosten ter plekke. Vervoer, logement, onkosten worden al dan niet door je agentschap voorzien, maar die kosten worden achteraf van je loon afgetrokken. Uiteraard zal dit niet in één keer gebeuren, maar gaat er bij elke nieuwe job die je succesvol afwerkt, een stukje af. De meeste (grote) modellenbureaus beschikken over eigen appartementen in modesteden, waarin hun meisjes samen worden ondergebracht, maar ook hier wordt een soort van huurprijs aangerekend. Uiteraard mag je ook zelf alles organiseren en bijvoorbeeld bij vrienden logeren, niets is verplicht. Naar de modeweken trekken is dus een hele investering, wat natuurlijk een grote tegenvaller kan zijn als je ter plekke geen succes boekt.
8. Er wordt met kleren betaald.
Het gebeurt wel eens dat je als nieuwkomer ook niet echt betaald wordt, maar in ruil voor je prestaties kleren ontvangt. Het label argumenteert dan dat je carrière een boost kreeg door voor haar te werken. Het is een situatie die beter vermeden wordt, maar niet ongewoon is. Het is op zo’n moment afwegen wat de show voor je portfolio betekent, hoeveel waarde het als visitekaartje heeft. Er zijn labels die het altijd op die manier proberen spelen, daarvoor heb je trouwens een agent bij de hand: die kent het wereldje door en door en kan voor jou onderhandelen of tussenkomen als hij of zij ziet dat het de verkeerde kant opgaat.
9. Je mag altijd een begeleider meebrengen.
Vriend, vriendin, ouder, agent: je bent vrij om je te laten vergezellen tijdens je fashion week perikelen –al moeten die ook afzonderlijk instaan voor hun eigen kosten. Ze staan in voor het beheer van de planning, onderhandelingen, het uitstippelen van vervoer, etc. Meestal mogen ze ook de backstage mee in, al loopt dat in bepaalde steden moeizamer dan andere. Zo wordt er in Parijs wel eens moeilijk over gedaan. Minderjarige modellen moeten verplicht met een begeleider werken, wiens toegang tot backstage ruimtes ook niet ontzegd mag worden.
10. New York is de beste plek om te beginnen.
Er heerst een groot verschil in mentaliteit tussen de vier grote steden en wat New York betreft is die het minst intimiderende. De sfeer is er bijzonder familiaal, ze snappen er dat je als new face een beetje verloren kan zijn en het gaat er nog relaxed aan toe –vergeet niet dat dit de eerste van de vier modeweken is en iedereen nog bruist van de positieve energie. In dat opzicht is Parijs de moeilijkste stad aangezien je er omringd bent door drukke, vermoeide modemensen. Heikel punt wel voor de Big Apple: je komt er zonder werkvisum niet binnen en dat krijg je pas eens je kan voorleggen al meerdere shows op voorhand te hebben geboekt of als je verschillende editorials op je naam hebt staan. Pas dan kan je modellenbureau een pas aanvragen. Het is voor veel nieuwkomers dus niet haalbaar. Tweede beste optie is op zo’n moment Londen, waar het er allemaal lekker arty aan toe gaat en je minder snel overdonderd wordt. Milaan is erg heftig aangezien het de kortste modeweek is en er op enkele dagen tijd héél veel shows plaatsvinden –alles gaat er dan ook aan een razend tempo voor modellen.