Ben jij ook zo verslaafd aan koffie, maar vind je het nu toch net iets te warm voor een dampende tas zwart goud? Wij geven je zeven heerlijke iced coffee recepten, zodat je ook in de zomer kan genieten van je favoriete drankje.
1. Coconut chai iced coffee
Bereiding
- spiced syrup: voeg een kopje water en een kopje kokossuiker samen in een steelpan op matig vuur. Verwarm en roer tot de suiker opgelost is. Voeg vervolgens een halve theelepel van elk van de volgende kruiden toe: kaneel, gember, kruidnagel en kardemom. Roer opnieuw tot alles opgelost is. Laat afkoelen.
- giet kokosmelk in een steelpan en breng aan de kook. Zet vervolgens het vuur lager en laat gedurende één uur sudderen, tot de melk dik is. Laat afkoelen.
- doe ijsblokjes in een hoog glas, voeg 2 à 3 eetlepels van de spiced syrup toe. Vul de rest van het glas met cold brew (kan je heel makkelijk zelf maken met een speciale koffiepot), maar laat een aantal centimeter van de rand vrij.
- werk af met 2-3 eetlepels van de kokosroom. Laat het smaken!
(Recept: Design Love Fest)
2. Lavender-honey iced coffee
Bereiding
- Lavendel-honingsiroop: voeg 2 theelepels verse lavendel bloemen, ½ kop suiker, ½ kopje water en ½ kopje honing samen in een kleine steelpan. Roer tot de suiker opgelost is. Laat vervolgens nog een extra 5-7 minuten sudderen. Laat de siroop volledig afkoelen voor je het gaat gebruiken, zo zal het nog een beetje dikker worden
- Doe vervolgens de afgekoelde siroop in een glas en giet het koffieconcentraat en de melk erbij.
- Voeg ijs toe naar eigen wens. Roer en geniet!
(Recept: Offbeat and Inspired)
3. Golden milk iced coffee
Ingrediënten
- 3/4 kopje (plantaardige) melk
- 1 theelepel chiazaden (optioneel)
- 1 theelepel zuivere ahornstroop
- 1/4-1 theelepel kurkumapoeder
- 1/4 theelepel kaneel
- 1/4 theelepel vanille-extract
- 1/8 theelepel grond kardemom (optioneel)
- Klein beetje zwarte peper
- ijs
- 1/2 kopje cold brew
Bereiding
- Voeg de plantaardige melk, chiazaden, ahornsiroop, kurkuma, kaneel, vanille, kardemom en zwarte peper samen in een blender. Blend op hoge snelheid totdat de chiazaden vermalen zijn en alle andere ingrediënten één geheel vormen.
- Vul een glas met ijsblokjes en giet de cold brew erover. Voeg vervolgens de kurkumamelk aan de iced koffie toe.
(Recept: The First Mess)
4. Blended iced cappuccino
Ingrediënten
- ⅛ kopje heet water
- 2 eetlepels oploskoffie
- 1-2 eetlepels suiker, naar smaak
- 8-10-ijsblokjes
- ½ kopje chocolade melk
- ¼ kopje room
Bereiding
- Meng warm water en instant koffie tot het opgelost is.
- Giet vervolgens in een blender en voeg de suiker, ijsblokjes en chocolademelk toe en mix tot je een schuimig mengsel krijgt.
- Voeg hierbij nog de room en meng tot het volledig romig wordt. Giet in een glas.
(Recept: Port and Fin)
5. Cookies & cream mocha milkshake
Ingrediënten
- 2 bollen cookies en cream ice cream
- 1/2 kop mokka ijskoffie (of meer indien je dat nodig vindt)
- slagroom
- gemalen chocolade koekjes
Bereiding
- Voeg het ijs en de ijskoffie samen in een blender en meng op hoge snelheid tot je een glad geheel krijgt.
- Voeg hier eventueel nog extra koffie aan toe tot je de gewenste consistentie krijgt.
- Garneer met slagroom en koekjes.
(Recept: Averie Cooks)
6. Caramel frappuccino
Ingrediënten
- 3 kopjes ijsblokjes
- 1 kopje koude sterke koffie
- 1/2 kop ongezoete vanille-amandelmelk
- Suikervrije zoetstof, naar smaak
- 1/2 theelepel vanille-extract, optioneel
- 2 eetlepels vetvrije slagroom
- 1 eetlepel suikervrije karamelsaus
Hoe maak je het?
- Combineer alle ingrediënten, behalve de slagroom en de karamelsaus, in een blender en blend tot een glad, romig en schuimig geheel.
- Werk ten slotte je drankje af met de slagroom en karamelsaus.
PS: Hoewel de naam van deze lekkernij heel erg guilty pleasure schreeuwt, zitten er door het gebruik van vet- en suikervrije producten zeer weinig calorieën in. Win-win!
(Recept: Averie Cooks)
7. Iced almond macadamia milk latte
Ingrediënten
- 1 kop (150 gram) amandelen
- 1/2 kop (50 gram) macadamia noten
- 1/3 kopje (40 gram) ontpitte dadels
- 1 liter gefilterd water
- 2 shots hete espresso
Bereiding
- Laat de amandelen, macadamianoten en dadels minstens 12 uur weken in water.
- Giet het mengsel vervolgens in een blender en mix gedurende 3 tot 4 minuten op de hoogste snelheid tot alles fijn gepureerd is.
- Scheid met behulp van een fijne zeef de melk van het mengsel af. De notenmelk moet zijdeachtig en romig zijn. Vervolgens giet je de melk samen met de espresso en het ijs in een glas.
(Recept: Some Kitchen Stories)