5 glutenvrije recepten voor zoetebekken

Geüpdatet op 10 oktober 2017 door ELLE België
5 glutenvrije recepten voor zoetebekken

Lijd je aan een glutenallergie en denk je dat je niet meer kan genieten van heerlijke desserts? ELLE to the rescue. Wij helpen je op weg met vijf zoete gerechtjes, die stiekem lekker glutenvrij zijn. Glutenvrij maar niet minder lekker. 

Chocoladecake

Chocolade Cake glutenvrij

Ingrediënten

  • 6-7 el gezeefde cacao
  • 1/2 cup kokend water
  • 2 tl vanilla extract
  • 1 1/2 cup amandelmeel
  • 1/2 tl baksoda
  • 1 snufje zout
  • 2/3 cup olijfolie
  • 1 cup fijne kristalsuiker of witte basterdsuiker
  • 3 eieren

Bereiding

  1. Verwarm je oven voor op 170 °C.
  2. Vet een springvorm in met wat olijfolie en bekleed de bodem met een stuk bakpapier.
  3. Doe de cacao en het kokende water bij elkaar en mix met een vork tot het een dik, maar vloeibaar geheel is. Voeg het vanille-extract toe, roer door en laat vervolgens afkoelen.
  4. Doe het meel, de baksoda en het zout in een kom en meng.
  5. Doe de suiker, de olijfolie en de eieren in een andere kom en mix het geheel minstens 3 minuten op een hoge snelheid tot een luchtige massa.
  6. Zet de mixer op de laagste snelheid en voeg het intussen lauwe chocolademengsel toe.
  7. Voeg daarbij het meelmengsel toe. Mix kort door totdat al het meel is opgenomen in het beslag.
  8. Doe het beslag in de springvorm en bak de cake ongeveer 45 minuten. De kern van de cake mag nog zacht aanvoelen.
  9. Laat de cake 10 minuten afkoelen in de springvorm en ga vervolgens met een mes langs de raden alvorens de springvorm te verwijderen.
  10. Bestrooi met wat poedersuiker en serveer met vers fruit of een beetje mascarponeroom.

(Bron: Cakeje van eigen deeg)

1/

Twixtaart

Glutenvrije Twixtaart
(c) Het meisje met de voedselallergie.

Ingrediënten

  • 100 gram havermout (een combinatie van 75 g havermout en 25 g hazelnoten is ook erg lekker!)
  • 10 medjouldadels
  • ca. 10 el kokosolie
  • 1 grote reep extra pure chocolade

Bereiding

  1. Maak eerst de bodem: smelt de kokosolie en maal met een staafmixer de havermout fijn.
  2. Meng de havermeel met de kokosolie totdat het een nat papje is. Als het nog te droog is kan je nog een beetje olie toevoegen.
  3. Verdeel de koekbodem over de bakvorm(en) in een laagje van ongeveer 4-5 mm. Druk goed aan met een lepeltje zodat het echt een harde bodem wordt. Zet in de koelkast om uit te harden.
  4. Smelt ondertussen de extra pure chocolade “au bain marie”.
  5. Ontpit de dadels en maal met de staafmixer fijn. Als je dadels wat hard zijn, kan je ze eerst even 10 min laten weken in warm water.
  6. Verdeel vervolgens de dadel – karamellaag over de vormpjes. Tip: gebruik een dessertlepel gedoopt in warm water tegen het plakken!
  7. Giet tot slot de chocolade over de vormpjes en zet weer terug in de koelkast om uit te harden.

(Bron: Het meisje met de voedselallergie)

2/

Cheesecake 

Glutenvrije Cheesecake
(c) Karlijn's Kitchen.

Ingrediënten

Bodem

  • 175 gram glutenvrije koekjes
  • 20 gram poedersuiker
  • 90 gram gesmolten boter

Vulling

  • 450 gram lactosevrije roomkaas
  • 130 gram poedersuiker
  • Een snufje zout
  • 35 gram glutenvrije bloem
  • Sap van een citroen
  • 300 ml lactosevrije slagroom
  • 4 eieren
  • ½ theelepel vanille extract

