Toon me je DNA en ik vertel je wie je bent. Of op zijn minst welke
crèmes je moet smeren. Barbara Geusens brengt met Nomige de allereerste
verzorgingslijn gebaseerd op je eigen DNA op de Belgische markt. Nieuwsgierig als we zijn, ondergingen we gewillig een speekseltest. Niet veel later lag het verrassende verdict in onze mailbox.
Foto’s: Eva Vlonk
Een verzorgingsproduct vinden dat helemaal bij de noden van je huid aansluit? Het is vaak even complex als het vinden van die ene perfect zittende jeans. De schoonheidsspecialiste waarschuwt me voor beginnende rosacea, een huidanalyse met een futuristisch uitziend apparaat meet droogte maar een make-upartiest meent toch dat ik eerder een gemengde huid heb. En hoe zit het met die plotse opstoot van volwassenenacne? Het overaanbod aan producten in de parfumerie, drogisterij of online maakt de zoektocht er alvast niet makkelijker op. Een frustratie die ook Barbara Geusens, oprichtster van het Belgische huidverzorgingsmerk Nomige, kent: “Ik vond het niet eenvoudig om een product te vinden dat goed was voor mijn huidtype. En wat wás mijn huidtype eigenlijk? Het advies van mijn dermatoloog sloot immers niet aan bij dat van de schoonheidsspecialiste. De pretatie is vaak subjectief.” Om komaf te maken met een badkamerkastje vol onnodige producten, besliste Geusens, bio-ingenieur met een doctoraat in de dermatologische wetenschappen, om het over een andere boeg te gooien. Ze ging skincare-producten ontwikkelen op basis van de meest objectieve gegevens die er zijn: onze genen. “DNA verandert niet en liegt niet. Het is de geprogrammeerde code die bepaalt hoe je eruit ziet. Door die objectieve gegevens te analyseren, kom ik te weten welke genetische mutaties of zwaktes je draagt en of je een verhoogd risico hebt om er sneller ouder uit te zien. Het is de bedoeling om die risicofactoren te compenseren met op maat gemaakte crèmes”.
SPEEKSELTEST
Via een speekseltest kom ik te weten of ik dankzij de genenmix van mijn ouders voorbestemd ben om vroegtijdig rimpels te krijgen. De test wordt me thuis opgestuurd nadat ik online een vragenlijst over mijn levensstijl heb ingevuld. DNA mag dan wel de basis zijn, ook onze levensstijl heeft een grote invloed op onze looks. “DNA is een buffer voor levensstijlfactoren zoals roken, vaak in de zon komen of chronisch slecht slapen. Heb je een goed ‘DNA-schild’, dan hebben die factoren een minder grote impact. Zitten er defectjes in je DNA, dan is de opgelopen schade sneller zichtbaar. De verhouding DNA-levensstijl is zestig-veertig, al bestaat hier discussie over.”
Via de online-lifestyletest polst Geusens naar je voedingsgewoonten, sportieve activitei¬ten en of je al dan niet in de zon komt. Na het invullen van de lijst weet je meteen welke van de zeven lifestylecrèmes volgens Nomige het beste bij je past. Kom je regelmatig in de zon, dan krijg je er eentje met een ingebouwde zonnefactor. Gebruik je regelmatig make-up om je teint te egaliseren, dan is een getinte lifestyle cream wellicht iets voor jou.
Daarna is het wachten op je speekseltest. Die wordt met de post opgestuurd en kan je eenvoudig zelf afnemen. Meer dan de ‘swab’ een minuutje over de binnenkant van je wangen schrapen is er niet aan. Daarna stuur je het speekselstaal terug en kan Barbara aan de analyse en interpretatie van de gegevens beginnen. Geen zorgen, Barbara kan tijdens dat onderzoek niet ontdekken of ik het risico loop om kanker te krijgen of dement te worden: “Privacy is een van de steunpilaren van Nomige. Alle klanten ondertekenen een privacy-overeenkomst waarin staat dat ik enkel de genen met betrekking tot huidveroudering analyseer. Dat vertrouwen is heel belangrijk.”
Twee weken later vind ik het ‘rapport’ met mijn testresultaten in mijn mailbox. Net zoals in het verleden gaat het overlopen van een rapport ook nu met een zekere spanning gepaard. En net zoals ik me van toen herinner, zorgen sommige resultaten voor een flinke verrassing.
