Het is algemeen bekend dat muziek je workout draaglijker maakt, maar wist je ook dat het je sportprestaties en zelfs het effect van een training op je lichaam positief kan veranderen? Tenminste, als je de juiste beats selecteert. TomTom, maker van een sporthorloge waarop je rechtstreeks je playlists kan opladen, stelde daarvoor een handige gids samen. Concreet moet je rekening houden met drie factoren: tempo, ritme én je eigen persoonlijkheid! Zo ga je aan de slag:
1. TEMPO
Feit: wanneer we muziek -of andere geluiden- horen, synchroniseren we instinctief onze bewegingen met de muziek. Door nummers te kiezen die qua tempo bij je loopsnelheid passen, zal je vanzelf sneller lopen, gemakkelijker die snelheid op peil houden én bovendien zal de inspanning minder zwaar aanvoelen. De kans dat je zonder het te beseffen trager gaat lopen, wordt op die manier heel klein.
Psychologisch onderzoek heeft aangewezen dat we het liefst op snelle nummers van 120 tot 145 slagen per minuut -oftewel wel beats per minute (bpm)- lopen. Hoe je die nummers kan vinden? Via de website Songbpm.com kan je heel gemakkelijk het tempo van verschillende liedjes opzoeken. Zo blijkt Xavier Rudds bloedmooie Follow The Sun met 124 bpm verrassend genoeg de perfecte jogging song!
2. RITME
Wat is het verschil tussen ritme en tempo? Ritme heeft te maken met de maat waarop je loopt: die moet ieder voor zich bepalen en eens je in die flow zit, zal je merken dat het lopen vanzelf minder lastig wordt. Tijdens het lopen word je ritme bepaald door het aantal minuten dat je nodig hebt om één kilometer af te leggen. Als je van nature een tragere loper bent, is de kans groot dat je ook minder stappen per minuut zet, waardoor iets langzamere liedjes beter werken voor jou dan uptempo versies.
Op Jog.fm kan je nummers vinden die passen bij jouw persoonlijke loopritme: je geeft gewoon je tijd in en de tool doet de rest. Als je bijvoorbeeld loopt in een ritme van vijf en een halve minuut per kilometer, raadt de site muziek aan een tempo van 161 bpm aan, zoals Happy van Pharrell Williams.
3. PERSOONLIJKHEID
Uiteraard speelt ook je persoonlijke smaak een rol. Het is geen geheim dat muziek effect heeft op je emoties en gemoedstoestand en dat je gemakkelijker een klus klaart op tonen die je blij maken dan op geluid dat je irriteert. Daarom is het belangrijk nummers te selecteren die je ook echt zelf graag hoort: die zorgen ervoor dat je wìl bewegen, dat de noodzakelijke endorfines in je hersenen loskomen en dat je de hele ervaring als aangenaam blijft ervaren. Hier kan uiteraard geen enkele app bij baten: selecteer uit de twee voorgaande websites gewoon de liedjes die je persoonlijke voorkeur uitdragen. Wat je ritme en tempo ook zijn, de lijst aangeboden nummers is meestal uitgebreid genoeg om iets van je gading in te vinden.
Benieuwd of deze theorieën ook écht werken? Stel jouw ideale playlist samen en doe de test! Ow, en shop via TomTom alvast jouw muzikale sporthorloge -vanaf €129.