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 175°C, bekleed de bakvorm met bakpapier en vet de randen in.
  2. Plet de koekjes met een deegroller tot fijne kruimels. Doe dit in een kom.
  3. Smelt de boter en doe dit samen met de poedersuiker in de kom met kruimels.
  4. Meng goed. Duw het mengsel in de bodem van de springvorm met de achterkant van een lepel.
  5. Bak de bodem in de oven voor 15 minuten. Haal de springvorm uit de oven en verhoog de temperatuur van de oven naar 225 graden.
  6. Mix de roomkaas met de poedersuiker. Voeg het zout, het bloem en het citroensap toe en meng dit door elkaar. Voeg de slagroom toe en meng opnieuw. Tenslotte mag je ook de eieren en het vanille extract toevoegen en mengen.
  7. Giet het mengsel in de bakvorm. Zet de cheesecake in de oven en stel de oven in op 60 minuten. Na 10 minuten bakken verlaag je de temperatuur van de oven naar 90 graden en laat de cheesecake dan voor de overige 50 minuten verder bakken. Draai na de baktijd de oven uit, maar laat de deur van de oven dicht. Laat de cheesecake nog 2 uur in de gesloten oven staan.
  8. Haal de cheesecake uit de oven en laat afkoelen. Zet de cake daarna nog minstens 4 uur in de koelkast voor je hem serveert.
  9. Werk eventueel af met rode fruit en blauwe bessen.

(Bron: Karlijn’s Kitchen)

3/

Pannenkoeken

Glutenvrije pancakes

Ingrediënten

  • 225 gram glutenvrij bloem (bijvoorbeeld Schär)
  • 16 gram bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • snufje zout
  • 1 el suiker
  • 2 eieren
  • 30 gram boter (+extra om in te bakken)
  • 300 ml melk

Bereiding

  1. Doe alle droge ingrediënten in een kom. Voeg als laatst de natte ingrediënten toe. Mix goed door elkaar.
  2. Het beslag is iets dikker dan gewoon pannenkoekenbeslag, dat is lastiger om te schenken in de pan. Je kan daarom een kleine ijsschep gebruiken. Zo heb je ook meteen allemaal pancakes die even groot zijn.
  3. Dit zijn dikke pancakes en die hebben dus wat meer tijd nodig om van binnen ook goed gaar te worden. Zet het vuur daarom niet al te hoog. Bak de pancakes aan beide kanten goudbruin.

(Bron: Laura's Bakery)

4/

Bosvruchtentaart

Glutenvrije bosvruchtentaart
(c) Het meisje met de voedselallergie.

Ingrediënten

  • 90 g amandelmeel
  • 60 g havermout (let op dat deze glutenvrij is)
  • 60 g boekweitmeel
  • 6 medjouldadels
  • 3 el maanzaad
  • 4 el kokosolie (gesmolten)
  • 2 el warm water
  • optioneel: theelepel kaneel
  • snufje zout
  • garnering naar keuze: kokosrasp, vers fruit, noten,…

Voor de bavaroislaag:

  • 1 doosje diepvries bosvruchten of ander rood fruit naar keuze (250g)
  • 1 potje kokosyoghurt (400 ml)
  • 4 blaadjes gelatine
  • 2 tl verse vanille poeder

Bereiding

  1. Verwarm je oven voor op 175°C.
  2. Meng alle droge ingrediënten in een kom.
  3. Voeg de dadels toe en kneed fijn. Zijn ze nog te hard? Laat ze even weken in warm water.
  4. Voeg de kokosolie toe en kneed tot een plakkend deeg.
  5. Bekleed de bodem van je springvorm met bakpapier. Vet de randen in met kokosolie.
  6. Verdeel het deeg in tweeën: gebruik de helft voor de bodem en maak een laag van ca 0,5 cm. Gebruik de andere helft van het deeg voor de opstaande rand, ook weer ca 0,5 cm.
  7. Bak nu in 12-15 min gaar.

Bavaroislaag:

  • Week de blaadjes gelatine in koud water.
  • Zorg dat het fruit naar keuze is ontdooid en uitgelekt. Pureer met een staafmixer het fruit samen met de kokosyoghurt en verse vanille tot een egale mousse.
  • Zet een pan op laag vuur met een klein beetje water (ca 2-3 el) en verwarm dit.
  • Knijp de gelatine blaadjes uit en los dit al roerend op in het warme water.
  • Voeg dit toe aan de bavarois mousse en zet het even koud in de koelkast.

Afwerking:

  • Als de bodem goudbruin van kleur is, koel deze dan zo snel mogelijk af.
  • Als het is afgekoeld kan de mousse erbij en moet het ca 3-4 uur opstijven in de koelkast.
  • Garneer vlak voor het serveren met geraspte kokos, vers fruit, noten,....

(Bron: Het meisje met de voedselallergie)

Geen zin om zelf te bakken? Bezoek dan zeker deze glutenvrije adresjes in Antwerpen.

(Stagiaire Kirsten Van Elsen)