Welke boeken inspireren kunstenaar Rinus Van de Velde? "Doordat ik veel tijd besteed aan tekenen, ben ik overgeschakeld op luisterboeken. Ik ga zo meer op in het verhaal omdat het op de rand van een hoorspel balanceert."
De enige beperking? Niet alles is verkrijgbaar als luisterboek. Daarom focust hij nu op klassiekers, science fiction en biografieën, en dan liefst van Amerikaanse makelij. Wij zijn een en al oor. Rinus, shall we?
Superleuk maar voortaan zonder mij,
David Foster Wallace
Ik lees Wallace het liefst van allemaal. Wallace wordt uitgenodigd om een cruise te maken en een reisverslag te schrijven. Hieruit vloeit een intelligente observatie voort: de intellectuele wereldvreemde schrijver tussen het publiek op een cruiseschip. Wallace stelt zich vragen bij het gebeuren zonder denigrerend te zijn. Hij is de klungel die zich geen houding weet te geven tijdens de watergymnastiek aan het zwembad.
Een klein leven, Hanya Yanagihara
Er heerst controverse rond het boek: ofwel vind je het ongelofelijk, ofwel pure rommel. De luistertijd bedraagt 34 uur, een dikke maand waarin de personages deel uitmaakten van mijn leven. Yanahigara schrijft over vier vrienden in New York. Een boek vol miserie, ellende en misbruik, maar ook een prachtig boek over vriendschap en sentimentaliteit. Een recensent noemde het ‘de pornografie van de ellende’. Ik vind dat één van de troeven van literatuur, de kunst om het over grote onderwerpen te hebben en een snaar te raken. Dat is iets wat nieuwsberichten niet meer kunnen.
De wandeling, Robert Walser
Walser was Zwitser, overleed een hele poos geleden en wordt nu vertaald. Ook eentje waarvan je alles wil lezen. Zijn stijl en zinsconstructie is van het beste dat er is. Wandelen is een groot thema in zijn werk, hij verheerlijkt de natuur. Stilistisch erg knap geschreven.
Schaaknovelle, Stefan Zweig
Ik las Schaaknovelle als jonge gast en herlees het om de paar jaar. Een schaakgrootmeester wordt op een oceaanstomer uitgedaagd door een onbekende. Tot ieders verbazing kan de onbekende de grootmeester in het nauw te drijven. Gaandeweg ontdekt de lezer waarom de uitdager zo goed is. Als voormalig Gestapo-gevangene ontfutselde hij een schaakhandleiding van zijn bewakers. Om de tijd te doden splitste hij zijn persoonlijkheid in twee en speelde tegen zichzelf in zijn cel. Hij houdt er na zijn gevangenschap een gespleten persoonlijkheid aan over. Een interessant verhaal waar ik ooit iets mee wil doen: de ontdubbeling van mijn eigen persoon als fictief personage.
Zie ook: de favoriete boeken van Griet Op de Beeck
Wrede schoonheid, Peter Watson
Een geweldig boek over ideeën en personen uit de 20ste eeuw die onze tijd vorm hebben gegeven. Het staat bol van vreemde verhalen, goede anekdotes en weetjes die toch een samenhangend geheel vormen. De 20ste eeuw was vol gedachtestromen die toch een onderliggende link hebben. Het blijft ver weg van een naslagwerk en boeit me enorm.
Nog meer leestips van Rinus en info over zijn expo in de Tim Van Laere Gallery vind je in het septembernummer van ELLE.
(Eveline Janssens)
Is je leeshonger hiermee niet gestild? Check dan zeker This is How we Read, de blog van ELLE-boekenbeest Eveline Janssens.
Zie ook: de favoriete boeken van Aster Nzeyimana