Dit is het dieet van de Rode Duivels

Geüpdatet op 26 februari 2018 door Elise
Dit is het dieet van de Rode Duivels

Met welk dessertje kan je Driesje het meest plezieren? Welk hapje smelt op de tong van Vertonghen? En mag Kevin zijn pilsje drinken voor de match? Een Bueno voor Romelu? 

Wij strikten een unieke chefkok, jawel, Bart Dewulf - verantwoordelijk voor alle food & beverages van de Red Devils. We vroegen hem de kookplunje van het lijf. Welke duivelse gerechtjes schotelt hij voor aan ons nationale elftal? 

Duivel doet al

Bart gaat met het nationale elftal mee op verplaatsing, de wereld rond, zeg maar. Hij coödineert alles wat met voeding te maken heeft. In België verblijven de voetballers steeds in hetzelfde hotel, en dan leer je de interne keuken snel kennen. In het buitenland ligt dat iets moeilijkermaar Bart gaat moeiteloos op zijn doel af. Een man om van te snoepen dus. Ha!

Pannenkoeken met suiker

Is het Duivels dieet dan toch minder strikt dan gedacht? Op een matchdag krijgen de atleten pannenkoeken met suiker voorgeschoteld als dessert. Al wordt dit toetje wel voorafgegaan door een strikt hoofdgerecht van pasta (zelfgemaakt, uiteraard), witte vis, olijfolie, gegrilde kip zonder een spoortje vet, tomatensaus en wat kaas. Als voorgerechtje is er zalm.

Gamba’s

Eén dag voor de wedstrijd wordt al het rood vlees verbannen, geen kalfs- of varkensvlees meer op het menu. Waarom? Te vettig... De voorkeur gaat naar gevogelte en witte vis. In tegenstelling tot andere dagen is frisdrank op deze dag wél toegelaten. Enkele dagen voor en na de match is er meer ruimte voor flexibiliteit qua voeding. Het favoriete gerecht van de Duivels is dan unaniem: gamba's (van een lokale gamba-boer, welteverstaan).

Daarnaast is er voor de Duivels een 24/7 smoothiebar, waar ze zich kunnen bezondigen aan groentensapjes, vruchtendrankjes, Herbalife-shakes, etc.

1/

Lokale boeren

Ook qua ingrediënten en producten steekt het bijzonder nauw. Enkel het beste voor onze Duivels uiteraard. En de visie van de chef is de volgende: de aard van het product bepaalt je gezondheid. De kook crew zet bijzonder hard in op verse producten. De chef weet van élk ingrediënt van waar het komt, hoe het gekweekt is, kortom: hij kent de hele weg die het product heeft afgelegd tot het op je bord ligt. Bij de productie van vlees start het al bij de kweekprocedure bij boeren. Zo moet het kweken van dieren op een ecologisch verantwoorde manier gebeuren, het vlees moet uiteraard hormonenvrij zijn, er mogen geen pesticiden gebruikt worden (zelfs niet in de buurt van de boerderij), noem maar op. Er is full control over het proces hoe de dieren geslacht worden.De keuze valt bewust op seizoensgebonden groenten. Sterker nog, 2 à 3 weken op voorhand worden de lokale boeren bevraagd over wat er binnenkort voorhanden is. Op die manier wordt het menu samengesteld.

Boter

Qua bereidingswijze, wat moeten we weten als we ooit een duivel aan tafel krijgen? Er wordt niet gefrituurd, en de vette room moet plaats ruimen voor varianten als sojaroom en kokosnootroom.

Kers op de taart

Hoe zit het met de dessertjes? Het dessertbuffet bestaat uit fruit, allerlei fruitbereidingen, maar ook chocomousse of kruimeldeeg met noten. Eén keer per week krijgen de Duivels ook een "favourke" toegestopt, ijscrème, jawel!.

 

2/

De tafelschikking

Hoe zit dat dan bij uit-matchen? De chef stuurt een lijvige manual door naar het hotel waar de voetballers zullen verblijven: daarin wordt van a tot z uitgelegd hoe het menu eruit moet zien, hoe de bereiding moet gebeuren, enzovoort. Zélfs de tafelschikking is aan strenge regels onderworpen. Er moeten steeds twee tafels staan, een voor de staf, een voor de spelers. Op tafel staat een bepaald soort water in gesloten flessen, er zijn ijsblokjes en citroentjes en deze moeten dan weer opeen bepaalde manier op de tafels gepositioneerd zijn. De discipline is heel belangrijk, structuur is key.

Duivels Airlines

Ook aan de maaltijden in het vliegtuig wordt niets aan het toeval overgelaten. In samenspraak met de vliegtuigmaatschappij wordt bepaald wat de Duivels eten. Tijdens de heenvlucht is dat meestal heel sober en eentonig, bijvoorbeeld kip en scampi's (zie: pre match day), terwijl het bij de terugvlucht wel wat extra’s mag zijn.

Zelf eten als een duivel?

Dewulfs visie is helder: koop goede producten. Zijn trucje? Het is beter om 100 gram vlees te kiezen van goede kwaliteit, dan 180 gram smeerlapperij. Het kost je evenveel. Kortom: niet meer uitgeven, gewoon minder eten.

Tot slot: wie is de grootste snoeper?
Helaas, we krijgen het niet meer te horen. Dinner must be served!