Barbecue roept bij veel vegetariërs en veganisten gemengde gevoelens op. Want hoe gezellig en relaxed ook, op het menu staat doorgaans vlees. Héél veel vlees. Dat het anders kan bewijzen deze plant based recepten, die zowel bij vegans als vleeseters in de smaak zullen vallen.
1. Burger met portobello & perzik
Aantal: 6 burgers
Ingrediënten:
- 6 portobello paddenstoelen
- 6 perziken
- 6 hamburger broodjes naar keuze
- 100 g verse erwtenkiemen
- 5 kleine romantomaten, in plakjes
- 5 kleine lente-uitjes, in plakjes
- verse tijm
- olijfolie
- zout & peper
Marinade Ingrediënten
- 4 el olijfolie
- 2 verse takjes rozemarijn
- 1 eetlepel verse tijm
- 2 teentjes knoflook
- 1/2 citroen
- zout & peper
Guacamole Ingrediënten
- 4 avocado's
- 5 kleine Roma-tomaatjes
- 1 teentje knoflook
- 1/4 kopje peterselie
- 1/2 citroen
- 1 el olijfolie
Recept:
- Reinig de portobello champignons met een keukenhanddoek en dep ze droog. Snijd de perziken doormidden en verwijder de pitten. Zet aan de kant.
- Hak avocado's, tomaten en peterselie in grove stukken. Voeg ze toe aan een kleine kom met de knoflookpuree. Pers er citroensap overheen en pureer alles met een vork.
- Giet olijfolie in een kleine kom. Voeg één takje rozemarijn toe, gehakte tijm, knoflookpuree, vers geperst citroensap en peper en zout naar smaak. Meng alles tot één marinade. Gebruik de overige takjes rozemarijn om de champignons en perziken met de marinade te bestrijken.
- Gril de portobello en perziken aan elke kant ongeveer 3 tot 4 minuten. Strijk er terwijl nog extra marinade over.
- Snijd de broodjes in tweeën. Laat ze wat kleur krijgen op de grill.
- Leg je een grote lepel guacamole op het onderste broodje en voeg kiemen, tomaten, lente-ui, een portobello paddestoel en twee halve perzik toe.
- Maak de bovenkant van het broodje vast met een stokje om alles bij elkaar te houden.
2. Barbecue avocado met quinoa
Dit glutenvrije recept met gegrilde avocado - ja echt!- valt gegarandeerd in de smaak bij iedereen aan tafel.
Voorbereiding: 5 minuten
Kooktijd: 20 minuten
Aantal: 13
Ingrediënten:
- 150 g quinoa, gewassen en uitgelekt
- 4 lente-uitjes in plakjes
- 1/2 kleine komkommer in stukken met de zaadlijsten verwijderd
- 4 fijngehakte tomaten
- 50 gram maïskorrels
- 1 handvol gehakte peterselie
- 1 handvol fijngehakte koriander
- Sap van 1 citroen
- 1 tot 2 eetlepels olijfolie
- 12 grote avocado's
- 1 limoen, geperst
- 1 el olijfolie
Recept:
- Kook de quinoa volgens de aanwijzingen, laat afkoelen en verplaats naar een slakom.
- Voeg alle andere ingrediënten, waaronder citroensap en olijfolie toe aan de quinoa, meng en zet deze opzij.
- Stook de barbecue en wacht tot de kolen medium heet zijn.
- Halveer de avocado's en verwijder de pit, maar laat de schil eraan.
- Bestrijk de avocadohelften met limoensap en wat olijfolie.
- Bestrijk de barbecue met wat olie en grill de avocado's met het vruchtvlees zo'n 3 minuten.
- Vul de avocado's met zoveel mogelijk quinoamengeling en serveer met extra schijfjes limoen.
3. Maïs met kokos en limoen
Deze supersimpele BBQ-klassieker krijgt een exotische twist dankzij de dressing.
