Doet de pil mijn libido verlagen? Verlaagt langdurig gebruik van de pil de kans op kinderen krijgen? Wij zochten advies over dit voorbehoedmiddel bij een pro.
Pssst, LEES OOK: Hoe condooms een vagina gezond houden
#1. De pil heeft een effect op mijn libido - JUIST
LÉA, 26 jaar : «Ik had gehoord dat de pil vrouwen even rigide maakte in bed als Moeder Teresa maar ik geloofde het niet. Ik gebruik de pil al sinds mijn 16e, sinds ik Guillaume mijn vriend ontmoette. We zijn tien jaar samen en in bed verloopt alles goed, zelfs doorheen de jaren. Op een dag was mijn stripje pillen op en besloot ik om er geen meer te kopen.William en ik wilden graag een kind en we zouden de tijd nemen om te zien hoe lang het duurde. Geen druk. Wat we niet verwacht hadden, was de terugkomst van mijn libido. Alsof ik mijn lichaam had wakkergeschud. Het verlangen kwam nog natuurlijker, ik ben ondernemender dan ooit, ik betrap me erop mezelf aantrekkelijker te voelen in de slaapkamer. Ik was haast vergeten hoe lekker seks was! »
DE MENING VAN EEN PRO : «Er zijn veel elementen die invloed hebben op het libido, maar soms geeft de pil een negatief effect », legt Luc Segal, gynaecoloog en vruchtbaarheidsspecialist, uit. «De natuur zit uitstekend in mekaar: het vrouwelijk lichaam is zo geprogrammeerd dat hun libido toeneemt tijdens hun ovulatie, de meest vruchtbare periode van de cyclus. De anticonceptiepil blokkeert juist deze eisprong om zwangerschap te voorkomen, daarom zijn die pieken van verlangen lager. Een laag libido kan ook te wijten zijn aan een progestageen pil. In het kort: in tegenstelling tot de "klassieke" pil, die oestroprogestatief is, bevat deze pil enkel progesteron, een "kalmerend" hormoon en geen oestrogeen, het "plezierhormoon". Bespreek altijd goed met je gynae welke pil het meest geschikt is voor jouw behoeftes.»
#2. De pil maakt me onvruchtbaar - FOUT
ANNE, 32 jaar : « Ik neem de pil al sinds mijn 15 jaar, ook al had ik pas mijn eerste seksuele ervaring op mijn 20ste. Ik had als tiener last van acné en pijnlijke maandstonden. Mijn huisarts schreef de pil voor als oplossing, en ik had er niet teveel bij nagedacht, ik was gewoon blij dat er een eind kwam aan huidproblemen. Ik blijf sindsdien al 17 jaar trouw de pil slikken uit gewoonte. Het probleem is nu dat ik graag mama wil worden en ik heb schrik dat mijn langdurig gebruk van de pil mij belemmert om zwanger te raken, of in ieder geval mijn kans op zwangerschap vertraagt... »
DE MENING VAN EEN PRO : «Dat het gebruik van de anticonceptiepil zou leiden tot onvruchtbaarheid is uit de lucht gegrepen. Sommige vrouwen kiezen al jaren voor anticonceptie en worden meteen zwanger als ze eenmaal vergeten de pil te nemen. Na 36 uur, zijn de hormonen in het anticonceptiemiddel uitgewerkt en nauwelijks aantoonbaar in het bloed. Wat echter wél klopt, is dat de vruchtbaarheid van vrouwen afneemt na 30-35 jaar, maar dat is niet de schuld van de pil. Ook andere factoren spelen een rol, zoals gewicht of stress. Enkele onderzoeken hebben aangetoond dat de pil het aantal eicellen in de eierstokken zou afnemen, maar deze studies hebben een laag aantal deelnemers en zijn dus niet erg betrouwbaar.»
