Dààrom val jij dus niet af...
Pssst, wist je dat je in de zomer sneller afvalt dan in de winter? Ontdek hier waarom!
#1. Je slaapt niet genoeg
Ooit al opgevallen dat je extra veel snoept als je uitgeput bent? Dat je meer calorieën naar binnen werkt op een lazy sunday dan op een fitte woensdag? Je bent bijlange de enige niet: wie moe is, heeft letterlijk de energie niet om zijn of haar vreetzucht te onderdrukken!
LEES OOK: Bewezen: slapen is goed voor de lijn
#2. Je drinkt teveel
Wie stopt met (binge) drinken, zal zien dat ook zijn/haar buik er baat bij heeft. Alcohol is en blijft vergif en irriteert je maag enorm. Tel daarbovenop nog ééns 7 calorieën per grammetje alcohol en het hoeft niet te verwonderen dat alcohol geen goede toevoeging aan je dieet is.
Hoeveel calorieën bevat jouw signature drankje?
- Een avondje bier drinken = 20 boterhammen met choco
- De gemiddelde coctail = 300 calorieën (zonder alle toegevoegde suikers)
- Van Baileys moet je vér weg blijven = een caloriebommetje
Bovendien wakkert alcohol vreetbuien aan. Alcohol verhoogt de reukzin, waardoor we minder goed kunnen weerstaan aan de smakelijke aroma’s van een pita, een pak friet, of andere welriekende cravings. Deze stiekeme dikmaker uit je dieet schrappen, heeft dus positieve gevolgen voor je lijf en leden.
Benieuwd welke Hollywoodsterren alcohol voorgoed afzwoeren? Klik hier.
#3. Je hebt een (gezellige) relatie
Ongelooflijk maar waar: een relatie is de belangrijkste oorzaak van gewichtstoename. Van een romantische tête-à-tête tot een gezellig avondje thuis met de nodige snacks en een glaasje bubbels, quality time met je lief kan een calorierijke affaire worden. Althans dat is gebleken uit een recent Brits onderzoek.
De grootste valkuil? De porties! 56% geeft toe dat de wijzer van de weegschaal spijtig genoeg iets te veel naar rechts neigt wanneer de vrouw even veel eet als haar partner. Logisch, mannen mogen nu eenmaal meer calorieën innemen dan vrouwen. Snif.
#4. Je hebt last van chronische stress
Cortisol (ofte: hét stresshormoon) heeft een directe invloed op gewichtstoename. Er bestaat een verband tussen verhoogde cortisolwaarden (stress dus) en een grotere hunkering naar ongezonde voeding, rijk aan koolhydraten. Het begrip "stress eating" is ons allemaal wel bekend...
Probeer je stressniveau naar omlaag te krijgen door de kern van de oorzaak (een te hoge werkdruk?) aan te pakken en zoek ontspanning in de vorm van sport.
#5. Je bent naïef
Afvallen vergt gezonde voeding maar ook een beetje gezond verstand. Light-producten en andere zogezegd "suikerloze" voeding moet je simpelweg uit je keukenkast verbannen..
Op restaurant mag je je niet laten verleiden door de gigantische porties (zelfs al is het een salade).
Bij twijfel, lees de etiketten van producten grondig. Hoe begin je daaraan? Ontdek onze 10 tips om voedseletiketten te ontcijferen. P.S. Reken een halfuurtje extra uit om naar de supermarkt te gaan.