Met welk dessertje kan je Driesje het meest plezieren? Welk hapje smelt op de tong van Vertonghen? En mag Kevin zijn pilsje drinken voor de match? Een Bueno voor Romelu?
Wij strikten een unieke chefkok, jawel, Bart Dewulf - verantwoordelijk voor alle food & beverages van de Red Devils. We vroegen hem de kookplunje van het lijf. Welke duivelse gerechtjes schotelt hij voor aan ons nationale elftal?
Duivel doet al
Bart gaat met het nationale elftal mee op verplaatsing, de wereld rond, zeg maar. Hij coödineert alles wat met voeding te maken heeft. In België verblijven de voetballers steeds in hetzelfde hotel, en dan leer je de interne keuken snel kennen. In het buitenland ligt dat iets moeilijker, maar Bart gaat moeiteloos op zijn doel af. Een man om van te snoepen dus. Ha!
Pannenkoeken met suiker
Is het Duivels dieet dan toch minder strikt dan gedacht? Op een matchdag krijgen de atleten pannenkoeken met suiker voorgeschoteld als dessert. Al wordt dit toetje wel voorafgegaan door een strikt hoofdgerecht van pasta (zelfgemaakt, uiteraard), witte vis, olijfolie, gegrilde kip zonder een spoortje vet, tomatensaus en wat kaas. Als voorgerechtje is er zalm.
Gamba’s
Eén dag voor de wedstrijd wordt al het rood vlees verbannen, geen kalfs- of varkensvlees meer op het menu. Waarom? Te vettig... De voorkeur gaat naar gevogelte en witte vis. In tegenstelling tot andere dagen is frisdrank op deze dag wél toegelaten. Enkele dagen voor en na de match is er meer ruimte voor flexibiliteit qua voeding. Het favoriete gerecht van de Duivels is dan unaniem: gamba's (van een lokale gamba-boer, welteverstaan).
Lokale boeren
Boter
Qua bereidingswijze, wat moeten we weten als we ooit een duivel aan tafel krijgen? Er wordt niet gefrituurd, en de vette room moet plaats ruimen voor varianten als sojaroom en kokosnootroom.
Hoe zit het met de dessertjes? Het dessertbuffet bestaat uit fruit, allerlei fruitbereidingen, maar ook chocomousse of kruimeldeeg met noten. Eén keer per week krijgen de Duivels ook een "favourke" toegestopt, ijscrème, jawel!.
De tafelschikking
Hoe zit dat dan bij uit-matchen? De chef stuurt een lijvige manual door naar het hotel waar de voetballers zullen verblijven: daarin wordt van a tot z uitgelegd hoe het menu eruit moet zien, hoe de bereiding moet gebeuren, enzovoort. Zélfs de tafelschikking is aan strenge regels onderworpen. Er moeten steeds twee tafels staan, een voor de staf, een voor de spelers. Op tafel staat een bepaald soort water in gesloten flessen, er zijn ijsblokjes en citroentjes en deze moeten dan weer opeen bepaalde manier op de tafels gepositioneerd zijn. De discipline is heel belangrijk, structuur is key.
Duivels Airlines
Ook aan de maaltijden in het vliegtuig wordt niets aan het toeval overgelaten. In samenspraak met de vliegtuigmaatschappij wordt bepaald wat de Duivels eten. Tijdens de heenvlucht is dat meestal heel sober en eentonig, bijvoorbeeld kip en scampi's (zie: pre match day), terwijl het bij de terugvlucht wel wat extra’s mag zijn.
Zelf eten als een duivel?
Dewulfs visie is helder: koop goede producten. Zijn trucje? Het is beter om 100 gram vlees te kiezen van goede kwaliteit, dan 180 gram smeerlapperij. Het kost je evenveel. Kortom: niet meer uitgeven, gewoon minder eten.
Tot slot: wie is de grootste snoeper?
Helaas, we krijgen het niet meer te horen. Dinner must be served!