Blozend wegkijken als de ober voorstelt om de wijn te proeven? Na het lezen van dit stuk niet meer. Als “volleerde” wijnkenners hebben wij na twee dagen Alsace het wijnproeven stilletjes aan onder de knie. Enkele basisprincipes die elke wijn enthusiast zou moeten weten.
3 DiVines (vrouwelijke wijnkenners uit de streek van Elzas) gaven ons een stoomcursus de we graag met jou delen:
#1. Met de hand: Waarop moet je letten als je je glas vasthoudt? Wel, een wijnglas moet je steeds bij de steel vasthouden. Simpelweg omdat je anders de inhoud ervan zou verwarmen met je handen.
#2. Met de ogen: Stap 2: Wijnproeven begint met de ogen, of liever: met te kijken. Welke kleur heeft de wijn? Is de kleur helder? Blijft de wijn kleven aan het glas? Het uitzicht verklapt heel wat over de leeftijd van de wijn.
Een jonge rode wijn is purper van kleur, hoe ouder de wijn hoe bruiner/roder hij wordt. Een jonge witte wijn heeft een groene schijn, naarmate de ouderdom verkleurt de wijn naar een meer bruinere, donkergele of zelfs oranjeachtige tint. In het vakjargon van de wijn kan je gebruik maken van termen als bleek, licht, duidelijk, vol, intens, diep of donker.
#3. Met de neus: Ook je reukorgaan speelt bij wijnproeven een belangrijke rol. Je ruikt aan de wijn door je neus in het glas te steken en aan het “bouquet” te ruiken. Vervolgens wals je zachtjes het glas – maak ronddraaiende bewegingen – zodat er nog meer geurstoffen vrijkomen. Ruik nog eens en je zal merken dat er een groot verschil is met de eerste keer.
Wat je ruikt is uiteraard strikt persoonlijk. Je kan het zo gek niet bedenken of er bestaat een term voor in de wijnwereld.
#4. Met de mond: Na de wijn te hebben beoordeeld met de ogen en de neus, mag je eindelijk écht proeven. Voor één keer mag je slurpen, want om goed te proeven moet je een beetje lucht vermengen met de wijn. Laat de wijn heen en weer in je mond glijden zodat alle delen van je tong de smaak kunnen opnemen. Spuug vervolgens uit of slik door (afhankelijk van hoeveel wijnen je van plan bent om te proeven). Wat je proeft is strikt persoonlijk, dus aarzel niet je mening uit te drukken. Tussendoor kun je best wat brood eten om je smaakpapillen te neutraliseren. Wil je indruk maken? Gebruik typische termen als fruitsmaken, hout – of aardesmaken.
En “A votre santé!” doet het ook niet slecht…
Met dank aan Vins d’Alsace en de diVINes Véronique muré (présidente), Céline Metz (vigneronne) & Catherine Fritz-Schmitt (vigneronne)