Sta je op maandagochtend voor je overvolle kleerkast en heb je toch niets om aan te doen? Tijd voor een kleerkast detox. Met deze tips leg je je innerlijke shopaholic aan banden en voorkom je onnodige impulsaankopen.
Wie ecologisch en geitenwollensokken nog steeds over dezelfde kam scheert, zat duidelijk nog nooit met Anne Drake aan tafel. De Antwerpse gooide enkele jaren geleden haar leven volledig om en koos voor een ecologisch, duurzaam, veganistisch en 'zero waste' bestaan. Vervuilende verpakkingen, peperdure gezichtscrèmes en haar geliefde flessenwater bande ze uit haar leven, maar de hoge hakken bleven aan. Om ook anderen aan te zetten om meer stil te staan bij hun dagelijkse gewoonten die een impact op het milieu hebben, schreef ze 'Ecologie op hoge hakken', een handig doe-boek met praktische tips voor een 'zero waste' levensstijl met een maximum aan stijl.
Drake gaf haar kast met schoonmaakmiddelen (die maakt ze intussen zelf) en badkamerkast (ook tandpasta en dagcrème maakt ze zelf) een make under. Ook om je kleerkast zo puur en ecologisch mogelijk te houden heeft de ecologista een paar glasheldere tips.
1 Heb ik al iets dat er goed op lijkt?
We kopen dikwijls steeds dezelfde dingen. Ik heb een zwak voor sjaals en heb er inmiddels een lade vol van. Toch haal ik er steeds dezelfde uit.
2. Zal ik de nieuwe aankoop vaak dragen?
Hoeveel kleding heb je nodig voor thuis, op het werk of op restaurant? Meestal doe je toch je favoriete outfit aan.
3. Moet ik nog iets anders kopen dat erbij past?
Zie je prachtige schoenen, maar heb je niets in je kast hangen dat erbij past? Niet kopen.
4. Hoe modegevoelig is het kledingstuk?
Geef meer geld uit aan tijdloze kwalitatieve stukken. Denk bijvoorbeeld aan deze klassiekers.
5. Welk onderhoud vraagt dit kledingstuk?
Moet het kledingstuk in de handwas of naar de stomerij, dan zal het snel in de vergeethoek verdwijnen en zul je het niet veel dragen. Als het kledingstuk per ongeluk toch bij de gewone was terechtkomt, is het vernield.
6. Zou je dit artikel ook kopen tegen de volle prijs?
Een gouden tip voor de solden! Als je niet de volle prijs voor het stuk zou willen betalen, is het waarschijnlijk niet echt je ding. De meeste miskopen gebeuren tijdens de koopjesperiode.
7. Hoeveel uren moet ik werken voor deze aankoop?
Is het dat wel waard?
8. Zit het comfortabel?
Is de stof aangenaam en past het kledingstuk perfect? Of moet je eerst een paar kilo afvallen voor het goed zit? In het laatste geval: niet kopen.
9. Is het kledingstuk van goede kwaliteit?
Koop beter een winterjas van goede kwaliteit die je een paar jaar kunt dragen dan elk jaar een goedkope jas. Het is ook duurzamer om kwalitatieve schoenen of laarzen te kopen die herstelbaar zijn dan exemplaren die maar een paar maanden kunnen meegaan. Het is goedkoper en spaart enorm veel grondstoffen uit, zoals katoen, wol, leder, synthestische stoffen en eventueel ook schadelijke stoffen als textielverf.
Doe het zelf! Ecologie op hoge hakken van Anne Drake is uitgegeven bij Manteau, 22,50 euro