Eerste hulp op regenachtige dagen: filmplezier! Vandaag zoomen we in op een vergeten stukje filmgeschiedenis: die uitzonderlijke prenten die zodànig slecht zijn dat je er eigenlijk gigantisch veel van geniet.
Een flauw plot, rampzalige acteerprestaties, decors die door een kleuter in elkaar lijken geflanst, zeemzoete dialogen: de nineties en nillies bieden een schat aan guilty pleasures waaraan jij je vast ook al schuldig hebt gemaakt.
Toch niet? Tijd om die schade in te halen en je filmcultuur wat bij te schaven, ontdek hier de àllerslechtste films die je gewoon gezien moèt hebben:
William and Kate, The Movie (2011)
Tegenwoordig zijn we helemaal in de ban van Meghan Markle en prins Harry, maar een kleine tien jaar geleden was het al Kate en William wat de klok sloeg. Bewijze het feit dat er een film aan het duo werd gewijd, aan hun eerste ontmoeting op St. Andrews, aan haar catwalkmoment in doorzichtige jurk, aan de opdringerige paparazzi die “Waity Katy” lange tijd stalkten en uiteindelijk aan het huwelijksaanzoek in volle Afrikaanse brousse. De Kate actrice heeft een glanzende plastic pruik op, de William man gaat enkel in katoenen hemdjes gekleed en de decors zijn zo fake als de sets die ooit je poppenkast sierden -speciaal applaus voor het Afrika paneel aan het einde van de film. W-E L-O-V-E!!
Glitter (2001)
Ah Glitter… zonder twijfel dé absolute favoriet van de reeks! De prent met een piepjonge Mariah Carey in de hoofdrol melkt het klassieke Assepoester concept uit en brengt het verhaal van de verlegen Billie: een petjesdragende wees die over een dijk van een stem blijkt te beschikken. Nadat ze in een club wordt ontdekt, verandert ze van de ene dag op de andere in een wereldster die glitterjurken -heb je ‘m?- mag dragen en de coolste bad boy ter wereld strikt. Al snel krijgt ze echter met de keerzijde van roem te maken, het hele verhaal eindigt met de hartverscheurende ballade Never Too Far Away en Mariah die haar verloren gewaande junkie moeder tegemoet rijdt. In. Een. Glitterjurk. Zucht…
Alleen al de trailer geeft ons tegelijk kriebels en vleugels!
Crossroads (2002)
“Britney acteert!” Het nieuws dat ’s werelds favoriete popzangeres zowaar een prent had ingeblikt deed de wereld in 2002 op haar grondvesten daveren. Het succes van Crossroads was dan weer minder denderend… Plot: Britney is geen meisje meer, maar ook geen vrouw (yep, net als in de soundtrack!), rijdt rond in een wagen met open dak en wordt tijdens haar road trip vergezeld door tienermoeder in spe Mimi en popu girl Kit (gespeeld door de toen nog onbekende Zoe Saldana). Onderweg komen ze een Knappe Man tegen met wie BitBit voor het eerst naar bed gaat en eens toegekomen blijkt Kits vriendje de vader van Mimi’s ongeboren baby te zijn. Na heel wat drama ronden de meiden een succesvolle auditie bij een platenlabel af. Ziezo, sorry voor de spoilers, maar je kijkt echt niet voor het verhaal. Het zijn Britneys nostalgische verzuchtingen, de heerlijke melige soundtrack en natuurlijk de weelde aan nillies mode die het hem doen in deze film. Eén uur, 33 minuten en 19 seconden puur genot:
Heimwee naar die tijden? Kweel gerust nog eens mee:
Life-Size (2000)
Tyra Banks als vleesgeworden Barbiepop en een pre-dramatischkindsterretjesyndroom Lindsay Lohan in deze heerlijk slechte film over een plastieken pop die door een speling van het lot levensgroot én levensecht wordt. Dit tot grote ontsteltenis van haar eigenares, de kleine tomboy Casey, die het oorspronkelijk maar niets vindt om haar kamer én leven te moeten delen met een oppervlakkig modepopje. Wanneer die laatste nog eens een scoort bij Caseys alleenstaande vader, is het hek volledig van de dam. Hoe het afloopt? Haal er een zak chips bij en ontdek het zelf!
Dit verhaal krijgt trouwens nog een staartje met fluoroze elastiekje (sorry, we konden het niet laten): ondertussen werd ook een Life Size 2 op het wereldwijde web geslingers én topmodel/niet-zo-top-actrice kondigde begin 2020 aan dat ze aan een derde luik van dit "epos" werkt. Hurray!
Selena (1997)
Een vergeten pareltje is deze biopic over de noodlottige Mexicaanse popster Selena Quintanilla-Perez, die tijdens de jaren tachtig internationale roem vergaarde, maar wiens sprookje op 23-jarige leeftijd abrupt ten einde kwam toen ze werd doodgeschoten door de voorzitster van haar eigen fanclub. De film betekende één van de eerste filmrollen voor die andere latina ster, Jennifer Lopez, en verloopt in musicalvorm -we love! Naast alle fijne liedjes en slechte acteerprestaties zijn er ook een verboden liefde én een indrukwekkende lading glitterpakjes en crop tops om je dag te maken. Neem er wel een zakdoek bij, het einde breek écht je hart...
Britney Ever After (2017)
Nog zo'n popprinses wiens sprookje plots aan diggelen lag: Britney Spears. De Texaanse zangeres scoort dubbel in deze lijst, al had ze bitter weinig inspraak in deze biopic. Ever After verkent de keerzijde van de roem en het eenzame lijden van Britney aan de top van de hitparade. De film ontketende heel wat felle reacties bij haar fans: Natasha Bassett, de actrice die de diva vertolkt, zag zich zelfs genoodzaakt al haar social media kanalen af te sluiten om te ontkomen aan de oneindige stroom haatberichten. De film eindigt dan wel op een bitterzoete noot, in real-life gaat het de echte Britney ondertussen weer voor de wind. Eind goed, al goed!
Van Britneys sex tape via de Justin Timberlake breuk en het huwelijk met K-Fed tot haar dramatische breakdown voor het oog van tientallen paparazzi: werkelijk niets blijft je bespaard. Bekijk hier de beruchte ruzie met Justin en... cry me a river:
William and Catherine: A Royal Romance (2011)
Deze kan je integraal op YouTube bekijken! Blijkt dat Kate en Wills niet één, maar twee films hebben geïnspireerd en deze prent vult hun romance nog vrijer in dan zijn tegenhanger. Waaraan mag je je verwachten? Telefoontjes vanuit het bed van de Queen en een huwelijksaanzoek dat recht uit Twilight lijkt opgepikt: “William means ‘Great Protector’ and I will protect the woman that I love!” Aldus de Britse kroonprins. Iets verderop volgt: “I see myself as an eagle. You know why? Because eagles mate for life and this is a mortal choice!” Een quote die gewoon té goedslecht is om te vertalen. Spoiler alert: Kate begint bij wijze van antwoord over het paargedrag van neushoorns. MAGISCH!
Je bekijkt de heerlijke draak integraal hier: