Twee jaar na haar debuutboek ‘Julie Natuurlijk’ is raw food chef Julie Van den Kerchove terug met ‘Easy Vegan’, een happy feelgood kookboek vol haalbare, plant-based gerechten. ELLE geeft je nu al een voorproefje met deze succesrecepten.

Gezondheidsexpert, raw food chef en lifestyleblogster Julie Van den Kerchove gaat haar kookboekje opnieuw te buiten en bundelt in ‘Easy Vegan’ een aantal verrassend lekkere en supersimpele plantaardige gerechten. Hoe begin je met raw food en welke ingrediënten zijn onmisbaar in de vegan keuken? ELLE vroeg het aan Julie zelf.

“Easy vegan met Julie. 65 Snelle recepten voor meer energie” is verschenen bij Lannoo en kost 24,99 euro.

Easy vegan met Julie. 65 Snelle recepten voor meer energie” is verschenen bij Lannoo en kost 24,99 euro.

Waarin verschilt het tweede boek van het eerste?

“We zijn intussen twee jaar verder, mijn manier van koken is verder geëvolueerd, dat voel je aan de gerechten. Maar ook de feedback op het eerste boek heeft me ertoe aangezet om meer laagdrempelige recepten te ontwikkelen voor een breder publiek. Er is veel interesse voor gezond en bewust eten, maar vooral het stijgend aantal voedselallergieën zorgt ervoor dat alsmaar meer mensen kiezen voor een alternatieve levensstijl. De raw food keuken is nog altijd redelijk niche, dat wou ik opentrekken in dit boek, met meer eenvoudige recepten, kortere ingrediëntenlijstjes en basisproducten die je in de meeste supermarkten kunt kopen. ‘Easy Vegan’ volgt meer het ritme van de seizoenen, met warme groentestoofpotjes voor in de winter en raw food voor in de zomer. Er is een betere balans tussen warm en koud bereide gerechten.”

Wat is jouw favoriete geluksgerecht?

“Ik ben altijd al dol geweest op zoete desserts. Maar door mijn intolerantie voor gluten, melk en geraffineerde suiker ben ik heel vindingrijk geworden. Er zijn voldoende alternatieven voor lekkere energierijke tussendoortjes op basis van plantaardige ingrediënten. Mijn lievelingsdessert is bananenijs met notenpasta. Pel een rijpe banaan en vries hem in. Mix de bevroren banaan met een scheutje amandelmelk voor een romige ijstextuur en werk af met notenpasta.“

Welke basisingrediënten heb je altijd in huis?

“Plantaardige melk (amandel-, rijst-, hazelnotenmelk…). Noten en afgeleide producten zoals amandelpoeder, amandelmelk of notenpasta. Peulvruchten (bonen, kikkererwten, linzen…) zijn voedzaam, rijk aan proteïnen en zitten boordevol vezels en ijzer. Een ‘salad in a jar’ met linzen geeft je langer een voldaan gevoel en houdt je bloedsuikerspiegel stabiel, ideaal dus om een namiddagdip te voorkomen. Kokosolie, de beste olie om te verhitten omdat ze hoge temperaturen kan verdragen zonder dat ze omgezet wordt in transvetten. Daarnaast is het ook een allround beautyproduct: ik gebruik het om mijn haar te verzorgen, als lippenbalsem of om mijn droge huid te hydrateren. En tot slot quinoa, de basis voor snelle slaatjes.”

Hoe start je met raw food?

“Overschakelen op raw food of een veganistische levensstijl doe je niet van de ene dag op de andere. Pas je eetgewoontes stapsgewijs aan zonder je lichaam te forceren. Een goede tip voor beginners: start de dag met een groene smoothie op basis van fruit en bladgroenten (bv. spinazie). Zo combineer je de zoete smaak van fruit met de weldaad van groene groenten die boordevol vezels en mineralen zitten. De trage suikers geven je energie tot de middag zodat je minder snel zin hebt in een tussendoortje.”

Wat is je favoriete feelgood tip?

“Neem elke dag tijd voor wat beweging, al is het maar een kwartiertje. Sporten helpt je gedachten los te laten en geeft je een energieboost. Ik wissel ontspannende en inspannende sporten af. De ene dag wil ik mijn hoofd leegmaken met een halfuurtje yoga, de andere dag moet ik me kunnen afreageren met een HIIT-training.”

Klik door naar de volgende pagina voor drie makkelijke en superlekkere Easy Vegan recepten!