Vandaag opent in het Antwerpse Modemuseum de restrospectieve over het werk van de Belgische ontwerper Olivier Theyskens. Een absolute aanrader.
Theyskens was twintig toen hij in de herfst van 1997 zijn eerste collectie in Parijs toonde. Twintig jaar later, na omzwermingen langs Rochas, Nina Ricci en Theory, werkt hij sinds vorig jaar opnieuw aan zijn eigen lijn. De expo in het MoMu toont een half leven in de mode - Theyskens is er vandaag 40.
Ook voor Kaat Debo, hoofd van het MoMu is deze expo extra emotioneel. Het is de laatste voor de tijdelijke sluiting in april 2018. Dan gaat het museum twee jaar dicht voor een grondige renovatie en uitbreiding. "Het is een privilege voor het MoMu om met Olivier Theyskens een periode van vijftien jaar in dit pand te kunnen afsluiten. Onze curatoren Karen Van Godtsenhoven en Lydia Kamitsis wilden er iets uitzonderlijk van maken."
Olivier Theyskens: "Ik kon het eerst niet geloven"
De Frans-Brusselse ontwerper, die momenteel opnieuw in Parijs woont en werkt, was in Antwerpen voor de opening. "Het was een uniek avontuur, ik hou enorm van musea en van expo's. De verwachtingen waren erg hoog en het was een fantastische ervaring zo close met het museum te kunnen samenwerken. De andere kant van zo'n mode- en kostuumafdeling zien, ervaren hoe zij werken, was een droom die werkelijkheid werd."
Theyskens is twintig jaar als ontwerper aan het werk, als autodidact ook, want hij brak zijn studies aan het Brusselse La Cambre na twee jaar af om meteen in Parijs te defileren. Hij is verbaasd dat het MoMu nu al een retrospectieve wou brengen. "Het is zo vreemd, ik heb het gevoel dat ik nog maar aan het begin sta van mijn eigen label. Pas na drie maanden kon ik geloven dat Kaat mijn eigen werk wou tentoonstellen, en me niet gewoon vroeg als curator voor een expo met stukken uit hun archief (lacht)."
Het pre-internet tijdperk
Wat hij hoopt dat bezoekers over hem en zijn werk zouden ontdekken, vroeg ik hem een tijdje geleden. "Veel, denk ik. Toen ik eind jaren negentig begon, bestond het internet amper. Veel van mijn eerste ontwerpen zijn dus weinig gekend en moeilijk te vinden. Ik hoop dat mijn werk en visie zullen inspireren. Ik toon ook persoonlijke documenten en tekeningen die nooit eerder te zien waren."
Die tekeningen zijn kunstwerkjes op zich. Donker en beladen, maar evenzeer sierlijk en intrigerend. De volgorde waarin hij schetste, was ook de volgorde van de silhouetten later op de catwalk. "De collectie kwam er echt als een geheel uit", aldus curator Van Godtsenhoven.
De tentoonstellingsruimte werd onder handen genomen door architect Glenn Sestig en zijn partner Bernard van de Kerckhove, jarenlange vrienden en collaborateurs van Theyskens. Omdat het museum straks sluit, kregen ze extra vrijheid om de ruimte aan te pakken. Zo werd de vloer op sommige plaatsen afgeschuurd, waardoor je de verschillende lagen verf van eerdere expo's te zien krijgt, zoals het oranje van Hermès.
'She walks in Beauty' is een absolute must see en een prachtige kijk in de donkere romantiek van 'het wonderkind', de 'gotische prins' Olivier Theyskens.
Nog tot 18 maart 2018 in het MoMu, Nationalestraat 28 in Antwerpen. Alle info via momu.be
Lees het volledige interview met Olivier Theyskens in het oktobernummer van ELLE, nu in de winkel.