Elke dag maken we zo’n 226 voedingsgerelateerde beslissingen: Wat zal ik eten? Eet ik het nu of straks? Eet ik er nog eentje? Het maalt maar door, in ons hoofd en tussen onze tanden. Vaak kom je opeens tot het besef dat je toch weer aan het eten bent. How did this happen? Komt dit je bekend voor? Met deze mindful eating-tips val je af terwijl je geniet.
Tip 1. Don’t save the best for last
Eet eerst wat je het lekkerst vindt. Als je het gevoel hebt dat je het beste al gehad hebt, is de kans groot dat je je bord niet eens leeg eet.
Tip 2. Wat doe je met snacks?
Opeten natuurlijk, alleen een beetje meer kauwen en niet al wandelend of aan je computer. Neem de tijd om te genieten met al je zintuigen. Kijk, ruik en proef. Kies ‘s ochtends één snack die je in de loop van de dag zal oppeuzelen. Las halverwege een kleine pauze in. Dit maakt de kans kleiner dat je naar een tweede snack grijpt.
Tip 3. Zet je eten op een voetstuk
Heb je wel eens een bende hipsters gadegeslagen? Voor ze één hap in hun mond steken, hebben ze al een hele fotoreportage van hun bord gemaakt. Daarbij hebben ze niet alleen oog voor het eten, maar ook voor de tafelschikking: het zoutvaatje op exact de juiste plek, een close-up van elke bubbel in het glas,... Vervolgens moet elke foto ge-instagramd worden met de juiste hashtags. En vaak raken ze hun eten amper aan. Uiteraard hoef jij dit vreemde gedrag niet te kopiëren, maar je kan er wel iets uit leren: zet je eten op een voetstuk, bekijk je bord vanuit alle mogelijke perspectieven, heb oog voor je gezelschap en de tafelschikking... Geniet! En je zal merken dat je al een stuk trager - en dus ook minder - eet.
Check it out: onze favoriete foodpornblogger.
Tip 4. Eet zonder schuldgevoel
Onze maatschappij is zo geobsedeerd door gezond eten dat we ons soms verplicht voelen om dingen op te eten die we eigenlijk niet zo lekker vinden. Iets wat je niet echt smaakt, zal je altijd een onvoldaan gevoel geven, en het gevolg is dat je je daarna vol met lekkers en zoetigheid steekt. Eet hartige dingen die je echt lekker vindt en eet zonder schuldgevoel. (Vaak is het net het schuldgevoel dat je meer doet eten, ‘want het kalf is nu toch al verdronken’.) Kies dus een maal dat zowel je lichaam als je geest voedt. Luister naar je lichaam en stop als je genoeg hebt.
Lees ook dit artikel over een vrouw die het opneemt tegen dieethypes
Tip 5. Heb ik wel honger?
Het antwoord op deze vraag is niet zo evident. Er zijn immers heel veel soorten honger. Soms denk je dat je honger hebt, soms zie je iets lekkers, soms ruik je iets waardoor het water in je mond loopt, soms wil je eten terwijl je eigenlijk verdrietig bent, soms is eten gewoon heel erg gezellig.
De hamvraag is: vraagt mijn maag om eten? Observeer gedurende één dag je hongergevoel. Hoe voel je je op het uur dat je normaal zou eten? Gromt je maag of zou je makkelijk nog een uurtje zonder kunnen? Wacht ook niet met eten tot je volledig uitgehongerd bent, maar probeer precies het juiste moment te vinden om te eten. Geef je honger een cijfer van 1 tot 10. Besef dat je niet doodgaat van een heel klein beetje honger.
Tip 6. Zit neer terwijl je eet, altijd en overal
Eigenlijk moeten we beginnen bij: leg je voedsel op een bord. En als je dan toch die moeite hebt genomen, kan je net zo goed aan tafel op een stoel gaan zitten. Smakelijk!
Dit simpele, lekkere, mooie én gezonde gerechtje is gefundeness Fressen voor de mindful eater.
Tip 7. Experimenteer met Miracle Berries
Miracle Berries zijn vrij te bestellen op internet, geheel ongevaarlijk, natuurlijk, en vooral: ze zorgen ervoor dat alles wat zuur is, zoet smaakt - de zure smaakpapillen op je tong worden eventjes afgedekt. Resultaat: een citroen smaakt naar een sappige sinaasappel, azijn smaakt naar porto, zure yoghurt smaakt naar roomijs... Niets smaakt zoals jij denkt dat het zal smaken en het lijkt alsof je alles voor de eerste keer proeft. De essentie van mindful eating in een natuurlijk tabletje.
Tip 8. Eet met je andere hand
Misschien een vreemde tip, maar geloof ons, het werkt. Als je je vork in je andere hand houdt, zal je meteen een stuk trager en bewuster gaan eten.
Tip 9. Eet één keer zo traag als je kunt
Maak je lievelingsgerecht klaar. Schep een hap in je mond. En leg je bestek weer neer. Dit is een stuk moeilijker dan je denkt. Die eerste hap heeft je gesmaakt en je kijkt heel erg uit naar de volgende. Kauw dertig keer. Neem de volgende hap. Leg je vork weer neer. Aan het einde van je maaltijd zal je merken dat je niet zoveel tijd verliest als je denkt, omdat je maar half zoveel eet. Uiteraard hoef je niet altijd zo tergend traag te eten. Als je bij elke hap vijf keer extra kan kauwen, maakt dat op een hele maaltijd al een groot verschil. En je maag zal je dankbaar zijn.
Tip 10. Eet één maaltijd alleen, zonder enige afleiding
Ga helemaal alleen aan tafel zitten, zonder televisie, leesvoer, laptop of smartphone. Zorg wel voor een gezellige tafel, met een bloemetje of sfeerverlichting. Observeer welke gedachten, gevoelens en fysieke reacties dit oproept. Slaag je erin om in je eentje van je eten te genieten? Sta je nu anders tegenover datgene wat je aan het eten bent? Bewust eten doe je met al je zintuigen: ziet je eten er lekker uit? Welke textuur heeft het? Hoe warm of koud is het? Hoe ruikt het? Weet wat je eet, maak je desnoods een visuele voorstelling van een wollig lammetje dat door een ongerepte weide huppelt. Je kijk op je eten zal nooit meer dezelfde zijn.
Ook bakken kan geweldig leuk en mindful zijn. Check deze heerlijke animal cakes, de ultieme snack voor een bewuste eter.