Je cholesterolgehalte is wat te hoog. Heb je al rode rijstgist geprobeerd?
Gevaarlijk hoge cholesterol
Zo’n 20% van de Belgen kampen met cholesterolproblemen. En velen weten het niet eens! Dat is jammer want ook al hebben we cholesterol nodig, te veel is gevaarlijk voor je hart en bloedvaten.
We proberen gezond te eten…
Kleine aanpassingen aan je voedingsgewoonten hebben al snel een positief effect op een te hoge cholesterol.
- Eet twee tot drie keer per week vette vis (zalm, haring, sardientjes, …).
- Kies voor mager vlees: kalf, kalkoen, gevogelte zonder vel. Opgelet: vermijd charcuterie en lamsvlees. Daarin zit veel te veel cholesterol.
- Vermijd ook sauzen, vervang volle melk door halfvolle en gebruik niet te veel suiker;
- Verkies plantaardige oliën en wissel regelmatig af: koolzaad, olijven, noten, …
- Eet minstens 300 g groenten en 2 stukken fruit per dag. Alle variëteiten van groenten en fruit zijn goed, ook diepvries of uit blik.
- Ga voor volkorenproducten.
- Drink niet meer dan één tot twee glazen alcohol per dag. En niet elke dag!
- Gebruik veel kruiden in plaats van zout.
En we bewegen!
De prestatie heeft geen belang, het is de regelmaat die telt. Zo is het beter om elke dag 30 minuten aan een gezwind tempo te stappen dan tijdens het weekend één partijtje tennis te spelen. En we hebben goed nieuws: alles telt mee, ook de uren die je in de tuin werkt, het huishouden doet of aan het klussen bent.