RAPPORT
Zo krijg ik meteen slecht nieuws. Ik zit namelijk met één mutatie in het MMP1- gen en twee mutaties in het MMP3-gen. In mensentaal: beide genen werken niet naar behoren en dat zorgt ervoor dat mijn huid relatief snel aan stevigheid verliest. En rimpels krijgt. Slik. Toch is er volgens mijn rapport geen reden tot paniek. Barbara kan er immers via een slimme cocktail van peptiden voor zorgen dat mijn collageen minder snel afgebroken wordt, terwijl andere peptiden in mijn nachtcrème de aanmaak van collageen zullen stimuleren. Ik ben enigszins gerustgesteld maar durf toch bijna niet verder te bladeren.
Gelukkig is het met mijn antioxidanten beter gesteld. Met slechts één mutatie (in het superoxidasedismutase) werken zij naar behoren waardoor mijn huid zichzelf kan beschermen tegen vrije radicalen. Oef.
Het resultaat van de laatste onderzoekscluster, die zich toespitst op hydratatie, huidbarrière en –gevoeligheid doet me pas echt de wenkbrauwen fronsen. Nergens is een mutatie of defect te bespeuren. Conclusie: in tegenstelling tot wat ik regelmatig hoor en altijd geloofde, heb ik geen droge maar een goedgehydrateerde huid. En een goede huidbarrière erbovenop! Het rapport stelt dat mijn gevoel van een droge huid wel eens aan het gebruik van verkeerde producten of zepen te wijten zou kunnen zijn. Ik ben nu wel erg nieuwsgierig en kan niet wachten om mijn op maat gemaakte producten te ontvangen en te beginnen smeren.
Een aantal weken later brengt de postbode een grote gouden enveloppe met daarin een doos met mijn vier op maat gemaakte producten: een dagserum, de lifestylecrème, een nachtserum en een nachtcrème. Elk product zit in een afzonderlijke papieren cilinder die nog eens alle informatie over de analyse en ingrediënten in de crème oplijst. Handig, want het uitgebreide rapport was soms een tikkeltje te technisch voor mij. In de doos zit verder nog een stijlvol marmeren balkje waarop de zachtroze en grijze tubes netjes uitgestald kunnen worden. Het design ziet er beter uit dan bij het gros van de producten die ik in handen krijg. Geusens vond het verder belangrijk om meerdere crèmes te ontwikkelen in plaats van alle ingrediënten in één product te proppen. “Iedere crème heeft zijn specifieke focus. Op die manier kunnen de actieve stoffen ook effectief hun werk doen zonder elkaar tegen te werken.”
Voor ik begin te smeren, wil ik nog van Barbara weten wat ik van mijn persoonlijke ‘blends’ mag verwachten. “Je huid zal frisser ogen en egaal aanvoelen en droogtelijntjes of rimpeltjes zullen verminderen.” Voor de stevigheid (of mijn ‘op til zijnde verzakking’ zoals ik het met het nodige gevoel voor drama noem) moet ik meer geduld hebben. “Zoiets heeft tijd nodig en kan ook van binnenuit gestimuleerd worden. Zo kan je vitabeautymine C uit citrusvruchten halen of regelmatig avocado eten voor de vitamine E. Verder zijn ook voedingssupplementen met collageen aangewezen.”
Na een paar weken dagelijks smeren oogt mijn huid rustig. De stuttingswerken om mijn verzakkingen tegen te gaan, zijn nog niet nodig en ik ondervind geen noemenswaardige problemen. De DNA-defecten lijken onder controle. Het is mijn levensstijl die voor onverwachte huidmalaise zorgt. Zo eindigt het hete vet uit een loempia weinig elegant op mijn kin, met een brandwonde en (hopelijk tijdelijk) litteken tot gevolg. Onhandigheid, stond dat niet in mijn genen te lezen?
Pakket met lifestylecrème, ochtendserum, nachtserum en -crème kost 499 euro, inclusief DNA-test en verzendingskosten. Bestellen op www.nomige.com en via de Fin Du Jour-boetieks in Gent, Antwerpen en Kortrijk.
Dit artikel verscheen eerder in het januarinummer van ELLE België