Voorbereiding: 10 minuten
Kooktijd: 35 minuten
Aantal: 6
Ingrediënten:
- 1 eetlepel kokosolie:
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 eetlepel gehakte sjalot
- ¼ tl komijn
- 1 kopje kokosmelk in blik
- 1 eetlepel limoensap
- voor extra spice: 1 eetlepel fijngehakte verse of gepekelde jalapeno
- 2 theelepels arrowroot bloem
- 2 tl water
- ¼ theelepel zeezout
- 6 kolven van maïs, kaf en zijde verwijderd
- 4 eetlepels veganistische boter (gesmolten)
- ½ theelepel chilipoeder
- ¼ kopje fijngehakte verse koriander
Recept:
- Bak in een kleine pan op een middellaag vuur de knoflook, sjalot en komijn in kokosolie gedurende 2 minuten al roerend.
Voeg kokosmelk, limoensap, zeezout en jalapeno toe en laat sudderen. - Meng de bloem van de arrowroot met water in een kleine kom en voeg toe aan de kokossaus. Roer constant gedurende 8 minuten tot het mengsel dikker is en haal dan van het vuur.
- Laat de veganistische boter smelten en voeg chilipoeder toe.
- Bestrijk de maïs met deze chiliboter op het vuur. Bestrijk ze nog één of twee keer terwijl je ze ongeveer 25 minuten op de barbecue grilt.
- Serveer elke mais op de kolf met een flinke kwak kokoslimoencrème en vers gesneden koriander.
Via Food Network
4. Spiesjes van spruiten met rode ui
Spruitjes zijn misschien niet iedereens favoriet, maar ze bevatten wel tonnen voedzame stofjes. Waarom probeer je ze niet eens geroosterd op de barbecue?
Voorbereiding: 20 minuten
Kooktijd: 15 minuten
Aantal: 3-4
Ingrediënten:
- 450 gr spruitjes, gehalveerd
- 1/2 rode ui in grote blokjes
- 3 eetlepels extra vierge olijfolie
- 3 eetlepels balsamico azijn
- 1 el esdoornsiroop
- 1 eetlepel dijon mosterd
- 1/4 theelepel zeezout
- Paar druppels ahornsiroop
- Vers citroensap
- Gehakte peterselie
Recept:
- Breng een grote pot water aan de kook, en laat de spruiten enkele minuten koken tot ze gaar zijn. Spoel ze af onder koud water en dep droog met een handdoek.
- Doe de spruitjes in een kom met rode ui en de rest van de ingrediënten, hussel door elkaar zodat de groenten goed bedekt zijn met de marinade.
- Prik de spruiten op spiesjes met de rode ui ertussen - per spiesje moeten er ongeveer 4 spruiten zijn. Als je houten spiesjes gebruikt, laat ze dan eerst weken.
- Giet de overgebleven marinade in de kom over de spiesjes.
- Plaats de spiesjes op je barbecue of grill die op middelhoog vuur staat. Bedek en grill ongeveer 5 minuten per kant, tot ze mooi bruin zijn.
- Bestrijk met een beetje extra ahornsiroop, wat citroensap en verse peterselie.
Via Foodnetwork
5. Pakketjes van gegrilde groenten
Dit recept kan je zowel gebruiken als bijgerecht of als hoofdgerecht. Want wat is lekkerder dan gegrilde groenten?
Voorbereiding: 10 minuten
Kooktijd: 30 minuten
Aantal: 4 pakketjes
Ingrediënten:
- 1 middelgrote courgette
- 3 wortelen
- 350 gram krieltjes
- 1 grote rode ui
- 2-4 Knoflookkoppen
- 4 eetlepels extra vergine olijfolie van de eerste persing
- 1 eetlepel knoflookpoeder
- ¼ theelepel zwarte peper
- 1 theelepel paprikapoeder
- 2 eetlepels oregano
- ¾ tl zout
Recept:
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Snijd de courgette in stukken. Schil de wortelen en snijd ze in plakken. Snijd de krieltjes in vier. Wat de ui betreft - snijd deze in ringen of kwartjes.
