3. Cultuur
Op zoek naar een streepje kunst en cultuur? Vanuit Millennium Park kan je via een brug de straat oversteken en wordt je door twee grote leeuwen verwelkomd in het Art Institute of Chicago, het tweede grootste kunstmuseum in de VS, met wereldberoemde werken van Grant Wood, Edward Hopper, Claude Monet, Paul Cézanne en Henri Matisse. Maar ook Afrikaans-Amerikaanse kunst krijgt veel ruimte, net zoals fotografie en design. Whatever your fancy, met meer dan 300 000 kunstwerken is er vast wel iets dat je kan ontroeren. Iets verderop ligt de Museum Campus met onder andere het Adler Planetarium – het eerste in Amerika – en het Field Museum of Natural History, waar ‘s werelds grootste en meest complete skelet van een Tyrannosaurus Rex staat opgesteld. Voor wie zich netjes aan die T-Rex wil voorstellen: ze heet Sue.
Niet alleen vind je in Chicago genoeg musea om een week in te verdwalen, de stad zelf staat ook vol kunst. Zo vind je aan Daley Plaza ‘The Picasso’, een sculptuur van Picasso zelf uit 1967, en siert een Miro de voordeur van het Cook County Administration Building. Het nieuw aangelegde Millennium Park wordt opgeluisterd door ‘Cloud Gate’, een gigantische boon in spiegelglas van Anish Kapoor, twee spuwende fonteinen van Jaume Plensa en tijdelijke openluchtexpo’s in de Boeing Galleries.
Wie liever kiest voor muziek, spitst de oren, want Chicago is een uitstekende bluesy vakantiebestemming: de enige nog levende blueslegende, Buddy Guy, houdt hier zijn bar Legends open en die heeft zijn naam niet gestolen. Kleppers à la Mick Jagger, Eric Clapton en Keith Richards springen hier altijd binnen als ze in de buurt zijn. “He is the top honcho now”, zei die laatste over Guy nadat B.B. King stierf. Grijp dus je kans om de gitaarlegende in levenden lijve te spotten, want als hij niet op het podium staat (dat gebeurt enkel in januari) overziet hij zijn club van aan de toog.