Welk toestel kies je best? Wat is het ideale moment voor een foto? Hoe vermijd je clichés? Kwestie van je reisalbums niét met melige, halfbakken plaatjes te vullen, enkele professionele tips voor prachtige reisreportages:
Welk materiaal heb je nodig?
- Verkies een reflexcamera boven een hybride variant en ga, als je er slechts één meepakt, voor de meest polyvalente uit de hoop. De toestellen uit het EOS gamma van Canon zijn bijvoorbeeld heel gebruiksvriendelijk voor beginnelingen.
- Pak ook één lens in, de 24-105mm is perfect voor het grote publiek.
- En last but not least: vergeet geen compacte staander mee te nemen en een leuke schouderband voor extra comfort. Dankzij die laatste kan je je camera dwars over je lichaam dragen in plaats van lomp rond je hals of onveilig over de arm (pickpocket alert!).
Automatische modus of niet?
Met de semi-automatische AV-modus staat je camera zo wijd mogelijk open en kan je genieten van een maximale lichtinval. Neem je foto’s ook in “raw” formaat en niet in “jpg”.
Bestaan er specifieke regels voor landschapfoto’s?
Onthoud twee gouden regels: neem de foto zo breed mogelijk en voeg er diepte aan toe door één element wat naar voren te brengen. Let ook steeds op het contrast tussen de hemel en de grond: je moet net die invalshoek vinden die geen al te overbelicht beeld oplevert.
Hoe vermijd je de plat gefotografeerde paden?
- Wees nieuwsgierig!
- Wees sportief: wees niet bang door de benen te gaan, een verhoogje op te zoeken, je camera naar boven te richten, etc.
- Stap af van de krampachtige neiging om alles mooi in het midden van je beeld te plaatsen.
- Speel met verschillende scherptegraden door met de AV-modus (een maximaal geopende lens) te werken.
- Zwem tegen de stroom: laat de kudde toeristen links lopen en sla zelf rechts in: hier vind je pas echt je originele foto!
Maar hoe ben je origineel met iconische monumenten à la Eiffeltoren of het Colliseum? Die werden al miljarden keren gefotografeerd…
- Bekijk de typische foto’s ervan… en probeer juist dié te vermijden!
- Wacht het vallen van de avond af om ze op de gevoelige plaat vast te leggen.
- Speel met schaduwen en licht.
- Focus op één detail van hun architectuur.
- Fotografeer enkel het silhouet van het bouwwerk.
- Ga op zoek naar een invalshoek die niemand anders gebruikt.
Wat is het beste moment van de dag voor een goede foto? Slaapkopjes zullen dit niet graag horen: net voor het ochtendgloren of bij valavond staat het licht op haar best. Hét topmoment daarbinnen is de zogenaamde “blue hour” : het korte moment tussen dag en nacht waarop de hemel intens blauw kleurt en de kleuren eronder extreem fel uitkomen. Pas op: dit moment duurt slechts enkele minuten! Tip: op bluehoursite.com vind je voor elke locatie dat magische tijdstip terug.
Nochtans is er één simpele truc: AV-modus én richt je lens op de zon zodat je camera scherp kan stellen op het lichtste punt van het landschap.
Teveel licht, te weinig zon, tegenlicht, overbelichting,…: ook strandfoto’s vormen een uitdaging. Quid?
Twee opties: ofwel laat je de zon in je rug (al riskeer je een bende strandtoeristen met dichtgeknepen oogjes te krijgen), ofwel werk je met tegenlicht op basis van silhouetten.
En hoe zit het met slecht verlichte plekken zoals de binnenkant van een kerk?
- Speel met de lichtinval: clair-obscur, de manier waarop het licht door de ramen schijnt, of slechts één specifiek object belicht,…
- Neem voldoende afstand van je subject, kwestie van een mooi totaalbeeld te krijgen.
- Of zoom juist heel hard in op één detail.
- Een reflex die al te vaak onderschat wordt: bekijk eens hoe mooi het plafond is en wat voor creatief fotografisch potentieel dat heeft!
Party time! Hoe zorg je dat ook je nachtelijke beelden presentabel zijn?
Verhoog de ISO waarden en zorg voor een maximaal geopende lens. De flits bewaar je voor portretfotografie, maar drop die voor de omringende gebouwen. Voor de fotofanaten: speel met een lange pose, wat een techniek is waarbij de camera gedurende verschillende minuten wordt blootgesteld.
Hoe sta je zelf op je best op foto?
Wij stelden exact diezelfde vraag aan een professioneel model! Ontdek hier haar allerbeste poseertips…
Met dank aan fotograaf Antoine Mélis voor beeld en expertise.