4/ Catfishing

De persoon met wie je aan het chatten bent, is niet wie hij/zij beweert. In de VS is catfishing een echte plaag, die al vele celebs tot slachtoffer maakte. Vanwaar de naam catfishing? Volgens een legende werd levende kabeljauw tam en smakeloos van de lange zeereis van Alaska naar China. Dus zette men vijandige meervallen (catfish) tussen de kabeljauwen, waardoor die laatste veel alerter en actiever bleven. Dat verhaal is echter onzin, aangezien meervallen en kabeljauwen geen vijanden zijn. Maar goed, zo komt het fenomeen aan zijn naam. Die catfish in je digitale vaarwater houdt je alert en fris, zodat je niet in zeven sloten tegelijk loopt.

Wat zit erachter?

De catfish heeft diverse drijfveren. Soms wil hij je een grote som geld afhandig maken. De catfish kan ook een jaloerse partner zijn, die wil checken of je zou ‘bijten’. Of een ex-lief dat uit is op wraak. Vaak is de catfish oprecht verliefd op het slachtoffer, maar bang om afgewezen te worden. De catfish voelt zich te min, te dik, te lelijk… en probeert je te strikken onder valse voorwendsels. Een catfish kan ook gewoon iemand zijn die zich stierlijk zit te vervelen.

Wat doe ik eraan?

Als je chatboxliefde je een foto stuurt, kan je die best eens googelen. De catfish vindt zijn foto’s vaak in de krochten van het internet, dus de kans is groot dat het beeld al op diverse sites staat. Vraag om te bellen, te facetimen of te skypen. Als je telkens weer excuses krijgt waarom dit niet kan, moet er een alarm afgaan. Bezoek haar/zijn profiel(en) en kijk of er interactie is. Spreek af op een publieke plaats en neem een vriend(in) mee.