Wali Mohammed Barrech: Ik maak elke handtas zelf

Geüpdatet op 26 januari 2018 door Caroline
Wali Mohammed Barrech: Ik maak elke handtas zelfFoto: Charlie De Keersmaecker

Met zijn eigenzinnige, ultrafunctionele handtassen oogst de Antwerpse ontwerper wereldwijd succes. Interview met een extreme perfectionist.

Jij zet elke WMB-tas eigenhandig in elkaar?
“Dat klopt. Ik heb twee assistenten die me helpen bij het uitsnijden en coaten van de materialen, maar ik assembleer elke tas zelf. De mensen om mij heen vinden dat ik te ver ga in mijn perfectionisme. Maar dat moet, want een handtas vergeeft niets. Eén scheefgestikte naad en je kan opnieuw beginnen. Klanten verbazen zich er wel eens over dat mijn atelier zich gewoon achter de winkel bevindt, maar ik vind dat gemakkelijk. Zo kan ik hen het productieproces tonen en alle variaties in ledersoorten en kleuren”

1/

WMB, Wali Mohammed Barrech handtassenUnisex

Kunnen mannen je tassen ook dragen?
“Absoluut. Ik denk dat ik evenveel tassen verkoop aan mannen als aan vrouwen. De meeste modellen zijn uniseks, maar vrouwen zullen andere kleuren kiezen dan mannen.”

De kleine modellen hebben een staander. Om ze tentoon te stellen in je interieur?
“Ik zie een handtas als een soort van sculptuur, een object. Vanuit dat perspectief is het mooi om een tas op een staander te plaatsen. Door de materialen, het stevige frame en de staander verliezen de tassen nooit hun vorm. Normaal gesproken gaat leer verzakken maar doordat ik het verbind met een elastisch materiaal, blijft het altijd strak . Behalve sculpturaal zijn mijn tassen ook heel praktisch.”

2/

WMB, Wali Mohammed Barrech handtassen

Mijn naam is Mohammed

Waar liep je de modemicrobe op?
“Mijn grootvader was een van de eerste pelshandelaren in het grensgebied tussen Pakistan en Afghanistan, dat toen nog bij India hoorde. Hij maakte kleding voor de Britse koninklijke familie. In de jaren twintig reisde hij al de wereld rond. Hij leidde een fascinerend leven. Mijn vader volgde in zijn voetsporen, hij werd textielhandelaar. Op een van zijn reizen leerde hij mijn moeder kennen in een Kroatisch naaiatelier. Ze verhuisden samen naar Pakistan, waar ze een leerlooierij begonnen. Het lijkt misschien bizar, maar als kind vond ik leerlooien een afstotelijke bedoening. Nu kan ik het vakmanschap heel erg waarderen en ben ik ook van leder gaan houden.”

Je label draagt je eigen naam. Dat is best gedurfd, aangezien de westerse wereld toch een beetje zenuwachtig wordt van mannen die Mohammed heten.
“Het is mijn manier om de confrontatie aan te gaan. Ik besef dat de naam Mohammed veel mensen angstig maakt. Zelfs ik oordeel soms over mannen die Mohammed heten. Ik zou me echter een lafaard voelen als ik me om commerciële redenen achter een andere naam zou verschuilen. ‘Mohammed’ voegt veel informatie en waarde toe aan mijn ontwerpen. Als ik Jan Janssens was, zat ik meteen in een ander verhaal, maar ik ga me niet wegsteken uit angst om politiek te zijn. Het is een beetje therapie voor mezelf.”

3/

WMB, Wali Mohammed Barrech, handtassen, ontwerper
Foto: Charlie De Keersmaecker

Ultrafunctioneel

Laat je je ook beïnvloeden door trends?
“Ik blijf wel op de hoogte, vooral op het vlak van kleur en vorm. De heersende trends stel ik in vraag, ik zoek uit wat ze zo aantrekkelijk maakt. Ik tracht de absolute essentie eruit te distilleren, het puurste ingrediënt. Ik hou niet van grote shows en massa’s referenties. Weet je wat ik fantastisch vind? Van die wegwerp-voorwerpen als hotelslippers. Niet omdat ze wegwerpbaar zijn maar omdat het zulke ultrafunctionele ontwerpen zijn, het ultieme massaproduct. Ze zijn bijna esthetisch dood, eenvoudiger kan een compositie niet zijn. Dat vind ik het allermooist.”

Vind je het moeilijk om je werk los te laten op de wereld?
“Enorm! Ik laat het pas los als ik honderd procent zeker ben dat het goed zit. En uiteraard is het dan nog steeds niet perfect. Ik heb aan deze collectie zo hard gewerkt, ik stelde mezelf in vraag, had spijt van sommige beslissingen, panikeerde en kwam tot nieuwe inzichten. Het was een moeizaam proces. Ik had de hele tijd het gevoel dat ik met mijn eigen, besloten ding bezig was, tot mijn zakenpartner zei dat het tijd was voor de lancering. Ik dacht dat hij helemaal gek geworden was. Nu ben ik blij en verrast dat mijn werk zoveel bijval krijgt. Met de tweede collectie gaan we van zeven naar twintig modellen.”

walimohammedbarrech.com

Hou je net zoveel van handtassen als wij? Dan hebben we een geweldige tip voor jou!

Werp je graag een blik achter de schermen van de modehuizen? Neem pen en papier en noteer dit lijstje.