Er is de laatste dagen heel wat te doen rond het Schone Slaapster-dieet. Word je slank door veel te slapen? Verlies je echt kilo's door een uurtje langer te snoezen? En waarom krijgt dit dieet zoveel tegenwind van artsen en diëtisten?
Van vermoeidheid ga je meer eten, dat is inmiddels wel bewezen. Maar val je dan ook af door meer te slapen? Het klinkt alleszins geweldig leuk: een paar weekjes uitslapen en een paar kilo lichter uit je bed komen. Bovendien skip je het ontbijt, waardoor je in de loop van de dag wat minder calorieën zal opnemen.
Wat is dan het probleem?
Het probleem met deze methode is dat het niet gaat over 'een beetje langer slapen'. Schone Slaapsters (laten we de volgelingen van het dieet zo noemen) nemen vaak zware pijnstillers of slaapmedicatie om gedurende 12 tot 20u aan een stuk door onder de wol te blijven, en dit meerdere dagen per week. Op die manier wordt het hongergevoel onderdrukt, en wordt de maag extra gevoelig - of zelfs overgevoelig - aan eten. De kilo's vliegen eraf, maar wat heb je aan dat lekkere lijf als je amper buitenkomt?
Wat zijn de gevolgen?
De medicatie die je neemt, kan verslavend zijn. Dit geldt zowel voor pijnstillers als voor slaapmedicatie. Wie lange tijd slaapmedicatie neemt, zal steeds moeizamer op een natuurlijke manier inslapen. Bovendien zijn er meestal bijwerkingen als duizeligheid, hoofdpijn, maagoverlast... Te lang inactief zijn is bovendien erg slecht voor je bloedsomloop, je metabolisme en je spieren. En probeer die deuk in je gezicht maar eens glad te strijken als je net 16 uur 'out' bent geweest.
Afgezien van de lichamelijke gevolgen, zijn er ook nog de gevolgen voor je werk, je studies, de relatie met je vrienden en je lief... Als ze echt om je geven komen ze je vroeg of laat wel uit je bed sleuren.
Ons advies?
Lijd je aan een chronisch slaapgebrek en vermoed je dat je daardoor meer dan normaal eet, probeer dan zeker je slaaptekort weg te knorren. Doe het op een natuurlijke manier (met kamillethee, warme melk, valeriaan...). Een normaal en gezond mens heeft genoeg aan maximaal negen uur slaap per nacht.
Heb je problemen om in te slapen, maak dan een uurtje voor het slapengaan een fikse wandeling, zet je smartphone uit en lees een rustgevend boek. Klik hier voor onze snelcursus 'Slapen voor dummies'.
Psst: een extra leuke slaaptip vind je hier.