Terwijl meervoudig onverzadigde vetten (PUFA) de slechte cholesterol in ons lichaam helpen te verminderen (en de aanmaak van goede cholesterol vermeerderen), zorgen atherogene verzadigde vetzuren net voor een verhoging van de slechte cholesterol in ons lichaam!
Kort gezegd: de grote hoeveelheid atherogene verzadigde vetzuren die te vinden is in kokosolie is schadelijk voor de gezondheid en vergroot de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk.
Ter vergelijking:
Kokosolie bevat zelfs nog meer slechte vetzuren dan palmolie, dat juist omwille van haar grote gehalte aan slechte vetten wereldwijd vermeden wordt. Het is dus een wijdverspreid misverstand dat kokosolie en -vet gunstige effecten zouden hebben op de gezondheid na inname. Er is ook nog geen wetenschappelijk onderzoek dat het tegendeel bewijst. Gelukkig kan je het risico op hart- en vaatziekten meteen verminderen door kokosolie voortaan te vervangen door PUFA-rijke oliën zoals olijfolie.