#3. De pil is gevaarlijk voor de gezondheid - JUIST EN FOUT
ANAÏS, 40 jaar : «Enkele jaren geleden realiseerde ik me dat ik dringend iets moest veranderen aan mijn levensstijl. Sindsdien vermijd ik fastfood en industrieel eten, ik denk meer aan het milieu en ik kies voor natuurlijke geneesmiddelen als ik ziek ben. En ik stel mijn gebruik van anticonceptie steeds meer in vraag. Op een avond maakte ik snel de som en kwam ik uit op 6 000 pilletjes in mijn prille leven. Dat hield me tegen om nog langer synthetische hormonen te slikken en te pleiten voor een terugkeer naar meer natuurlijke alternatieven. Ik maak me zorgen over de impact van de pil op mijn gezondheid en de risico's op kanker doen me stressen.»
DE MENING VAN EEN PRO: « Het is waar dat de pil het risico op cardiovasculaire aandoeningen enigszins verhoogt, maar slechts heel lichtjes. Bij Flebitis bijvoorbeeld (de vorming van een bloedklonter in een ader), spreken we van een twintig gevallen per 100 000 vrouwen. En de betrokken patiënten zijn vaak rokers, zwaarlijvig, met diabetes of andere gezondheidsrisico's. Let er ook op dat de risico's iets lager zijn met de 1e en 2e generatie pillen», aldus Luc Segal. Omdat kanker vaak veroorzaakt wordt door hormonen, is er een klein extra ririsco voor hen die de pil nemen (en dus hormonen), in het bijzonder borst-, baarmoederhals- en leverkanker. Echter, de WHO geeft aan dat anticonceptie een beschermend effect heeft tegen endometriumkanker en eierstokkanker, omdat het hen tot rust brengt. »
#4. De pil beïnvloedt mijn humeur - JUIST
SOFIE, 29 jaar : «Enkele maanden geleden ben ik van job veranderd én tegelijkertijd gestopt met de pil. Deze twee gebeurtenissen gaven mij het gevoel herop te leven. Mijn werk gaf me veel stress en mijn baas was een tiran. Het resultaat: ik had geen energie, was erg prikkelbaar en vaak slecht gehumeurd. Sinds mijn ontslag en mijn overschakeling naar een koperen spiraaltje (eentje die geen hormonen afscheidt) zijn mijn stemmingswisselingen voorbij. Ik heb veel verhalen gelezen over meisjes die het erover eens waren dat de pil de oorzaak was van hun sombere gedachten. Ik vroeg me af of mijn slechte moraal te wijten was aan mijn werk of dat ook mijn pil er een belangrijke rol in heeft gespeeld?... »
DE MENING VAN EEN PRO: « Tot nu toe heeft nog geen enkele studie een oorzakelijk verband aangetoond tussen de pil en het humeur, maar er kan een correlatie zijn. Sommige vrouwen voelen zich nerveuzer en depressiever door pilgebruik. Het is belangrijk om dit goed met je arts te bespreken en rekening te houden met andere factoren die stemmingswisselingen kunnen veroorzaken. Het kan zijn dat de anticonceptiepil niet de trigger is van je depressieve neigingen, maar het kan ze wel verergeren. Andersom kan echter ook, er zijn vrouwen die beweren dat de pil een postief effect heeft op hen, en eerder helpt om hun stemming te stabiliseren... »
#5. Je moet kiezen tussen de pil of sigaret - JUIST EN FOUT
EVA, 22 Jaar : « Ik ben een feestbeest van het eerste uur. En ik geef het grif toe: 's avonds kan ik me nog al eens laten gaan in drank en sigaretten. Ik neem de pil al enkele jaren en ik heb nooit bij nagedacht bij het feit dat ik rookte. Tijdens de week is mijn tabakverbruik miniem, maar helaas kan ik dat niet voor het weekend zeggen. Toen ik de zus van mijn nieuwe vriend ontmoette - een verpleegster - keek ze me aan alsof ik gek was, toen ik vertelde dat ik de pil combineerde met sigaretten...»
DE MENING VAN EEN PRO : «Wanneer patiënten om mijn mening vragen, vertel ik ze dat het beter is om te kiezen. Je kunt sowieso best stoppen met roken. Het probleem is dat zowel de pil als nicotine het risico op cardiovasculaire aandoeningen verhogen. Voor zij die verslaafd zijn, is het aangeraden om een geschikte pil te zoeken - eentje met een lage dosis oestrogeen.»
Via Laurence Donis, ELLE Belgique