“Je zal haar toch niet in het zìtstoeltje installeren?! Een baby moet platliggen!!” Wanneer ik vriendin V. enthousiast vertel over het eerste uitje dat ik nu alvast met mijn ongeboren baby plan, nemen haar ogen telescopische proporties aan en staren ze gealarmeerd naar mijn buik, alsof ze mijn toekomstige dochter het liefst nu al zou adopteren. Eén ding is duidelijk: ik weet niets van baby’s en buggy’s… Tijd om het probleem aan te pakken en dat doe ik meteen grondig: met een tripje naar de bron, naar het Amsterdamse hoofdkwartier van buggywalhalla Bugaboo!
Daar wordt ik met oerhollandse gezelligheid ontvangen en op enkele uren tijd klaargestoomd voor een leven-met-kinderwagen. Speciaal voor alle andere moeders in wording die ook geen flauw idee hebben van waar ze aan beginnen, de Spoedcursus Buggy’s voor Dummies:
Eerst en vooral dus: pasgeboren baby’s horen te liggen in hun kinderwagen…
Dit omdat hun wervelkolom, heupen en bekken nog niet sterk genoeg zijn om zelfstandig te zitten. Elke Bugaboo wagen heeft daarom zowel een wieg- als een zitoptie, die je na een tijdje kan afwisselen. Er wordt aangeraden om de eerste zes maanden sowieso de wieg te gebruiken. Veel mama’s hebben de indruk dat hun kindje die ontgroeit en te weinig plaats krijgt, onder andere omdat het de benen niet meer kan strekken of nog maar een paar centimeter ruimte boven het hoofd heeft, maar dat kan geen kwaad: opgetrokken beentjes zijn juist een normale houding voor hen.
Na zes maanden zijn ze dus klaar voor het betere zitwerk en heel erg nieuwsgierig naar de wereld om hen heen. Het is dan leuk om voor de zitoptie te gaan en je kind in eerste instantie naar jou te laten kijken.
Weer een jaar later (bij sommige kindjes eerder of later) zal het genoeg vertrouwen in zichzelf hebben en niet altijd papa of mama in het zicht nodig hebben: je kan dan het stoeltje omdraaien zodat je kindje de wereld in kan kijken. In die opstelling kan het nog tot een jaar of vier -Bugaboo gaat tot 17 kilogram- in de buggy blijven zitten.
Leuk extraatje: ik ontdekte in Amsterdam dat je na negen maanden ook een joggerbuggy kan nemen. Met andere woorden: wie zichzelf terug in vorm wil lopen, kan dat doodleuk mét buggy aan de hand! Er werd me wel op het hart gedrukt dat het pas na negen maanden kan, aangezien je baby eerder niet bestand is tegen schokken én je eigen lichaam en rug ook nog niet helemaal hersteld zijn van de bevalling. De dagen aftellen is de boodschap… (Ik heb in de testruimte trouwens ook ontdekt dat je in theorie met een Bugaboo van Amsterdam naar Parijs zou kunnen lopen zonder enige vorm van slijtage op te merken, marathon mama’s krijgen dus waar voor hun geld.)
Drie basisdingen waarop je moet letten bij het aanschaffen van een kinderwagen:
- Let er dus op dat de wagen van je keuze zowel een wiegje als een zitje heeft.
- Uiteraard kijk je ook meteen naar het comfort van je baby: is de vering sterk genoeg om schokken van een bumpy road op te vangen? Is het matrasje luchtdoorlatend? Is het materiaal van kap, matras en eventuele voetenzak aangepast aan het seizoen waarin je kindje geboren wordt?
- Bekijk ook of het model past bij je levensstijl. Bugaboo maakt letterlijk kinderwagens voor verschillende soorten levenswandel: trek je graag de bossen in, woon je 3 verdiepingen hoog, moet de buggy dagelijks mee op de trein, vind je het belangrijk dat je lekker veel mee kan nemen, etc? Afhankelijk daarvan maak je een keuze tussen een stadsmodel, een ruwer all-round model, een flexibele reismodel, etc. Vraag zeker raad aan de verkoper!
Do
Test of de kinderwagen in je auto past. Vraag de verkopers altijd goed voor te tonen hoe je de hem inklapt, opbergt en aanpast -online vind je daar ook veel filmpjes over terug- én kijk of hij in je koffer past.
Don’t
Hang nooit een doek over de buggy of kinderwagen, op die manier krijgt je baby het veel te warm en snij je de toevoer van frisse lucht af. Kies eerder voor een parasol of speciale, luchtdoorlatende zonnekap -sommige modellen houden ook nog eens muggen buiten, mooi meegenomen!
Don’t
Let op met maxi-cosi’s! Bij heel veel kinderwagens, ook bij Bugaboo, kan je een adapter kopen om ook de maxi Cosi (voor de echte dummies: dat “eitje” waarin je de baby kan vervoeren en vastklikken in de auto) op het gestel te installeren. Dat kan even handig zijn, als je bijvoorbeeld de stad in moet voor een boodschap, maar de baby zit er niet echt comfortabel in. Insiders vergelijken het met uren in een veel te krap Ryan Air stoeltje te moeten zitten en sowieso is het beter als je kindje languit kan liggen.
Do
Hou rekening met veiligheid! Kinderwagens moeten in principe voldoen aan hoge veiligheidsnormen en controleer in de winkel zeker of dat kan worden gegarandeerd. Daarnaast is ook extra oplettendheid aangeraden wat de remmen en vering betreft en moet je je ervan vergewissen dat er een vijfpuntsharnas is voorzien. Dat laatste zorgt ervoor dat je baby te allen tijde veilig vastzit. Kinderen (zeker als ze eenmaal in het zitje kunnen) zijn super bewegelijk en onvoorspelbaar. Ze ze daarom nooit los in de kinderwagen, ook al is het maar voor vijf seconden: ze kunnen zich ineens naar voren gooien en voor je het weet maken ze een lelijke val. Daarom dus altijd vastmaken!
Don’t
Ga niet voor een saai basic model. Het oog wil ook wat en ook als jonge mama wil je een stijlvolle look -het horrorbeeld van slonzige joggingbroeken en weinig sexy babygadgets zal je sowieso achtervolgen. Bekijk je kinderwagen als een nieuw accessoire en mix & match tot hij er helemaal naar wens uitziet. Online kan je je zo uren amuseren met verschillende combinaties, geuren en kleuren: have fun with it! Ook leuk: elk seizoen brengt Bugaboo een limited Edition collectie uit! In het verleden sloeg het de handen onder andere ineen met Diesel, Missoni, de Van Gogh- en de Andy Warhol archieven, ideaal als je echt uniek wil zijn in de speeltuin…
Don’t
Een veelgemaakte fout is ook je kinderwagen te overladen met extra tassen. Niet doen: je brengt er de wagen mee uit balans, wat ze minder gebruiksvriendelijk maakt én bovendien de situatie gevaarlijk kan maken voor je baby. Als je standaard veel extra ballast meesleurt, hou je hier best rekening mee in de keuze van je model van kinderwagen. Zo is de Bugaboo Donkey bijvoorbeeld gebouwd om een extra bagagemand aan de zijkant te dragen en bestaan er ook speciale draagzakken die je op strategische en veilige plaatsen aan je buggy kan vasthechten.