Venster op de Noorse natuur
Hoe bouw je een oude koeienschuur het makkelijkst om tot een hip verblijf? Volgens architectenbureau OPA Form door er een nieuwe houten module in te plaatsen. Een back-to-basics module met één bijzonder raam dat uitkijkt op een spectaculair stukje Noorwegen.
Naam: Tråfjosen
Locatie: Voss, Noorwegen
Prijs: vanaf 85 euro per nacht
Capaciteit: 1-4 personen
Boeken: www.myrkdalen.no
Het concept van dit vakantiehuisje is simpel. De uitspraak – met de kleine bolletje op de letter a – is een stukje ingewikkelder. Tråfjosen is een houten huisje die geplaatst werd in een oude Noorse schuur die in de zomermaanden gebruikt werd om de koeien te verzamelen en te melken. Die koeien hebben al meer dan veertig jaar lang geen poot meer in de schuur gezet, maar van leegstand is sinds kort ook geen sprake meer. Architectenbureau OPA Form plaatste in het zuidelijke gedeelte van de schuur – vlak naast het originele gedeelte met de nog intacte leistenen platen – een nieuwe module waarin vier avontuurlijke reizigers kunnen overnachten. Zonder stromend water, zonder elektriciteit en zonder keuken komen er in Tråfjosen niet al te veel sterren aan te pas, maar voor het ultieme comfort boek je deze unieke cabin niet. Tenzij je de luxe van de immense sterrenhemel, het unieke uitzicht op de bergen en het fjordenlanschap, de rust en stilte van de Noorse natuur weet te appreciëren.
Tråfjosen ligt in Myrkdalen Mountain Resort, het grootste skigebied in het westen van Noorwegen en prachtig gelegen in het hart van het fjordenlandschap. De meeste toeristen verblijven hier in het Myrkdalen Hotel dat naast trendy uitgeruste kamers en appartementen ook drie restaurants aanbiedt, een luxe waar de tijdelijke bewoners van Tråfjosen alleen maar van kunnen dromen. Koken mag er enkel buiten de schuur en op een zelf mee te brengen vuurtje. Voedsel, water en slaapzakken moeten ook zelf meegenomen worden. De houten module van Tråfjosen is namelijk alleen voorzien van zeer basic bedden, eerder geïnspireerd op de Japanse tatami-matten, kaarsen en een koffiepot. In ruil voor het gebrek aan comfort worden de gasten hier getrakteerd op een unieke ‘kampeerervaring’ in de Noorse natuur. Het ene – wel heel bijzondere – raam biedt uitzicht op de bossen en bergen van Myrkdalen en omstreken. In de wintermaanden bieden de 28 kilometer aan pistes en de hoge sneeuwzekerheid een fantastische afleiding voor wintersporters, terwijl het gebied in de zomermaanden een mekka is voor wandelaars, mountainbikers en adrenalinejunkies. Op zo’n veertig minuten rijden van Myrkdalen ligt de Sognefjord, de langste en diepste fjord in Noorwegen. Op haar diepste punt is de Sognefjord meer dan 1.300 meter diep, en de bergen aan weerszijden van de fjord rijzen soms wel 1.700 meter uit het water omhoog. De smalste en meeste beroemde zijarm van deze fjord, de Nærøyfjord (UNESCO Werelderfgoed), is op zijn smalste punt maar 250 meter breed. Andere bekende en pittoreske zijarmen van de Sognefjord zijn de Lusterfjord, de Fjærlandsfjord en de Finnafjord. Deze fjorden hebben vaak een prachtige smaragdgroene kleur dankzij het smeltwater van de gletsjers.