Niets zo onsexy als een stel “dubbele” billen dat door je zomerjurkje uitpuilt of die weinig flatterende onderbroekstreep in je strakke witte jeans. Hoe vermijd je zichtbare naden? Vier gouden regels:
1/
1. Let op het materiaal van je ondergoed
- Vermijd te allen tijde katoen! De stof mag dan wel heerlijk comfortabel én extra gezond zijn (omdat hij je huid laat ademen), het heeft ook dikke elastische banden nodig om niet uit te rekken. Het zijn juist die banden die voor markeringen zorgen, dus geen ideaal scenario.
- Elastische materialen die geen strakke naad behoeven, zijn dan weer een goed idee. Laser-cut ontwerpen, microvezels en andere dunne materialen zijn een goed idee. Uiteindelijk verliezen ook deze stoffen na verloop van tijd hun elasticiteit. Eens de randen van je slip beginnen oprollen of kreuken, smijt je het zonder verpinken in de vuilbak en vervang je door een nieuwer, elastischer exemplaar.
- “Plat” kant is ook een goede optie, maar let erop dat het echt plat blijft en weet dat dit niet in combinatie met al je kleren zal werken. Satijn is bijvoorbeeld écht onverbiddelijk, waar het onder een katoenen kokerrok wél zou lukken.
2/
2. Let op de vorm van je ondergoed
Eigenlijk heb je maar twee opties: Think big of less is more…
- Less is more: sterrenstylisten zweren bij minuscule strings die weinig markeren omdat er gewoonweg te weinig stof en/of naden voorhanden zijn. Ga voor een model zonder strakke randen én in de juiste maat, zodat je ook in je taille vetrolletjes vermijdt.
- Think Big: je wil voorkomen dat je billen halfweg worden “afgesneden” door een zichtbare onderbroekrand, dus de andere optie is je achterwerk volledig in stof te hullen. Een broekjesmodel eindigt net in de plooi van je billen en volgt zo eigenlijk de natuurlijke markering van je lichaam. Ga wel voor een model met platte randen rond de benen, anders riskeer je dat gevreesde worsteffect.
3/
3. Combineer slim
Ondanks alles toch nog vrees voor zichtbaar ondergoed? Je kan markeringen ook “aan de buitenkant” camoufleren door er slimme kleren over te dragen. Lichte stoffen zoals zijde, jersey, crepe en mousseline zijn nogal onverbiddelijk, waar steviger varianten zoals denim, katoen en linnen milder zijn voor je silhouet.
Een andere handige truc: prints! Een druk motief zorgt ervoor dat mogelijke markeringen verloren gaan in de chaos.
4/
4. Schakel extra hulp in
- Bij tropische temperaturen is dit natuurlijk geen optie, maar onderschat de kracht van een goede satijnen slip dress niet. Je oma zweerde er in de fifties en sixties trouwens ook al bij om haar ingesnoerde silhouet mooi te laten uitkomen. Denk er wel aan zowel het niemendalletje als je rok of jurk enkele keren door een metalen kleerhanger te halen, dit om eventueel statische elektriciteit uit te schakelen.
- Wat ook altijd werkt, is een panty dragen over je ondergoed, een goed idee voor die lange avondjurk!
- Last but not least: shapewear komt tegenwoordig in alle vormen en maten en pakt je specifieke probleemzones aan -van taille tot dijen. Ook hier weer een waarschuwing bij warm weer: op zo’n moment gaat comfort voor en laat je dat loeistrakke onderrokje best achterwege.