De Haute Couture Fashion Week in Parijs zit er bijna op, maar niet getreurd: hier een overzicht van de meest memorabele looks om bij te mijmeren.
If I was a rich girl... Dan wisten we wel wat gedaan met ons geld, na het zien van de Haute Couture-collecties voor komende lente en zomer. Vrouwelijkheid werd op alle mogelijke manieren benaderd dit seizoen, van de Griekse godinnen bij Maria Grazia Chiuri voor Dior tot de ogenschijnlijke brave schoolmeisjes van Chanel's Virginie Viard.
Van Armani tot Valli: een overzicht van de belangrijkste collecties op Haute Couture Fashion Week.
Armani Privé
Giorgio Armani ging de inspiratie voor z'n laatste couture-collectie zoeken in verre oorden. Op heel wat kledingstukken zagen we ikat, een printtechniek die nauw verweven is met Chinese, Indonesische en Japanse klederdracht. Armani combineerde de exotische motieven met zijn typische kostuumvesten uit zijde (eveneens Chinees van oorsprong). Afsluiten deed de designer met een indrukwekkende reeks avondjurken, binnenkort her en der te zien op rode lopers.
Chanel
Virginie Viard, Chanels Creative Director, doet met deze collectie voorzichtig afstand van Karl Lagerfeld's legacy. Ze liet zich volledig opgaan in Coco Chanel's jeugd in het afgelegen Aubazine-klooster in Frankrijk, een inspiratiebron en vormentaal die Lagerfeld volgens Viard als "lelijk" zou hebben bestempeld. Toch bleek dit onderbelichte deel van Coco Chanel's leven een geweldige stimulans voor het modehuis. Viard heeft de plek daadwerkelijk bezocht op zoek naar inspiratie, en besloot meteen om Le Grand Palais om te toveren tot weelderige kloostertuin.
De collectie is bijna letterlijk geïnspireerd op schoolmeisjesuniformen - inclusief zedige kragen en witte sokjes -, maar even goed op de omgeving waarin madame Chanel werd grootgebracht: de glas-in-loodramen, de stenen vloeren en het sobere kleurenpalet zijn allen verwijzingen naar het kloosterleven.
Christian Dior
Creative Director Maria Grazia Chiuri had voor haar Dior Haute Couture-collectie een hele andere benadering van vrouwelijkheid in gedachten. Geïnspireerd op Griekse godinnen vroeg ze zich af hoe de wereld eruit zou zien moesten vrouwen het voor het zeggen hebben. De gedrapeerde gewaden en met goud versierde jurken en pakken vormden sterke silhouetten en dito vrouwen.
Giambattista Valli
De Italiaanse Giambattista Valli besloot het hele catwalk-gebeuren aan zich voorbij te laten gaan, en koos voor een museale aanpak in de plaats. Zijn creaties stonden opgesteld in een publieke ruimte, wat Haute Couture in één klap een pak toegankelijker maakt. "Het is leuk om eens inclusief te zijn", aldus Valli, die in november al hetzelfde deed met zijn H&M-collab.
Hoewel het hele concept inclusief is, zijn de weelderige jurken dat allesbehalve. Valli staat nu eenmaal bekend om sprookjesachtige once-in-a-lifetime-jurken. Inspiratie dit seizoen kwam van de rijke Amalfi-kust, maar ook van sixties en seventies stijliconen als Jackie O en Marella Agnelli. Italiaanse grandeur op z'n best.
Givenchy
Net als Viard en Valli raakte Clare Waight Keller geprikkeld door de natuur, meer bepaald de 'Garden Rooms' in Sissinghurst House. Deze bijzondere plek in Engeland werd ontworpen door Vita Sackville-West, ooit de geliefde van schrijfster Virginia Woolf. Waight Keller is naar eigen zeggen helemaal in de band van de tuinen die Vita ontwierp, maar ook van de gedichten die beide vrouwen elkaar schreven.
De romantiek zit verwerkt in bloemenpatronen en grote volumes, met een knipoog naar de codes van het modehuis. Of zoals Clare Waight Keller het zelf omschrijft: "een liefdesbrief aan Hubert de Givenchy".
Georges Hobeika
De Libanese Georges Hobeika bracht couture met een grote C. De man is ontzettend geliefd in Arabische contreien, waar hij met zijn sprookjesachtige creaties menig meisjesdroom vervult. Maar ook celebrities als Jennifer Lopez zijn fan van de weelderige jurken en satijnen pakjes. Aan parels en pailletten ontbrak het ook dit seizoen niet, en het afgewassen kleurenpalet doet dromen van zinderende dagen op Italiaanse stranden...in een Hobeika-jurk natuurlijk.
Iris Van Herpen
De Nederlandse Iris Van Herpen duikt steeds dieper in de wereld van 3D- en laserprinten. Ze liet zich wederom inspireren door natuurlijke, levende organismen om die vervolgens een nieuw leven te geven via haar stoffen. Fossielen, veren, membranen kwamen samen in vloeiende vormen en volumes. De designer speelt ook steeds meer met kleur, wat alweer een nieuwe dimensie toevoegt aan het fascinerende Van Herpen-universum.