Wie zijn de diVINes van de Elzas?

Geüpdatet op 22 februari 2019 door ELLE Partner
Wie zijn de diVINes van de Elzas?

Van 8 tot 11 juli ging het ELLE Team de Wijnroute van de Elzas ontdekken. En als bij wonder kruisten de diVINes er onze weg. Wie zijn deze dames? Ontmoeting en een woordje uitleg.

We hadden het geluk de voorzitster van de diVINes te mogen interviewen: Véronique Muré.

ELLE: Wie zijn de diVINes d'Alsace?

V.M.: "Een diVINe d'Alsace is een vrouw in de Elzas die in de wijnsector actief is. Ze kan zich bezighouden met de productie of de verkoop van wijn, maar er zijn nog veel meer beroepen die deel van de organisatie uitmaken. Zo zijn er ook oenologen, organisatrices van wedstrijden, keldermeesteressen en sommeliers. Wij proberen gemotiveerde en geëngageerde vrouwen samen te brengen die willen bijdragen aan de promotie en aan het succes van de Elzaswijnen."

ELLE: De naam van de diVINes is goed gevonden. Wie heeft die bedacht?

V.M.: "De eerste diVINes-meisjes hebben die naam gekozen. In het begin telde de groep een tiental leden en na een avondje brainstormen hebben we een wedstrijd op Facebook georganiseerd waarbij we de mensen vroegen ons te helpen bij het vinden van een naam. En daar is dan diVINes uitgekomen."

ELLE: Hoelang bestaan de diVINes al en waarom hebben jullie eigenlijk een vereniging gevormd?

V.M.: "We bestaan al sinds 2011. In de wijngaard zijn vrouwen namelijk in de minderheid. Maar we zijn er wel degelijk! De allereerste vereniging van wijngaardbouwsters is begin 2000 in de Bourgogne opgericht. Op een dag ontmoetten twee Elzasser wijngaardbouwsters elkaar op een beurs. En toen
ze terug naar huis gingen, besloot één ervan om ook in de Elzas iets op te starten. En dat was het begin van het avontuur van de diVINes!"


ELLE: Welk doel heeft die organisatie van vrouwen die in de wijnsector werken?

V.M.: "Ons belangrijkste doel is elkaar te helpen en informatie met elkaar uit te wisselen. Het is een waardevol professioneel netwerk. We verklappen elkaar de kneepjes van het vak, want uiteindelijk krijgen we allen vaak met dezelfde problemen te maken. En daarnaast is er natuurlijk ook de promotie van onze wijn, onze regio, enz."

ELLE: Hoeveel diVINes zijn er nu?

V.M.: "In het begin waren we dus met een tiental maar op dit ogenblik tellen we tussen 60 en 70 leden. We zijn vrij snel gegroeid! Maar als je het zou vergelijken, dan zijn er nog altijd zo'n 10 keer meer mannen."

ELLE: Wat zijn de grootste moeilijkheden waar je als vrouwelijke wijnbouwer mee krijgt af te rekenen?

V.M.: "We moeten ons veel meer bewijzen dan mannen. Ze testen ons veel meer, we moeten laten zien dat we wel degelijk bekwaam zijn. Vooral op lichamelijk vlak. Maar ons aantal groeit. Enerzijds omdat er nieuwe generaties bijkomen en de meisjes beslissen om de zaak over te nemen en anderzijds omdat er vrouwen zijn die verliefd worden op mannen die in de wijnsector werken en die zo ook bij het beroep betrokken worden."

1/

ELLE: Is er een verschil tussen wijn die door een vrouw is gemaakt en wijn die van de hand is van een man?

V.M.: "Niet echt, nee. Het verschil in wijn komt voort uit de streek en niet zozeer uit het geslacht van de mensen die hem maken. Ik wil natuurlijk niet veralgemenen, maar ik denk dat het meer te maken heeft met een andere benadering van de wijn. De manier waarop je erover praat, hoe je hem
verkoopt, hoe de klanten hem beleven. Mannen benaderen wijn meestal op een meer technische manier. En voor leken is die soms wat te ingewikkeld. Vrouwen kunnen het vaak beter uitleggen."

We bedanken de diVINes (Véronique Muré, Céline Metz & Catherine Fritz-Schmitt, Francine Klur, Laure Adam, Myriam Haag, Myriam Schmitt, Chantal Braun, Gladys Wintermantel, Dominique Schoenheitz, Elise Haegelin, Nathalie Freyburger, Nicole Schoech, Céline Meyer) voor hun hartelijke ontvangst en alle uitleg die ze ons tijdens ons verblijf hebben gegeven.

Ons advies: Organiseer een lang weekend in deze streek. Het is niet ver van België en het is er fantastisch. Er is zoveel te zien, te doen (zowel in de zomer als in de winter) en te proeven. Durf ook die wijnkelders binnen te gaan, zelfs als je er niet zo veel van kent. Wijnbouwers (en -bouwsters) zijn gepassioneerde mensen die hun liefde voor de wijn maar al te graag delen en doorgeven. Het enige gevaar dat je loopt, is dat je nieuwe dingen leert... en misschien een beetje tipsy weer weggaat, als je iets te vaak halt houdt!

Photos: Julie Saverice