Sommige collega's maken je werkdagen net dat tikkeltje aangenamer, anderen durven de workflow al eens bemoeilijken. Herken jij (jezelf) of je collega's in een van deze twaalf types?
De werkvloer, ofwel: een volwassen versie van een speelplaats en in het slechtste geval zelfs een kleutertuin. En net zoals een speelplaats kent de werkvloer regels en heeft iedereen zijn of haar eigen karakter. Maar met sommige collega’s ga je nu eenmaal heel graag om, terwijl je andere liever mijdt.
Omdat het belangrijk is, voor je carrière en het bedrijf, dat je het met zo veel mogelijk collega’s kunt vinden, heeft Hays een gids opgesteld van twaalf soorten collega’s, hoe je ze kan herkennen én hoe je het best (niet) met hen kunt omgaan.
1. De Winnaar
Zo herken je ze: Als de baas iets in orde wil krijgen, kijkt hij naar de ‘Winnaar’. Als het bedrijf de ideale werknemer schetst, neemt het dit type collega als voorbeeld. ‘De Winnaar’ is hét aanspreekpunt wanneer er een belangrijk moment of project aanbreekt. Deze persoon heeft een lijst van verwezenlijkingen, is rustig en gestructureerd, en kan leiding geven. Kortom: een echte aanwinst voor het bedrijf.
Zo ga je ermee om: Blijf dit soort collega aanmoedigen en steunen. Toon waardering voor de inzet en stel je voortdurend de vraag: “Wat kan ik van deze persoon leren om nog beter mijn werk te doen?”
2. De Stille Held
Zo herken je ze: De ‘Stille Held’ is het type persoon dat zijn werk doet zonder tromgeroffel, maar dat wél een belangrijk deel is van het team. Hij werkt nu eenmaal liever op de achtergrond. Van de ‘Stille Held’ kan je verwachten dat hij dag in, dag uit zijn uiterste best doet, en hij lijkt in vele mate op ‘De Winnaar’. Vaak onderschat, maar essentieel.
Zo ga je ermee om: Toon de ‘Stille Held’ dat zijn prestaties niet over het hoofd gezien worden, zonder er evenwel te veel lawaai rond te maken. Betrek hem in kansen om leiding te geven en meer verantwoordelijk op te nemen. Dat haalt hem meteen ook een beetje uit zijn comfortzone.
3. De Mentor
Zo herken je ze: De ‘Mentor’ staat er helemaal voor open om jou meer te leren dan enkel de technische kant van de job. Hij biedt een breder perspectief op de manier van werken. Zodra hij de kans krijgt, deelt hij zijn kennis graag. Hij heeft absoluut het beste met je voor en helpt je om vooruitgang te boeken in je carrière.
Zo ga je ermee om: Neem alles in je op wanneer je omgaat met de ‘Mentor’. Je professionele reis is niet volledig zonder er eentje te hebben. Het maakt niet uit waar in je carrière je je bevindt, want een mentor hebben is nooit verkeerd. Omarm de raad die een mentor geeft, alsook nieuwe inzichten over het werk of over je carrière. Op die manier doe je extra know-how op die altijd van pas kan komen wanneer je tegen een obstakel aanloopt.
4. De Veteraan
Hoe herken je ze: De ‘Veteraan’ heeft geen standbeeld in de cafetaria staan, maar is wel al jaren een vaste waarde binnen het bedrijf. Hij, en jouw collega’s die hem al langer kennen, zullen je daar ongetwijfeld regelmatig aan herinneren.
Hoe ga je ermee om: Wil je iets weten over de geschiedenis van het bedrijf of hoe het was in de jaren stillekes? Dan is de ‘Veteraan’ dé persoon. Betrek hem zeker ook in de dagdagelijkse gesprekken op kantoor, zodat hij zich niet uitgesloten voelt.
5. De Bondgenoot
Hoe herken je ze: De ‘Bondgenoot’ kan je zien als een vriend op het werk en erbuiten. Hij kan allerlei rollen op zich nemen: iemand die naar je ideeën luistert, een vertrouwenspersoon of iemand die je door moeilijke periodes sleurt. Voor de millennials die dit lezen: een BFF!
Hoe ga ermee om: Koester vriendschappen die je gesmeed hebt op het werk. Dit type collega zal er altijd voor je zijn. Ben je nieuw en zoek je nog een ‘Bondgenoot’? Wees dan zelf aardig en vriendelijk. Probeer echte banden te smeden op het werk. Dat draagt alleen maar bij tot je prestaties.
