Maandag vieren de Amerikanen Labor Day en bergen ze traditiegetrouw hun witte kleren op tot de lente. Tenminste, dat is voor wie zich anno 2018 nog aan de ongeschreven moderegel 'No white after Labor Day' houdt.
Het bannen van witte kleren dateert uit de tijd waarin actieve stadsmensen hun donkere kantoorgarderobe tijdens de zomermaanden wisselden voor witte en luchtige alternatieven. Eens de herfst naderde en de hagelwitte mantelpakjes van New Yorkse moderedactrices niet tegen onverwachte najaarsbuien opgewassen bleken, gingen alle witte stukken - samen met de zomer - de kast in.
Nouveau riche
Volgens andere bronnen waren het de dames uit de gegoede kringen die aan het einde van de 19de eeuw beslisten dat het welletjes was geweest met de witte garderobe. Met deze stilzwijgende afspraak wilden de dames uit de high society zich onderscheiden van de 'nouveau riche' vrouwen waarmee ze allesbehalve geassocieerd wilden worden. Wie de 'fashion memo' niet kreeg, en dus na de officiële feestdag in 1894 toch nog in een witte jurk op een event verscheen, kon zich op society feestjes aan een flinke side eye verwachten.
Vrouwen zoals Coco Chanel lieten zich echter geen wetten voorschrijven en al zeker niet als het om mode ging. De Française lapte de regels vakkundig aan haar laars en werd het hele jaar door in chique, witte pakjes gesignaleerd. En maar goed ook, want ook nu zitten de najaarscollecties nog vol maagdelijk witte stofjes. Elegant, chique en een herinnering naar die alweer voorbij gevlogen zomer.
Wit hemd voor Harvey
Flotus Melania Trump verscheen een paar dagen geluiden, ruim voor het aanbreken van Labor Day, nog in een hagelwit hemd om de slachtoffer van orkaan Harvey een hart onder de riem te steken. Benieuwd of de first lady, die torenhoge naaldhakken gepast schoeisel acht om een rampgebied te bezoeken, zich aan de vervlogen aristocratische moderegel houdt. Indien niet, kan ze maar beter hopen dat ze Kathleen Turner niet tegen het lijf loopt...