- Snijd de bovenkant van elke knoflook (ongeveer ¼ tot ⅓ - waar de stengel zich bevindt) zodat de teentjes zichtbaar zijn. De buitenste schil moet makkelijk loskomen. Het is niet nodig om alles te verwijderen.
- Leg alle groenten in een grote kom, behalve de knoflookkoppen. Besprenkel met olie.
- meng het knoflookpoeder, peper, paprikapoeder, zout en oregano in een kleine kom. Strooi deze mengeling over de groenten.
- Verdeel de groenten in 4 vellen folie. Neem nu de knoflook en leg deze met de open kant naar beneden in de kom van de overgebleven kruidenmengeling. Druk de tenen naar beneden zodat deze het sap opzuigen (olie + kruiden). Herhaal dit met de rest. Leg ze in het midden van elk pakje.
- Wikkel elk pakje goed dicht en leg ze op een bakplaat.
- Bak ze 30-35 minuten of tot de groenten gaar zijn.
Via Happy Foods Tube
6. Gegrilde tofu taco’s
Tofu is een makkelijk alternatief voor vlees op de barbecue, heerlijk met een kruidige marinade!
Voorbereiding: 45 minuten
Kooktijd: 5 minuten
Aantal: 2-3
Ingrediënten:
- 1 blok extra stevige tofu, in plakjes van ongeveer ¼-inch dik
- 3 eetlepels extravergine olijfolie
- Sap en schil van 1 limoen
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- ½ theelepel tegen een halve theelepel
- ¼ theelepel uienpoeder (of een paar eetlepels verse gehakte ui)
- ¼ theelepel paprika
- ¼ theelepel komijn
- Zeezout en verse zwarte peper
Voor de koolsla
- ½ kopje zeer dun gesneden rode kool
- 1-2 theelepels rijst of witte wijnazijn
- 1 à 2 theelepels limoensap
- Zeezout
- Scheutje agavesiroop of snuifje suiker
Voor de avocado cashewnotenroom
- ½ kopje rauwe, ongezouten cashewnoten
- ½ kopje water
- Sap van 1 limoen (een paar eetlepels)
- 1 kleine avocado
- ½ geroosterde jalapeño
- Zeezout
- ½ theelepel agave (optioneel)
- scheutje witte wijnazijn
- Om in elkaar te zetten:
- Tortilla's
- Gegrilde of geroosterde maïs
- Gehakte jalapeños van de saus hierboven
Recept:
- Bestrooi de tofuplakjes met een royale hoeveelheid zout, leg ze tussen 2 handdoeken en leg er iets zwaars op (een paar zware boeken of een grote pot). Laat ongeveer 20-30 minuten zitten om wat van het vocht kwijt te raken
- De marinade: meng de olijfolie, limoensap en -schil, knoflook, agave, uienpoeder, paprika, komijn en zout en peper door elkaar.
- Snijd de tofu na het persen in blokjes en leg deze in een schaal met rand die groot genoeg is om de tofu in één laag te plaatsen. Giet de marinade erover en draai de tofu om. Zet apart.
- De koolsla: Meng in een kleine kom de gesneden kool met de azijn, het limoensap, een snufje zout en eventueel een scheutje agave. Laat zitten in de koelkast gedurende 15-20 minuten of tot je klaar bent om te serveren.
- De avocado cashewnotencrème: voeg de cashewnoten, water, limoensap, avocado, geroosterde jalapeño, zout en agave toe in een blender. Meng tot een gladde massa. Proef en voeg een scheutje witte wijnazijn toe als het te pittig is. Plaats in de koelkast gedurende 15-20 minuten, of tot je klaar bent om te serveren.
- Haal de tofu uit de marinade en grill 1-2 minuten per kant op de barbecue.
- Haal de tofu van het vuur en giet de rest van de marinade over voor extra smaak.
- Vul de tortilla's met de tofu, koolsla, avocado cashewnotencrème, maïs, gereserveerde jalapeño of toppings naar keuze.
Via Love and Lemons
Bekijk ook deze vegetarische BBQ-receptjes en onze tips voor een milieuvriendelijk barbecuefeestje.