De Belgische Ophelie Snoy brengt met Leizuu een kledinglijn op de markt die respect heeft voor de mens en onze planeet.
In 2013 ontdekte Ophelie Snoy de verschrikkelijke omstandigheden en de vervuilende invloed op het milieu van de fast fashion industry: “Ik was zeer gechoqueerd en besliste op dat moment dat ik deze praktijken niet langer wilde ondersteunen”. Ze koos ervoor om haar koopgedrag volledig aan te passen en ging op zoek naar ethische en duurzame kledij. Toen besefte ze echter al snel dat er weinig merken op de markt waren die zowel trendy als duurzaam als betaalbaar zijn.
Vrijwilligerswerk in Vietnam
Toen Snoy in 2015 naar Vietnam trok, maakte ze er kennis met de etnische minderheden. Ze werd vrijwel meteen verliefd op hun vriendelijkheid, eenvoud én hun kleurrijke etnische patronen. Het is daar dat ze besliste haar eigen duurzaam kledingmerk op te richten dat deze traditionele stof zou verwerken in hedendaagse ontwerpen. In dit proces wilde ze zoveel mogelijk respect opbrengen voor de mens en de planeet.
Het resultaat is Leizuu, een duurzaam kledinglabel dat een interessante mix is tussen bohémien, casual en chic. De rode draad doorheen de lijn is eerlijkheid, duurzaamheid en solidariteit. Zo zijn alle kleermakers onafhankelijk, bepalen ze zelf hun prijzen en stellen ze hun eigen werkschema samen. Daarnaast ondersteunt Leizuu de etnische minderheden door hun traditionele textiel aan te kopen en te integreren in de ontwerpen.
De eerste collectie kreeg de naam "Cham Collectie"- een verwijzing naar een etnische groep die woont in de dorpen van Vietnam - en bestaat uit bloesjes, kleedjes en jumpsuits met een toffe etnische print!
Praktisch:
De kledingstukken kosten tussen 70 en 100 euro en zijn te koop via de webshop van Leizuu. Daarnaast vind je ze ook in een aantal winkels over de hele wereld, waaronder bij Bella Domani in Brussel.
Benieuwd naar de ontwerpen? Ontdek ze dan hier:
PSSST: Wil je nog meer duurzaam shoppen? Ontdek dan ook de duurzame brillen van Neubau Eyewear en onze favoriete clean denim items.
(Stagiaire Kirsten Van Elsen)