In ons landje kijkt niemand raar op als er rijst wordt gegooid bij het buitengaan van de kerk, er lichtjes geduwd en getrokken wordt voor het vangen van het bruidsboeket, witte duiven worden losgelaten en er eventueel een vader-dochterdans plaatsvindt. In deze landen gaat het er lichtjes anders aan toe:
Weenpartijen in China
Bij de Tujiastam in China is het heel normaal om een wenende bruid op de foto te hebben staan. Dertig dagen voor het huwelijk moet de bruid namelijk iedere dag een uur huilen. Tien dagen hierna huilt de moeder van de bruid mee, en tien dagen daarna is ook de grootmoeder van de partij. Bij deze stam is huilen namelijk een manier om hun vreugde te tonen!
Het bruidspaar vuilmaken in Schotland
In Schotland worden de bruid en bruidegom van top tot teen bekogeld met rotte eieren, vissaus, modder, bloem, worsten… Hierna volgt er een parade van mensen die zo veel mogelijk lawaai maken om het koppel zo alle geluk van de wereld toe te wensen.
Kip slachten in Mongolië
In Mongolië moeten de toekomstige bruid en bruidegom samen een kip slachten om de huwelijksdatum te bepalen op basis van de staat van de kippenlever. Als de lever er ongezond uitziet, moeten ze kippen blijven slachten totdat ze tevreden zijn over het kippenorgaan!
Badkamerban in Tidong, Borneo
Bij de Tidong, een stam in het noorden van Borneo, is het huwelijk geen lachertje. Het kersverse paar mag daar namelijk 72 uur niet naar het toilet gaan én hun huis niet verlaten. Als dit mislukt, kan dit een mislukt huwelijk, onvruchtbaarheid en zelfs de dood (!) tot gevolg hebben volgens hun geloof. Het idee hierachter is dat als de bruid en bruidegom zo’n groot ongemak kunnen doorstaan, ze hun verdere leven samen ook wel aan zullen kunnen.
Spuwen op de bruid in Kenia
Bij de Massai in Kenia wordt de bruid op wel heel speciale wijze gezegend. Daar zegent de vader zijn dochter namelijk door te spuwen op haar hoofd en borsten. Dit wordt gedaan opdat ze niet zou veranderen in steen!
Kustraditie in Zweden
Bij Zweden krijg je de kans om op het trouwfeest de bruid en bruidegom te kussen. Wanneer de bruidegom de ruimte verlaat, mogen alle mannen die aanwezig zijn, de bruid kussen. Omgekeerd geldt dit natuurlijk ook!
Polterabend in Duitsland
Deze traditie ontstond vanuit het bijgeloof dat scherven geluk brengen. De nacht voor het huwelijk brengen de gasten van het koppel porselein mee, dat voor het huis gebroken wordt.
Walvistanden schenken in Fiji
In Fiji moet de bruidegom wat inspanning leveren voor hij met zijn liefste mag trouwen. Wanneer hij de hand van zijn geliefde vraagt, moet hij namelijk een walvistand aan zijn schoonvader schenken. Niet zo simpel, dus.
Kritische bevolking in Jamaica
Als de bruid op weg is naar het altaar, komt de bevolking buiten om commentaar te geven op haar uiterlijk. Als ze te veel kritiek krijgt, gaat ze terug naar huis en probeert ze een andere keer weer.
De gelddans in Cuba
Een Cubaanse traditie luidt dat elke man die met de bruid danst, geld op haar trouwkleed moet vastpinnen om het bruidspaar te helpen voor de trouw en de huwelijksreis te betalen. Handig, zo'n gasten!
(Stagiaires Eva Matthys en Erika Severyns)