Een orgasme wordt vaak gezien als het hoogtepunt van elke vrijpartij. Het gevoel van genot dat daarbij vrijkomt is echter niet het enige voordeel van zo'n climax: het blijkt ook een gigantische boost voor je gezondheid te zijn. Ann Cuyvers, het brein achter Erotische Verbeelding en Womeneria, schrijft in haar boek 12 Orgasmes hoe je het best aan zo'n oppepper komt en wat de gunstige effecten ervan zijn op je lichaam. Wij geven je er alvast tien:
Het zorgt voor een jonge, stralende en gezondere huid
Wanneer een vrouw haar climax bereikt, komen naast het ‘gelukshormoon’ ook een heleboel andere hormonen vrij, waaronder dehypdroepiandrosterone of afgekort DHEA. Dat hormoon is een natuurlijke steroïde die de groei van gezonde huidcellen stimuleert. Het resultaat van een orgasme? Een jonge, stralende en gezondere huid.
Een orgasme maakt je gelukkiger en relaxter
Het intense genotsgevoel van een orgasme is de kers op de taart van elke vrijpartij. Het is dan ook geen wonder dat een orgasme je gelukkiger en relaxter maakt. Wanneer een vrouw haar climax bereikt, komt het zogenaamde ‘gelukshormoon’ oxytocine vrij. Dat hormoon zorgt voor een warm en ontspannen gevoel en neemt alle spanning en stress in je lichaam weg.
Het werkt zoals een mini workout
Dat een vrijpartij kan meetellen als een goede workout is alom gekend. Je verbrandt er niet alleen calorieën mee op een fijne manier, maar het verbetert ook de conditie van je hart. Zo zorgt de adrenaline die vrijkomt bij een orgasme voor een versnelde hartslag en ademhaling. Daardoor is je hartslag in rust trager en heeft een orgasme hetzelfde effect als een kleine cardiotraining.
Het verbetert je geheugen
Ook op je geheugen heeft een orgasme een positief effect. Het zorgt er namelijk voor dat er meer bloed naar je hersenen stroomt waardoor het je geheugen, concentratievermogen en verbeelding verbetert. De keuze tussen een orgasme of een spelletje sudoku is dan snel gemaakt.
Het kan de vruchtbaarheid verhogen
Probeer je zwanger te worden? Dan kan een orgasme leiden tot een verhoogde kans op bevruchting. Een orgasme zorgt er namelijk voor dat de zaadcellen op de juiste plaats terechtkomen. Bovendien heeft het een stabiliserende invloed op je menstruatiecyclus en stimuleert het de hypothalamusklier die zorgt voor de ovulatie en de aanmaak van baarmoederslijmvlies. Dat zijn verschillende elementen die een positieve invloed hebben op je vruchtbaarheid.
Het versterkt de band met je partner
Niets is leuker dan je partner te zien genieten tijdens de seks. Een bevredigend seksleven, en de orgasmes die daarmee gepaard gaan, hebben dan ook een positief effect op een relatie. Niet alleen blijven partners elkaar makkelijker trouw, ze kunnen irritaties ook makkelijker relativeren en zijn meer geneigd om de passie en de liefde in de relatie levendig te houden.
Het kan tot meerdere orgasmes leiden
Net als bij de hond van Pavlov kunnen gevoelens gekoppeld worden aan bepaalde prikkels zoals een geur, een aanraking of een liedje. Wanneer die prikkels bij de ene vrijpartij tot een orgasme leiden, dan kan dat ook bij een volgende. Op die manier komen vrouwen sneller en makkelijker klaar.
Het kan zwangerschapsmisselijkheid verminderen
Mythes over zwangerschappen zijn er in alle vormen en maten. Zo ook dat seks tijdens de zwangerschap slecht zou zijn voor je ongeboren kind. Maar seks, en dan meer bepaald een orgasme, tijdens de zwangerschap kan absoluut geen kwaad. Meer nog, een orgasme kan er zelfs voor zorgen dat die vervelende zwangerschapsmisselijkheid verzacht wordt.
Het werkt als een natuurlijke pijnstiller
Bij een orgasme komen tal van stoffen vrij, zo ook endorfine, een stof die chronische pijn verlicht. Wanneer je de volgende keer dus hoofdpijn of menstruatiepijn hebt, kan je eerst een orgasme uitproberen vooraleer je naar een pijnstiller grijpt.
Het versterkt de bekkenbodemspieren en verbetert de vaginale elasticiteit
Regelmatig klaarkomen zorgt voor een hoger gehalte van oestrogeen in je bloed, wat een positief effect heeft op je vaginale elasticiteit. Bovendien versterkt het je bekkenbodemspieren doordat die tijdens een orgasme samentrekken. Hoe beter je bekkenbodemspieren en vaginale elasticiteit, hoe beter je intieme welzijn. Hoe beter je intieme welzijn, hoe meer kans op een orgasme.
Geprikkeld? Lees het boek 12 Orgasmes (€21,99) van Ann Cuyvers hier digitaal.