Napercise, de samentrekking van nap + exercise. Na het succes van de collectieve powernap in het Verenigd Koninkrijk wordt het concept van de slaapklas voor het eerst in België gelanceerd. Pyjama aan, slaapmaskertje op en (proberen te) snoozen maar. Getest: de horizontale work-out.
Chronische slapeloosheid, burn-out, stress, oververmoeidheid... Signs of the times waarmee we vroeg of laat allemaal te maken krijgen. Voorkomen is dus beter dan genezen. Daarom ontwikkelde de van oorsprong Britse fitness- en lifestyle keten David Lloyd de eerste collectieve slaapklassen onder de professionele begeleiding van een ontspanningscoach. Napercise is nu al de next best thing in de UK, waar het principe van de collectieve powernap steeds vaker onderdeel wordt van de bedrijfscultuur. Slapen tijdens de werkuren, zeg je? Het klinkt weird, toch valt er absoluut iets voor te zeggen. Een kort (middag)dutje maakt je productiever, creatiever, verhoogt de concentratie en geeft het geheugen een boost. Minder stress op de werkvloer, welke baas zou daar niet voor tekenen?
Hoezo, slapen op commando?
Als chronische slechtslaper - ik kan me zelfs niet herinneren wanneer ik voor het laatst een volledige nacht heb doorgeslapen - lijkt het me weinig waarschijnlijk dat ik strike ga in een slaapklas, maar de nieuwsgierigheid wint het van de scepsis... Maar ik ben vooral zo moe dat ik elke portie rust dankbaar aanneem.
Afspraak in de Body & Mind Studio van David Lloyd in Edegem, die voor de gelegenheid is ingericht als pop-up slaapzaal. Twintig opgedekte opblaasbedjes, gedempt licht, zachte ambient muziek op de achtergrond en de discrete aanwezigheid van life coach Tru Genijn. Benieuwd of ze erin zal slagen om de twintig slaapcursisten - in overtreffende trap van (over)vermoeidheid - knock-out te krijgen. Misvatting nummer één. Tru stelt ons meteen gerust dat het geen wedstrijdje om-ter-eerst-slapen is. Weg met de prestatiedwang. De druk die we onszelf opleggen - het moéten slapen - werkt net belemmerend.
Napercise maakt gebruik van mindfulness, ademhalings- en meditatietechnieken om een diepgaand gevoel van mentale rust te ervaren die het inslapen bevordert. De slaapklas bestaat uit een kwartiertje meditatie gevolgd door een half uur 'nappen'.
Take it slow
Met de telefoon in vliegtuigstand kruipen we in bed. De work-out start met enkele stretchoefeningen om de spanning uit het lichaam te krijgen. Nek, schouders... alle stressgevoelige zones komen één voor één aan de beurt. "Ga rustig liggen, kies een comfortabele positie en sluit je ogen', gaat Tru op zachte toon verder. "Concentreer je op je ademhaling. Adem diep in... en rustig terug uit. En opnieuw. Voel je lichaam zwaar worden, alsof je wegzakt in de warme modder." In elke andere context zou dit ongelofelijk belachelijk klinken, maar in deze setting is de referentie aan een modderbad een rustgevend beeld. Voor ik het weet zit ik in de flow, mijn hoofd loopt langzaam leeg en ik bevind me in de schemerzone tussen waken en slapen. Sluimerende gedachten, subtiele achtergrondgeluiden en een vaag tijdsbesef houden me tegen. Maar als ik het wake-up belletje hoor, voel ik wel dat ik van héél ver kom... Ik kan me niet herinneren dat ik geslapen heb, maar zo lijkt het wel.
Na. Mijn ogen voelen zwaar, ik heb een dof gevoel in mijn hoofd en er loopt een koude rilling over mijn rug als ik mijn deken opensla. Benieuwd of ik die relaxmodus ook kan bereiken in mijn eigen bed. Ik kan amper wachten tot ik thuis ben...
Conclusie. Als powernappen de nieuwe fitnessrage wordt, maak ik me vanaf nu met plezier moe in de fitnesszaal.
Schaapjes tellen moe?
Probeer deze slaapverwekkende alternatieven voor een zalige nachtrust of een verkwikkende siësta.
Headspace
De favoriete meditatie-app van life coach Tru helpt je hoofd leeg te maken en te onstressen op elk moment van de dag.
Napflix.tv
Het online video platform voor sedatieve slow television. Staar jezelf in slaap met de meest geestdodende filmpjes. Kies je favoriete categorie en tune-out met een brandend haardvuur, de geschiedenis van Tupperware, de aarde vanuit de ruimte of het leven van panda's.