Daten in tijden van Tinder, sociale media en smartphones is op zijn zachtst gezegd tricky. Hoe herken je een ghost, een catfish of een zombie en wat kan je doen als er eentje je pad kruist?
1/ Ghosting
Een trend die al enkele jaren meegaat. Eén partner beëindigt de relatie door simpelweg in het niets op te lossen. Zonder verklaring. De gedupeerde wederhelft vreest dat de ander comateus of dood is, tot de eerste feestfoto’s verschijnen op Instagram... Op zich is de grote verdwijntruc niet nieuw. Ridders op het witte paard verdwijnen al eeuwen met de noorderzon. Alleen doen ze het sneller en vaker dan ooit, nu romantiek dankzij datingapps steeds meer op fastfood lijkt. Een nieuwe date is zo gevonden. Potentiële partners zijn inwisselbaar.
Wat zit erachter?
De ghost ziet een toekomst met jou niet zitten en heeft niet de moed om je dit te vertellen.
Wat doe ik ermee?
Ga niet op geesten jagen. Breek je hoofd niet over het waarom. Je hebt natuurlijk nood aan closure, maar die moet je in jezelf vinden.
2/ De Zombie
De zombie is een ghost die na maanden of jaren weer opduikt uit het niets. Meestal met een nikszeggend sms’je genre ‘long time no see’. Al zijn er ook zombies die echt alles uit de kast halen, van een verrassingsbezoekje tot bloemen en handgeschreven brieven.
Wat zit erachter?
De redenen voor de plotse verrijzenis zijn divers: na een heftige relatiebreuk willen zombies de soep van gisteren nog eens opwarmen, ze voelen gewetenswroeging, zagen een sexy foto van jou op Facebook, etc.
Mensen kunnen natuurlijk veranderen. Misschien is de ghost zelf ‘geghost’ en bij wijze van inkeer een zombie geworden? Wow!
Wat moet ik ermee?
Goeie vraag. Probeer uit te vissen wat de motieven van de zombie zijn. Verveelt die zich gewoon een beetje? Liep plan B op een sisser uit? Of is het schuldgevoel oprecht en doet de zombie erg veel moeite om je weer voor zich te winnen? In dat laatste geval kan je het nog een kans geven, als je beschikbaar en geïnteresseerd bent.
3/ Haunting
Of spoken. Je bent gedumpt, je gaat verder met je leven, maar je ex spookt toch nog voortdurend rond in je sociale media. Het betreft low-level communicatie zonder inhoud: een like bij je foto, een follow request op je Instagram, een LinkedIn-verzoekje… De haunter wil niet vergeten worden en vraagt op een subtiele manier je aandacht. Dat is erg vervelend als je nog steeds gevoelens hebt en verder wil met je leven. Denkt het spook dan toch nog aan jou? Is er een kansje dat het alsnog goed komt? Consider yourself haunted.
Wat zit erachter?
Misschien heeft je ex veel aandacht nodig. Misschien voelt hij/zij een grote drang om de controle te houden. Waarschijnlijk wil de haunter voorkomen dat jij de draad weer oppikt... De motieven van een spook zijn zelden gezond.
Wat doe ik ermee?
Het goeie nieuws is dat de oplossing vrij eenvoudig is. De magische woorden om het spook voor altijd te bezweren? Unfollow, Block en Defriend.
4/ Catfishing
De persoon met wie je aan het chatten bent, is niet wie hij/zij beweert. In de VS is catfishing een echte plaag, die al vele celebs tot slachtoffer maakte. Vanwaar de naam catfishing? Volgens een legende werd levende kabeljauw tam en smakeloos van de lange zeereis van Alaska naar China. Dus zette men vijandige meervallen (catfish) tussen de kabeljauwen, waardoor die laatste veel alerter en actiever bleven. Dat verhaal is echter onzin, aangezien meervallen en kabeljauwen geen vijanden zijn. Maar goed, zo komt het fenomeen aan zijn naam. Die catfish in je digitale vaarwater houdt je alert en fris, zodat je niet in zeven sloten tegelijk loopt.
Wat zit erachter?
