Wist je dat zowat 70% van de Belgen niet genoeg vis eet? Een probleem dat snel kan opgelost worden door bijvoorbeeld tonijn uit blik te eten. Hiermee maak je namelijk alledaagse, lekkere en zomerse gerechten. Dit volgens tonijnfabrikant Rio Mare, die er speciaal een wedstrijd voor uitdacht.
Ingrediënten
- 4 worteltjes, geschild
- 150 g peultjes, getopt
- 12 ovale mini-tomaatjes
- 25 ml witte-wijnazijn
- 2 kl dragonmosterd
- 1 el bieslook, fijngehakt
- 1 el peterselie, fijngehakt
- 1/2 el dille, fijngehakt
- 80 ml fruitige olijfolie, extra vierge
- 1/2 kl honing
- 1/2 kl zeezout
- Witte peper
- 2 blikjes Rio Mare tonijn in eigen nat
- 1 el kappertjes
- 8 el zure room
- 1 komkommer
- 1 kropje little gem, gewassen
- 24 takjes rucola, gewassen
Bereiding
- Voor de groentesalade: Halveer de worteltjes in de lengte. Blancheer ze in ca. 2 minuten beetgaar. Spoel ze direct af met koud water en laat ze uitlekken. Blancheer de peultjes op dezelfde manier beetgaar als de worteltjes. Maak met een klein mes een kruisje bij de steelaanzet van de tomaten. Dompel ze 10 seconden in kokend water, schep ze direct in ijskoud water. Verwijder de velletjes.
- Voor de dressing: Roer de azijn met de dragonmosterd, de verse kruiden en een halve koffielepel zeezout door elkaar. Klop met een staafmixer de olijfolie druppelsgewijs door het azijnmengsel tot de dressing is gebonden. Voeg de honing toe. Breng de dressing op smaak met witte peper uit de molen.
- Tonijn: Open de blikjes tonijn en giet het overtollige vocht af. Spoel de kappertjes onder de kraan en dep ze droog tussen keukenpapier. Meng de zure room en kappertjes door de tonijn.
- Eindbereiding: Schil met een (hoefijzer) dunschiller rondom twaalf lange linten van de komkommer. Schep een eetlepel tonijn aan het begin van het komkommerlint, leg er een blaadje little gem en twee takjes rucola op. Rol het komkommerlint voorzichtig strak op. De rolletjes kunnen 1 uur voor het presenteren voorbereid worden.
Recept door Hap & Tap