Je hond veilig vastmaken in de wagen, hoe doe je dat?

Gepubliceerd op 22 augustus 2017 door ELLE België
Je hond veilig vastmaken in de wagen, hoe doe je dat?

Heb jij je vakantie nog voor de boeg? Je trouwe viervoeter onderbrengen in een pension of hem toevertrouwen aan een vriend of familielid is geen optie voor jou? Hij heeft het getroffen! Neem voor je vertrek de nodige voorzorgen, zodat hij veilig meereist. 

Honden zijn erg gehecht aan hun baasje. Het is dan ook ideaal als het kleinste gezinslid mee op vakantie of op weekend kan, tenminste als de bestemming het toelaat. Reizen met een hond doe je beter niet onvoorbereid! Je beste vriend heeft specifieke behoeften en er zijn een aantal regels die je in acht moet nemen. Neem de nodige uitrusting mee om zijn welzijn en veiligheid te garanderen tijdens het transport.

Het ELLE-team nam de proef op de som en ging voor enkele dagen naar de Noordzee in een Volkswagen Caddy. Het was comfortabel reizen in die ruime, praktische auto: onze viervoetige collega Chloé en onze bagage konden zonder problemen mee.

We gingen met onze vragen aankloppen bij een expert van SantéVet, een verzekeringsmaatschappij gespecialiseerd in huisdieren (honden, katten en nieuwe huisdieren).


WAT JE MOET WETEN
  1. DE GULDEN REGELlas regelmatig een pauze in, idealiter om de twee uur. Dat geldt trouwens ook voor ons …
  2. Ga tijdens zo’n pauze even wandelen met de hond, zodat hij zijn poten kan strekken en zijn behoefte kan doen.
  3. Kijk uit bij het uitstappen! Lijn de hond van te voren aan zodat hij het niet op een lopen kan zetten, op de vlucht kan slaan of door een ander voertuig kan worden aangereden.
  4. Laat hem voldoende drinken. Dat is erg belangrijk! Geef hem bij voorkeur fris water maar vermijd ijsblokjes – hij kan zich ermee verwonden of er zich in verslikken. Er bestaan speciale drinkbakjes voor honden waaruit hij zowel in de wagen als buiten kan drinken.
  5. Dit is niet het moment om zijn eetgewoonten te veranderen. Droge voeding is uiteraard makkelijker te bewaren en te transporteren. Heeft je hond last van wagenziekte, geef hem dan twee uur voor het vertrek niets meer te eten.
  6. Met een verstuiver kun je voor wat verfrissing zorgen. Verstuif wat nevel op twintig centimeter van de hond. Er bestaan ook miniventilators om in de transportkooi van het dier te hangen. Die trucs op zich volstaan echter niet: je moet de hond ook af en toe uitlaten, zodat hij een frisse neus kan halen.
  7. Tijdens het traject moet de hond worden vastgemaakt. Daarover is geen discussie mogelijk! Kies de optie die je het beste uitkomt, afhankelijk van de grootte van de hond en de beschikbare ruimte in het voertuig. Plaats een transportkooi achterin de wagen of in de koffer (er bestaan ook hekjes om tussen de stoelen te plaatsen) of bevestig hem met een harnas aan een speciale veiligheidsgordel voor dieren. De hond mag in geen geval loslopen in de cabine of vooraan in de wagen zitten. Het gaat om zijn én jouw veiligheid! Hij zou immers onder je voeten of onder de pedalen kunnen schuiven en je hinderen tijdens het rijden of – erger nog – bij een ongeval door de ruit kunnen vliegen of je kunnen verwonden. In geval van een aanrijding bij 55 km/u wordt het gewicht van het dier vermenigvuldigd met vijftig!
  8. Vergeet niet om tijdens het rijden de auto te ventileren, door de airconditioning aan te zetten of de ramen een beetje te openen. Laat de hond nooit met zijn hoofd volledig uit het raam hangen: hij kan een oor- of bindvliesontsteking oplopen of een projectiel tegen zich aan krijgen.
  9. We kunnen het niet genoeg herhalen: LAAT JE HOND NOOIT ALLEEN ACHTER IN DE WAGEN. Zelfs niet voor tien minuten, met een raampje op een kier, ook niet in de schaduw. Elk jaar sterven honden als gevolg van een hitteberoerte. In een stilstaande wagen kan de temperatuur in enkele minuten oplopen tot boven de 40 graden, wat ondraaglijk is voor het dier. Hij verkeert dan in een echte noodsituatie die de dood tot gevolg kan hebben. De hond heeft een ander temperatuurregelsysteem dan wij. Hij zweet niet. Het enige wat hij kan doen om af te koelen, is hijgen. Als dat niet volstaat, gaat zijn hart in overdrive.
  10. Sommige honden hebben last van wagenziekte. Vooral pups zijn er gevoelig voor. Er bestaan geneesmiddelen tegen misselijkheid of om de angstgevoelens tegen te gaandie reizen teweeg kunnen brengen. Raadpleeg je dierenarts.
  11. Met een huisdier reizen vergt enige planning: zorg dat zijn vaccinatie in orde is en neem zijn identiteitspapieren mee. Informeer ook naar specifieke veterinaire formaliteiten in het land van bestemming. Elk land heeft zijn eigen voorschriften.
  12. Er bestaan verzekeringen voor dieren: de voorwaarden voor het lidmaatschap en de dekking hangen af van de hond (grootte, ras, leeftijd enz.). SantéVet dekt de kosten die verband houden met ziekte en ongevallen. Meer info: santevet.be/nl/verzekering-ziekenfonds-hond

Met dank aan Volkswagen voor het uitlenen van de wagen en aan Tom&Co voor alle transportbenodigdheden voor Chloé.