De catfish heeft diverse drijfveren. Soms wil hij je een grote som geld afhandig maken. De catfish kan ook een jaloerse partner zijn, die wil checken of je zou ‘bijten’. Of een ex-lief dat uit is op wraak. Vaak is de catfish oprecht verliefd op het slachtoffer, maar bang om afgewezen te worden. De catfish voelt zich te min, te dik, te lelijk... en probeert je te strikken onder valse voorwendsels. Een catfish kan ook gewoon iemand zijn die zich stierlijk zit te vervelen.
Wat doe ik eraan?
Als je chatboxliefde je een foto stuurt, kan je die best eens googelen. De catfish vindt zijn foto’s vaak in de krochten van het internet, dus de kans is groot dat het beeld al op diverse sites staat. Vraag om te bellen, te facetimen of te skypen. Als je telkens weer excuses krijgt waarom dit niet kan, moet er een alarm afgaan. Bezoek haar/zijn profiel(en) en kijk of er interactie is. Spreek af op een publieke plaats en neem een vriend(in) mee.
5/ Benching
Dit betekent dat je op de bank zit, als een soort van reserve. Die ander vindt je wel leuk, maar meent toch nog iets beters te kunnen krijgen. Als bankzitter besef je niet altijd dat je op de bank zit. Je zou kunnen denken dat die ander het graag kalmpjes aan doet.
Waarom overkomt me dit?
Best case scenario: de ander zit in een relatie en moet nog knopen doorhakken. Worst case scenario: de ander heeft een egoboost nodig en kickt op jouw beschikbaarheid.
Wat doe ik ermee?
Ben je gelukkig met de situatie? Dan is er geen probleem. Wil je graag een partner die je opstelt in de A-kern? Dan is het hoog tijd om het op een lopen te zetten.
6/ Cushioning
De cushioner heeft een vaste relatie, maar blijft bang om gedumpt te worden en wil graag een zachte landing. Jij bent het kussentje dat de eventuele klap moet verzachten. Of nog waarschijnlijker: jij bent één kussentje van de vele. De cushioner stuurt je op tijd en stond een flirterig sms’je en zet leuke comments bij je foto’s, maar er gebeurt nooit iets concreets. Jij bent plan B. Of C, D, E.
Wat zit erachter?
De cushioner heeft niet per se slechte bedoelingen. Hij/zij is onzeker en bang om alleen te zijn. Wat doe ik ermee? Op zich is er geen probleem, tenzij je hoopt dat er een relatie van komt. Of als je een leuk lief hebt dat zich zorgen begint te maken over al die aandacht van de cushioner. Meestal volstaat een kordate opmerking om er komaf mee te maken.
7/ Crumbing
Of kruimelen. Deze trend is familie van cushioning, maar nu zit je love interest níet in een relatie. Je krijgt af en toe de spreekwoordelijke kruimel toegeworpen, meestal in de vorm van een emoji (een hartje of een smiley met verliefde oogjes), een suggestief complimentje, een link naar een romantisch liedje, een ‘Hey, ik zat net aan jou te denken’... Maar aan het echte lekkers raak je nooit. Reageer je iets te enthousiast, dan volgt er weken radiostilte. Want je moet je natuurlijk niks in je hoofd halen. Tot de kruimelaar nood heeft aan een egoboost en weer zo’n cute emoticon stuurt...
Wat zit erachter?
Er heeft er eentje aandacht nodig.
Wat doe ik ermee?
Don’t get your hopes up. Je bent voor deze persoon een leuk verzetje, maar geen relatiemateriaal. Ga je de confrontatie aan, dan zal de kruimelaar je vertellen dat je spoken ziet. En meteen zelf een ghost worden (zie ghosting).
Heb je het helemaal gehad met daten maar hoop je toch nog een leuke partner te vinden? Dan moet je deze app toch eens een kans geven.
En gelukkig is er ook nog een dating app voor mensen die in sprookjes geloven.
Opgelet: een erg verontrustend dating fenomeen genaamd 'stealthing' doet de ronde. Dit is geen trend, maar een vorm van seksueel geweld.