6. De Komiek
Hoe herken je ze: De ‘Komiek’ houdt de dingen op het werk wat luchtiger en losser. Hij ziet alles door een roze bril en kan spanningen makkelijk ontmijnen.
Hoe ga je ermee om: Zolang de ‘Komiek’ niemand schoffeert, lach lekker mee. Maar: zoals vaak, alles met mate.
7. De Roddelaar
Hoe herken je ze: ‘Heb je gehoord wat er met X gebeurd is tijdens de meeting? Klopt het dat het bedrijf mensen wil ontslaan? Zijn die twee echt een koppel?’ Allemaal vragen waarop de ‘Roddelaar’ waarschijnlijk wel een antwoord weet. Sommigen toveren opeens een verhaal uit hun hoed om te choqueren, anderen spenderen hun werktijd aan het rondbazuinen van sappige verhalen.
Hoe ga je ermee om: Hou de ‘Roddelaar’ in de gaten. Mogelijk zit hij ergens in een hoekje of aan andermans bureau om het nieuwste weetje rond te bazuinen. Als roddels jou bereiken, wees dan verstandig en vertel ze niet verder. Neem alles wat je van de ‘Roddelaar’ hoort met een korreltje zout en let op met wat je zegt als hij in de buurt is. Wanneer jij het onderwerp bent van roddels, confronteer dan de bron van het verhaal.
8. De Slijmbal
Hoe herken je ze: De tactiek van de ‘Slijmbal’ is simpel, namelijk vleien bij de baas of iemand uit het management. Lieve woordjes, complimentjes, … Dat hij met die tactiek ook wel eens over anderen heen loopt, is part of the deal.
Hoe ga je ermee om: Of de tactiek van de ‘Slijmbal’ ook echt werkt, is zijn probleem. Beter laat je hem gewoon met rust. Laat het wel een signaal wezen om jouw prestaties in de verf te zetten. Het kan geen kwaad om je leidinggevenden te herinneren aan wat jij betekent voor het bedrijf.
9. De Zeurkous
Hoe herken je ze: De ‘Zeurkous’ zou enkel een aanwinst zijn, mocht een bedrijf winst maken door gezeur. Maar, de ervaring leert dat het nooit leuk is om in de buurt te zijn van iemand die om alles klaagt. Meestal is dat gedrag het gevolg van een bepaalde frustratie, over bijvoorbeeld verveling, te druk zijn of gewoon ongelukkig in de job.
Hoe ga je ermee om: Laat je niet meesleuren in het gezeur. Wees proactief door het gesprek om te buigen naar oplossingen voor de frustraties.
10. De Politicus
Hoe herken je ze: De ‘Politicus’ komt in allerlei vormen. Deze persoon heeft (duidelijk) een eigen agenda en laat zich door niets of niemand tegenhouden.
Hoe ga je ermee om: Wees op je hoede. Als je op voorhand weet tegenover wie je argwanend moet zijn, hou dat wantrouwen vast. Neem alles wat de ‘Politicus’ zegt met een enorme korrel zout.
11. De Luilak
Hoe herken je ze: De ‘Luilak’ is net als een fata morgana. Hij lijkt druk aan het werk, maar schuift eigenlijk zijn taken door naar anderen. Hij geeft de indruk dat hij echt bijdraagt aan het team.
Hoe ga je ermee om: Als de acties geen impact hebben op jou of je team, kan je hem het best negeren. Hebben ze wel invloed op jou, signaleer het gedrag dan. Ben je leidinggevende van dit type collega, probeer hem dan extra in de gaten te houden, deadlines te geven en duidelijke doelen.
12. Het Groentje
Hoe herken je ze: Het ‘Groentje’ kan net afgestudeerd zijn of gewoon nieuw in het bedrijf.
Hoe ga je ermee om: Weet je nog, vroeger, toen je zelf nieuw in je bedrijf aankwam? Tijd om naar voren te treden en de ‘Mentor’ te worden. Neem hem onder je vleugels, als dat nodig is. Doe iets voor de nieuwe collega waarvoor hij of zij dankbaar zal zijn in de toekomst. Zorg ervoor dat elke werkdag een kans is om bij te leren.
Bron: www.hays.be