Je gaat op vakantie, maar weet niet goed wat te doen met je viervoetige metgezellen? Aangezien het achterlaten van je huisdieren géén optie is, geven wij je een klein overzicht van de verschillende mogelijkheden.
Het houden van een huisdier is een full-time verantwoordelijkheid die je niet kan ontvluchten om te genieten van een weekje vakantie. Kittens en pups worden groter, moeten opgeleid worden, ontwikkelen specifieke behoeften, vereisen speciale zorg, .... Kortom: je leven delen met een dier vraagt zowel tijd als financiële investeringen. Denk dus na voordat je een dier in huis neemt, want ze dumpen is strafbaar. Het kan je een boete, een gevangenisstraf of zelfs een levenslang verbod om dieren te houden, opleveren.
In België worden elk jaar ongeveer 60.000 honden en katten opgehaald door asielen, zo'n 165 dieren per dag. Tijdens de vakantieperiodes is het aantal dieren dat bij een asiel terechtkomt het hoogst (bron: www.vacances-sans-abandon.be).
Een huisdier nemen hoeft echter niet te betekenen dat je al je vakanties voor de komende 20 jaar moet afschaffen. Er zijn verschillende oplossingen zodat jij met een gerust hart op vakantie kan vertrekken, wetende dat ook jouw viervoeters veilig zijn.
Wat doe ik met mijn kat?
Katten zijn territoriale dieren, die erg gehecht zijn aan hun huis en hun gewoontes. Ideaal is dan ook om de dieren niet te veel in de war te brengen.
Je kan:
- Beroep doen op een vriend. Als je familie, vrienden of betrouwbare buren mét tijd hebt, kan je hen je sleutels geven zodat ze op je kat kunnen passen wanneer jij afwezig bent. Zorg er wel voor dat je ze goed brieft. Zo moeten ze de kattenbak dagelijkse reinigen, want een kat is een zeer proper dier. Als zijn bak te vuil is, zal hij een andere plaats zoeken om zijn behoeften te doen. Ook het water moet elke dag verschoond worden, zodat je kat elke dag proper en fris water heeft. Vooral dat laatste is zeer belangrijk wanneer je op vakantie vertrekt in de zomer.
- Een katsitter boeken. Het concept is exact hetzelfde als dat van een babysitter. Een persoon (sommigen doen het als bijberoep, anderen krijgen zoveel aanvragen dat ze er hun werk van gemaakt hebben) komt bij je thuis voor je huisdier zorgen. Daarnaast kan je ook een reeks van bijkomende diensten aanvragen, bijvoorbeeld het verzenden van foto's, een Skypesessie, het toedienen van medicatie als je kat ziek is,…. De prijzen zijn afhankelijk van de periode, de locatie en de gewenste zorgen. Als je geïnteresseerd bent, wacht dan niet te lang met je katsitter vast te leggen, want sommigen zijn al 6 maanden van tevoren volledig volgeboekt. In Vlaanderen kan je onder andere een beroep doen op Cat-Alicious en Pet au Pair.
- Je kat op hotel sturen. Vind je niemand die bij je thuis op je kat kan passen of heb je liever dat je harige lieveling 24 uur onder toezicht is? Sommige plaatsen bieden onderdak aan voor je kat wanneer jij er niet bent. Zo zijn er verschillende asielen die deze optie aanbieden, maar er bestaan ook echte hotels voor katten, zoals Hôtel Carotte, KattenHotel en Minneke Poes. De prijzen zijn afhankelijk van de duur van het verblijf en de geselecteerde diensten. Als jij op vakantie gaat, waarom mag je kat dat dan niet?
Wat doe ik met mijn hond?
Honden zijn hééééél gehecht aan hun baasjes. Het maakt hen niet uit waar ze zijn, zolang ze maar samen zijn met hun familie. Ideaal is dan ook om je trouwe viervoeter, voor zover dat mogelijk is, overal mee naartoe te nemen.
Als dat niet gaat, kan je:
- Een dogwalker inhuren. Je bent erin geslaagd om opvang te regelen voor je hond bij een vriend of naaste, maar deze kan niet dagelijks met je dier gaan wandelen? Doe dan beroep op een dogwalker of hondenuitlaatservice. Deze persoon pikt je hond thuis op en neemt hem mee voor een wandeling (in het bos of in een park) gedurende een uurtje. Voor meer details en prijzen kan je terecht bij Doggy Walker Brussel of Pet au Pair.
- Je hond toevertrouwen aan een dagopvang. Kan de persoon die je hond onderdak geeft niet altijd de hele dag vrijmaken om op hem te passen? Dan kan je een plaats in een dagopvangcentrum reserveren. Je zet je hond er ’s ochtends af en kan hem ’s avonds weer oppikken. Tijdens de dag wordt je hond gecontroleerd, verzorgd, gevoed, er wordt met hem gewandeld en je kan zelfs betalen om hem lessen te geven. Je kan onder andere terecht bij Gambino.
- Kiezen voor een verblijf met alles erop en eraan. Net als voor katten bestaan er ook voor honden speciale hotels, waar je favoriete huisdier dag en nacht kan verblijven, zoals bijvoorbeeld Amandus of De Roedelhoeve.
Fijne vakantie allemaal!
(Via ELLE Belgique, Marie-Noëlle Vekemans)