Enkele eenvoudige principes:

Principe nummer 1: meer vezels en mineralen

+Alle fruit en groenten: vers, diepgevroren, gestoomd, uit de oven

+Volkorenbrood, granen, rijst

+Gedroogde groenten (linzen, sperziebonen, tuinbonen, …)

Principe nummer 2: meer omega 3

+Vette vis (haring, makreel, sardine, zalm, …)

+Koolzaadolie, notenolie, olijfolie

+Plantaardige margarines

+Noten en amandelen

+veldsla, postelein sla

Principe nummer 3:  minder verzadigde vetten

  • Boter, verse room. Geef de voorkeur aan … plantaardige oliën.
  • Vet vlees, fijne vleeswaren, slachtafval. Geef de voorkeur aan … vetarm vlees: kalfsvlees, gevogelte … / vis, minstens twee keer per week.
  • Kaas met meer dan 40 % vet. Geef de voorkeur aan … yoghurt en plattekaas.
  • Broodjes, koekjes en gebak. Geef de voorkeur aan … volkorenbrood / fruit, sorbet
  • Zout. Geef de voorkeur aan … kruiden en specerijen
  • Alcohol: drink meer water.

Principe nummer 4: zorg goed voor jezelf

  • Beweeg: matige en regelmatige fysieke inspanningen versterken hart en bloedvaten.
  • Houd je gewicht op peil: weeg jezelf een keer per week.
  • Stop met roken! Tabak is een belangrijke cardiovasculaire risicofactor.

Cholesterolvrij feestmenu!

Vis en zeevruchten zijn de bondgenoten van een evenwichtige voeding. De lipiden die je in zeevruchten aantreft, zijn overwegend polyonverzadigde vetzuren. Zij genieten de voorkeur in onze voeding.

Wist je dat Ook heel magere mensen te veel cholesterol kunnen hebben?