Cookie dough ice cream sandwiches

easy vagan raw food chef julie

foto: Heikki Verdurme

Vers bananenijs met krokante nootjes tussen twee zachte koekjes… Als er één dessert is waar ik niet aan kan weerstaan, dan zijn het wel deze cookie dough ice cream sandwiches. Wie zou vermoeden dat je met bevroren bananen zo’n romig ijs kunt maken, en nog wel zonder ijsmachine?

PORTIE: 5 sandwiches (10 kleine koekjes)

TIJD: Voorbereiding (met bevroren banaan): 20 minuten – Koeltijd: 15 minuten

MATERIAAL: keukenmachine, rubberen spatel, bakpapier, deegrol, rond uitsteekvormpje

Koekjes

1 eetlepel kokosolie, gesmolten
1 kop cashews (120 g)
1 kop havervlokken (100 g)
½ kop dadels, ontpit en grof gehakt (75 g)
½ koffielepel zeezout
2 grote mespunten vanillepoeder
1 scheutje water (voor de binding)

Amandel-bananenijs

4 grote rijpe bevroren bananen
3 à 4 eetlepels amandelmelk
½ eetlepel amandelpasta
2 grote mespunten vanillepoeder
1 eetlepel amandelen, grof gehakt (voor de afwerking – optioneel)

Koekjes

1.    Verwarm de kokosolie op een laag vuurtje tot ze vloeibaar wordt.
2.    Doe de cashews en de havervlokken in een keukenmachine voorzien van een S-vormig mes. Mix ze tot een fijn meel.
3.    Voeg de ontpitte dadels toe. Mix ze fijn.
4.    Voeg de gesmolten kokosolie, het zout, het vanillepoeder en wat water toe. Meng tot een dik deeg. Hoe droger de dadels, hoe meer water je nodig zult hebben. Het deeg is klaar als het zich tot een bol vormt in de keukenmachine.
5.    Leg het deeg op een vel bakpapier. Bedek met een tweede vel bakpapier en gebruik een deegrol om het deeg uit te rollen tot het een kleine centimeter dik is.
6.    Verwijder het bovenste vel bakpapier en gebruik een rond uitsteekvormpje om de koekjes te vormen. Van de randen die over zijn kun je opnieuw een bol maken, die uitrollen en er koekjes uit steken.
7.    Leg de koekjes op een bord bedekt met bakpapier en plaats ze een kwartiertje in de diepvries zodat ze wat harder worden.

Amandel-bananenijs

1.    Hak de bevroren bananen in kleinere stukken met een stevig mes.
2.    Doe de bevroren banaan met de amandelmelk, de amandelpasta en het vanillepoeder in een keukenmachine voorzien van een S-vormig mes. Mix tot een smeuïg bananenijs. Stop tussendoor eens om met een rubberen spatel langs de zijkant van de keukenmachine te gaan.
3.    Voeg tot slot de amandelen toe en gebruik de pulse-knop van de keukenmachine om de noten lichtjes fijn te malen en te verdelen over het ijs. Door deze knop te gebruiken, blijven de nootjes lekker krokant.
4.    Heb je het ijs iets te lang laten draaien? Plaats het dan een kwartiertje of langer in de diepvries tot je er balletjes van kunt maken.
5.    Haal de koekjes uit de diepvries. Neem een koekje, leg er een flinke lepel bananenijs op, leg er nog een koekje op en druk zachtjes aan. Rol de ice cream sandwiches eventueel nog eens in wat grof gehakte amandelen.
6.    Serveer ze meteen of plaats ze 10 minuten in de diepvries om goed hard te worden.

JULIE’S TIPS & TRICKS

Ben je verzot op peanut butter? Vervang de amandelpasta dan door pindakaas en de grof gehakte amandelen door pinda’s. Werk het ijs ook eens af met cacao nibs of granola voor extra crunch.